Tuomas

2016 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

1.8.2022 Tuomas muutti ikiomaan kotiinsa.

***

Tuomas on kaunis punaturkkinen,  arviolta n. 5-6-vuotias reipas, leikkisä ja hellyydenkipeä poikakissa, joka etsii omaa kotiaan ainoana kissana. Tuomas etsii seurallisuutensa vuoksi kotia, jossa ei tarvitse viettää paljon aikaa yksin.

11.4.2022

Tuomaksen lähtökohdat elämälle eivät olleet parhaat mahdolliset, mutta nyt hän on saanut ansaitsemansa uuden mahdollisuuden elämään. Ja Tuomas osaa todella arvostaa sitä ja ottaa elämästä ilon irti. Tämä kissa on erittäin hellyydenkipeä ja kerjääkin silityksiä ja huomiota lähes jatkuvasti. Tuomas osaa taitavasti pyytää silityksiä nostamalla oikeaa etutassuaan ja voisi olla silitettävänä vaikka kuinka kauan. Tästä huolimatta hän ei kuitenkaan tule oma-aloitteisesti syliin, vaikka tykkääkin nukkua kotihoitajan kanssa samassa sängyssä jalkopäässä. Tuomas saattaa myös joskus herättää hoitajan nuolemalla tämän hiuksia. Mutta koska tämä tapahtuu yleensä pari tuntia ennen oikeaa herätystä, tätä tapaa on koetettu karsia ja se onkin vähentynyt.

Tuomas syö aika lailla kaikkea. Hän rakastaa märkäruuan hyytelöä, mutta myös tietyt kuivaruuat maistuvat. Niiden saantia on jopa pitänyt vähän rajoittaa, jotta myös märkäruoka tulee syödyksi. Herkkujen avulla Tuomas on jopa oppinut tulemaan luo vihellettäessä.

Tuomas kommunikoi persoonallisesti kurisemalla ja on erittäin puhelias. Hän on myös leikkisä ja tarvitsee paljon tilaa, koska juoksee ja säntäilee leikkiessään ympäriinsä. Tämä poika rakastaa höyhenkepin kanssa leikkimistä ja muutenkin kaikkia saalistusleikkejä. Tuomas tarvitsee ihmistä leikittämään häntä joka päivä, mutta hän leikkii myös paljon itsekseen. Tuomas tunnistaa lelulaatikon avaamisen äänen ja kipittää aina nopeasti paikalle häntä pystyssä. Matot menevät leikeissä vähintään ruttuun ja mahdollisesti myös vähän kärsivät, kun Tuomas koettaa suolistaa mattojen reunoja. Tuomas on alkanut kiinnostua viherkasveista, joten niiden osalta tulee varmistaa, etteivät ne ole myrkyllisiä.

Tuomas ei ole korkean paikan kissa, vaan tarvitsee viihtyäkseen mukavan kolon esim. jossain nurkassa tai korkean sohvan alla, jonne voi tarvittaessa mennä piiloon pelottavia asioita, kuten imuria. Kotihoitopaikassa sohvanalustaa ei ole ensimmäisten viikkojen jälkeen kuitenkaan juuri tarvittu, vaan Tuomas on löytänyt oman paikkansa tuoleilta ja sohvalta. Tuomaksen päivärutiineihin kuuluu myös ikkunan edessä istuminen ja pihan seuraaminen jänisten ja lintujen varalta.

Tuomaksella on todettu astma, HCM sydänvika sekä verikorva. Uuden kodin tulee sitoutua jatkamaan hoitoa astmamaskin kanssa, koska Tuomas tarvitsee astmalääkitystä yskäkohtausten ehkäisemiseen sekä hoitamiseen kohtauksen alkaessa. Maskilääkityksen antamisen harjoittelu vei kotihoitajalta alkuun hieman aikaa, mutta nyt lääkityksen antaminen onnistuu jo hyvin, eikä Tuomas koe sitä enää ongelmana. Kotihoitajalta saa lääkityksen antamiseen myös hyvät ohjeet.

Tuomaksesta kiinnostuneita pyydämme tutustumaan kissan HCM sydänvikaan etukäteen. Tuomaksen sydänvika on vielä oireeton, mutta uuden kodin tulee tunnistaa oireet sairauden mahdollisesta etenemisestä sekä varautua siihen, että jossain vaiheessa Tuomas saattaa saada sydänvian oireisiin myös lääkityksiä.

Aiemmin sairastettu verikorva näkyy Tuomaksella toisen korvan ruttumaisuudella. Eli varsinaista oiretta verikorvaisuudesta ei enää ole, mutta siitä jäi Tuomakselle muistoksi kosmeettinen haitta, joka tosin saa pojan näyttämään entistäkin söpömmältä. Korvan kanssa tulee kuitenkin huomioida se, että korvan ruttuisuuden takia, sen hengittävyys ei ole sama kuin terveessä korvassa. Eli korvaa joutuu puhdistamaan ja hoitamaan, mikäli se oireilee ja sinne esim. tulehdusta tulee.

Myös pari hammasta on Tuomakselta poistettu ja säännölliset hammastarkastukset ovatkin tärkeitä, kuten kaikilla kissoilla.

Kynsien leikkaamista ja tassujen käsittelyä on Tuomaksen kanssa treenattu. Hoitotoimenpiteet sekä hampaiden ja korvien tarkastukset ovat sellaisia, joihin uuden kodin täytyy Tuomasta totuttaa. Tuomaksen kynnet ovat paljosta juoksemisesta kuluneet sellaisiksi, että ei ole ollut vielä tarvetta niitä paljon leikata.

Tämä paljon kokenut poika tarvitsee historiansa ja sairauksiensa takia ehdottomasti stressittömän kodin. Uudessa kodissa ei tule olla alle kouluikäisiä lapsia, koska Tuomas ei ihan tajua kuinka terävät sen kynnet ovat, jollei niitä ole leikattu tai jos ne eivät ole päässeet muuten kulumaan. Silityksiä pyytäessään Tuomas saattaisi vahingossa raapia. Tämä punanuttupoika on kuitenkin kovin ihmisrakas ja kiltti eikä ole kertaakaan sähissyt tai purrut, vaan osaa kommunikoida tai vetäytyä itse paikalta jännittävissä tilanteissa. Yleistä kokemusta kissoista tulee uudessa kodissa olla ja mahdollisille lapsille tulee opettaa kissan kohtelua, käsittelyä ja sielun elämää. Uudessa kodissa ei myöskään tule olla muita kissoja tai koiria.

Luonteeltaan tämä poika on mitä ihanin ja uusi koti tulee saamaan Tuomaksesta mahtavan kaverin jakamaan arkeaan. HCM sairauden vuoksi kissan eliniän ennuste on epävarma, mutta sen sijaan on selvää, että se aika, jonka uusi koti pääsee tämän hurmurin kanssa viettämään, tulee olemaan mitä ihaninta, kissanhurinan täyteistä laatuaikaa.