Tuomas

2016 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

1.8.2022 Tuomas muutti ikiomaan kotiinsa.

***

Tuomas on kaunis punaturkkinen,  arviolta n. 5-6-vuotias reipas, leikkisä ja hellyydenkipeä poikakissa, joka etsii omaa kotiaan ainoana kissana. Tuomas etsii seurallisuutensa vuoksi kotia, jossa ei tarvitse viettää paljon aikaa yksin.

11.4.2022

Tuomaksen lähtökohdat elämälle eivät olleet parhaat mahdolliset, mutta nyt hän on saanut ansaitsemansa uuden mahdollisuuden elämään. Ja Tuomas osaa todella arvostaa sitä ja ottaa elämästä ilon irti. Tämä kissa on erittäin hellyydenkipeä ja kerjääkin silityksiä ja huomiota lähes jatkuvasti. Tuomas osaa taitavasti pyytää silityksiä nostamalla oikeaa etutassuaan ja voisi olla silitettävänä vaikka kuinka kauan. Tästä huolimatta hän ei kuitenkaan tule oma-aloitteisesti syliin, vaikka tykkääkin nukkua kotihoitajan kanssa samassa sängyssä jalkopäässä. Tuomas saattaa myös joskus herättää hoitajan nuolemalla tämän hiuksia. Mutta koska tämä tapahtuu yleensä pari tuntia ennen oikeaa herätystä, tätä tapaa on koetettu karsia ja se onkin vähentynyt.

Tuomas syö aika lailla kaikkea. Hän rakastaa märkäruuan hyytelöä, mutta myös tietyt kuivaruuat maistuvat. Niiden saantia on jopa pitänyt vähän rajoittaa, jotta myös märkäruoka tulee syödyksi. Herkkujen avulla Tuomas on jopa oppinut tulemaan luo vihellettäessä.

Tuomas kommunikoi persoonallisesti kurisemalla ja on erittäin puhelias. Hän on myös leikkisä ja tarvitsee paljon tilaa, koska juoksee ja säntäilee leikkiessään ympäriinsä. Tämä poika rakastaa höyhenkepin kanssa leikkimistä ja muutenkin kaikkia saalistusleikkejä. Tuomas tarvitsee ihmistä leikittämään häntä joka päivä, mutta hän leikkii myös paljon itsekseen. Tuomas tunnistaa lelulaatikon avaamisen äänen ja kipittää aina nopeasti paikalle häntä pystyssä. Matot menevät leikeissä vähintään ruttuun ja mahdollisesti myös vähän kärsivät, kun Tuomas koettaa suolistaa mattojen reunoja. Tuomas on alkanut kiinnostua viherkasveista, joten niiden osalta tulee varmistaa, etteivät ne ole myrkyllisiä.

Tuomas ei ole korkean paikan kissa, vaan tarvitsee viihtyäkseen mukavan kolon esim. jossain nurkassa tai korkean sohvan alla, jonne voi tarvittaessa mennä piiloon pelottavia asioita, kuten imuria. Kotihoitopaikassa sohvanalustaa ei ole ensimmäisten viikkojen jälkeen kuitenkaan juuri tarvittu, vaan Tuomas on löytänyt oman paikkansa tuoleilta ja sohvalta. Tuomaksen päivärutiineihin kuuluu myös ikkunan edessä istuminen ja pihan seuraaminen jänisten ja lintujen varalta.

Tuomaksella on todettu astma, HCM sydänvika sekä verikorva. Uuden kodin tulee sitoutua jatkamaan hoitoa astmamaskin kanssa, koska Tuomas tarvitsee astmalääkitystä yskäkohtausten ehkäisemiseen sekä hoitamiseen kohtauksen alkaessa. Maskilääkityksen antamisen harjoittelu vei kotihoitajalta alkuun hieman aikaa, mutta nyt lääkityksen antaminen onnistuu jo hyvin, eikä Tuomas koe sitä enää ongelmana. Kotihoitajalta saa lääkityksen antamiseen myös hyvät ohjeet.

Tuomaksesta kiinnostuneita pyydämme tutustumaan kissan HCM sydänvikaan etukäteen. Tuomaksen sydänvika on vielä oireeton, mutta uuden kodin tulee tunnistaa oireet sairauden mahdollisesta etenemisestä sekä varautua siihen, että jossain vaiheessa Tuomas saattaa saada sydänvian oireisiin myös lääkityksiä.

Aiemmin sairastettu verikorva näkyy Tuomaksella toisen korvan ruttumaisuudella. Eli varsinaista oiretta verikorvaisuudesta ei enää ole, mutta siitä jäi Tuomakselle muistoksi kosmeettinen haitta, joka tosin saa pojan näyttämään entistäkin söpömmältä. Korvan kanssa tulee kuitenkin huomioida se, että korvan ruttuisuuden takia, sen hengittävyys ei ole sama kuin terveessä korvassa. Eli korvaa joutuu puhdistamaan ja hoitamaan, mikäli se oireilee ja sinne esim. tulehdusta tulee.

