Kuu

10/2019 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

22.6.2020 Kuu sai oman kodin Helsingistä toisen tyttökissan kaverina.

***

Kuu löytyi kaupungin kaduilta harhailemasta, ja alun kiukkuisuuden jälkeen siitä muovautui hellyyttävä kehruukone, toisaalta taas veikeä jekkuilija.

22.4.2020

Kuu on pienikokoinen, sieväturkkinen neito. Sijaiskotiin saavuttuaan se piiloutui heti saunaan vesivaraajan alle. Seuraavana aamuna se kuitenkin katseli jo uteliaana hoitajaa saunan ylälauteelta tämän tarjotessa aamiaista. Viime viikkojen kuluessa sijaiskodin hoitaja on saanut tutustua Kuun luonteenpiirteisiin, ja sen lempiasioita tuntuu olevan sekä ihmis- että kissaseura. Ennen aamiasta se on nostettava hetkeksi syliin kehräämään. Se myös odottelee hoitohuoneen ovella aina kuullessaan hoitajan lähestyvän, ja viettää mielellään aikaa rapsuteltavana. Hurinamoottori käynnistyy välittömästi silityksen alkaessa.

Kuulle maistuu monipuolisesti erilaiset purkkiruuat. Kuu on sijaiskodissa syönyt viljatonta märkäruokaa, joka on sopinut sille hyvin. Lisäksi sille on tarjottu silloin tällöin kuivanappuloita leikin yhteydessä, ja niitä se tykkääkin jahdata pitkin lattioita.

Hiekkalaatikon käyttö on sujunut Kuulta koko hoidossaoloajan hienosti, ja kaikki asiat ovat osuneet astian sisään. Yksi Kuun omalaatuisista tavoista on kiikuttaa hiekkalaatikkoon sinne varsinaisesti kuulumattomia esineitä ja haudata ne huolellisesti. Tähän mennessä laatikosta on löytynyt mm. kenkä, käsipyyhe sekä pöllölelu. Vessa-asiointi voi myös toisinaan olla melko lennokasta, joten jos toivoo hiekan pysyvän laitojen sisällä, kannattaa Kuun kanssa investoida korkeareunaiseen hiekkalaatikkoon.

Kuu kaipaa uudelta kodiltaan kissoja ymmärtävää ja niistä kokemusta omaavaa ihmistä, joka ei harmistu pienistä kepposista tai säikähdä, kun Kuu joskus kertoo mielipiteensä asioista tassun läimäisyllä tai pienten hampaiden haukkauksella. Usein kynsimis- ja näykkimistilanteisiin liittyy Kuun turhautuminen, esimerkiksi liian vähäiset leikit päivän mittaan tai Kuun mielestä liian hidas palvelu ruokatarjoilun suhteen. Uuden kodin tulisi sitoutua opettamaan Kuuta pois näistä tavoista positiivisilla keinoilla. Myös turkinhoitoon tulee sitoutua. Kuu antaa harjata turkkiaan nätisti, kunhan siinä ei ole takkuja. Takkuuntumisen ennaltaehkäisyyn tulee panostaa laadukkaalla ruokinnalla ja säännöllisellä harjauksella.

Ajoittain Kuussa voi havaita lievää arkuutta yllättäviä, uusia asioita tai vaikkapa kovia ääniä kohtaan. Yleisesti ottaen se on kuitenkin reipas pieni kissa, joka toipuu pienistä säikähdyksistä nopeasti. Pienten lasten perheeseen se ei kuitenkaan sovellu.

Kuun uudessa kodissa olisi oltava yksi tai useampi kissakaveri, jonka kanssa kuluttaa pentumaista energiaa. Erityisesti Kuu nauttii hippaleikeistä. Pikkuinen Kuu painaa vain noin 3 kilogrammaa, joten hyvä kaveri sille olisi nuori, pienehkö ja kiltti kissa, joka ei olisi kova painimaan, mutta virtaa riittäisi silti juoksuleikkeihin.

Kuu on tutkittu lääkärissä päällisin puolin terveeksi. Sterilisaation yhteydessä sen vatsa tuntui hieman turvonneelta, ja siitä otettiin ultraäänikuvat. Turvotus johtui sisäloisten aiheuttamasta ripulista, mutta ultraäänikuvassa havaittiin Kuun toisen munuaisen olevan erikoisen muotoinen. Tämä ei ole kuitenkaan aiheuttanut minkäänlaisia oireita, joten syvempiä tutkimuksia ei suoritettu. Lisäksi Kuulta puuttuu toinen alakulmahammas. Ei ole tietoa, onko hammas katkennut vai puuttuuko se kokonaan. Suun kuntoa onkin seurattava säännöllisesti, ja mikäli oireita ilmenee, tulisi suu röntgenkuvata ja hoitaa.