Myös pari hammasta on Tuomakselta poistettu ja säännölliset hammastarkastukset ovatkin tärkeitä, kuten kaikilla kissoilla.

Kynsien leikkaamista ja tassujen käsittelyä on Tuomaksen kanssa treenattu. Hoitotoimenpiteet sekä hampaiden ja korvien tarkastukset ovat sellaisia, joihin uuden kodin täytyy Tuomasta totuttaa. Tuomaksen kynnet ovat paljosta juoksemisesta kuluneet sellaisiksi, että ei ole ollut vielä tarvetta niitä paljon leikata.

Tämä paljon kokenut poika tarvitsee historiansa ja sairauksiensa takia ehdottomasti stressittömän kodin. Uudessa kodissa ei tule olla alle kouluikäisiä lapsia, koska Tuomas ei ihan tajua kuinka terävät sen kynnet ovat, jollei niitä ole leikattu tai jos ne eivät ole päässeet muuten kulumaan. Silityksiä pyytäessään Tuomas saattaisi vahingossa raapia. Tämä punanuttupoika on kuitenkin kovin ihmisrakas ja kiltti eikä ole kertaakaan sähissyt tai purrut, vaan osaa kommunikoida tai vetäytyä itse paikalta jännittävissä tilanteissa. Yleistä kokemusta kissoista tulee uudessa kodissa olla ja mahdollisille lapsille tulee opettaa kissan kohtelua, käsittelyä ja sielun elämää. Uudessa kodissa ei myöskään tule olla muita kissoja tai koiria.

Luonteeltaan tämä poika on mitä ihanin ja uusi koti tulee saamaan Tuomaksesta mahtavan kaverin jakamaan arkeaan. HCM sairauden vuoksi kissan eliniän ennuste on epävarma, mutta sen sijaan on selvää, että se aika, jonka uusi koti pääsee tämän hurmurin kanssa viettämään, tulee olemaan mitä ihaninta, kissanhurinan täyteistä laatuaikaa.

Summary in English

Tuomas is a 5-6 years old beautiful, kind and loving red coated male cat.

11.4.2022

Tuomas has received another chance in life, after a rough start and he really knows how to appreciate it. He loves attention and has learnt to ask for it by lifting his right paw. He likes to sleep with his human and he sometimes wakes his human up by licking her hair. It´s a cute habit, but the foster care home has successfully started to prevent it, since it usually starts a couple of hours before the waking time.

Tuomas is not a picky eater, he loves the jelly in the wet food, but also likes some dry food. He loves treats and has learnt to come to his human when she whistles.

This lovely boy is very talkative and playful and he needs a lot of space, since he loves to run around while playing. He also loves feather toys and all the preying games. Tuomas needs his human to play with him every day, but he also likes his own playing time. He recognizes the sound of his toybox and is quicky at the scene with his tail up. Rugs might suffer a bit, when Tuomas tries to kill them while playing. He has also started to pay attention to house plants, so they should not be poisonous.

Tuomas loves peaceful places where he can feel himself safe. For example under the couch or somewhere else where he is safe from the vacuum cleaner. Tuomas also loves to sit behind the windows and follow the birds and possible rabbits.

Tuomas has asthma, hypertrophic cardiomyopathy (HCM heart disease) and ear hematoma. His new home must be motivated to continue asthma mask treatment, because Tuomas needs his medication to prevent the coughing and to treat the fits of cough. The treatment is not a problem for Tuomas anymore, he has got used to taking the medicine and the foster care home will give the new home good instructions.

Any family interested in Tuomas should do some research on HCM heart disease beforehand. It shows no symptoms yet, but the new home should be able to recognize the symptoms so that the possible progression of the disease will be noticed in time. There is a chance that Tuomas might get some medication for it in the future.

His ear hematoma has been cured, but it is still very visibly seen. Because of the new scarred form of Tuomas´s ear, it does not breathe as well as a normal ear does. That is why it needs some cleaning and taking care of from time to time. He has also two teeth removed and regular tooth check ups are important, as they are for all cats.

This beautiful and such a sweetheart red coated boy needs a stressfree home because of his history and all the diseases mentioned above. In his new home there should not be young children under the age of seven, because Tuomas does not realise how sharp his claws might be and he might scratch a bit, when asking for cuddles. The new home must have experience in cats and possible children must be told  how to treat and handle cats. There should not also be other cats or dogs in his future home, because he might find them stressful.

This boy´s character is the most wonderful and his forever home will get such a great friend to share all the aspects of life. Because of his heart disease, his life prognosis is unsure, but it is very clear, that the time the new home gets to spend with this charmer, will be much appreciated, purr filled quality time.