Sijaiskodiksi Rekku Rescuelle?

Voisitko sinä tarjota väliaikaisen kodin kodittomalle eläimelle? Uusille sijaiskodeille on jatkuva tarve etenkin pääkaupunkiseudulla. Rekku Rescuella ei ole erillistä eläinhoitolaa, vaan kaikki eläimet etsivät koteja vapaaehtoistemme tarjoamista sijaiskodeista käsin.

Sijaiskodit hoitajineen ovat ehdottomasti toimintamme kulmakivi! Sijaiskodissa eläin saa tottua ihmisiin ja normaalin kotielämään. Samalla saamme kuvan siitä, minkälainen luonne lemmikillä on ja millainen koti sopisi juuri tälle yksilölle.

Harkitsethan huolellisesti riittävätkö omat resurssisi sitoutumaan kodinetsijän hoitamiseen. Keskustele myös mahdollisten perheenjäsentesi kanssa ennen päätöksen tekemistä. Päätöksen tulee olla koko perheen yhteinen, sillä eläin asuu taloudessanne ja sen hyvinvointi on teidän kaikkien yhteinen asia. Kotihoitojakso voi olla hyvinkin lyhyt, mutta toisinaan oman kodin etsiminen on kestänyt yli vuodenkin.

Yhdistyksen eläimet rokotetaan, mikrosirutetaan ja madotetaan ennen omaan kotiin lähtöä. Kaikki yhdistyksen kissat luovutetaan steriloituina/kastroituna ja koirat steriloidaan/kastroidaan, ellei sille ole estettä. Yhdistys ei luovuta kissoja vapaana ulkoileviksi tai koiria pihakoiriksi.

Sijaiskodin tukena on oma yhteyshenkilö sekä muiden sijaiskotina toimivien verkosto. Laadimme sijaiskodin kanssa aina kirjallisen kotihoitosopimuksen ennen hoitolaisen saapumista.

Pohdithan vielä näitä kysymyksiä ennen päätöstäsi ryhtyä sijaiskodiksi:

Pystynkö huolehtimaan kotiini tulevasta eläimestä aina siihen asti, kunnes sille löytyy uusi koti?

Toisinaan kodittomat eläimet löytävät uuden kodin nopeastikin, mutta joskus sellaisen löytäminen voi kestää jopa yli vuoden. Sijaiskoti sitoutuu huolehtimaan hoidossaan olevasta eläimestä aina siihen asti, kunnes oma koti löytyy. Kauttamme kotia etsivät eläimet ovat yleensä jo kertaalleen hylättyjä tai huostaanotettuja, joten niille on tärkeää saada etsiä kotia turvallisessa ympäristössä ilman turhia hoitopaikan vaihtumisia.

Voit itse päättää minkälaisia kissoja tai koiria pystyt ottamaan kotihoitoon. Meille tulevat eläimet ovat taustoiltaan hyvin erilaisia: osa normaaleja kotikissoja/-koiria, osa vaativampia ja mahdollisesti erityishoitoa tai sosiaalistamista tarvitsevia. Päätät tietenkin itse kuinka monta ja minkälaisia eläimiä pystyt majoittamaan.

Kissojen osalta pyrimme yleensä sijoittamaan uuteen hoitopaikkaan ensin ns. helppoja tapauksia: mahdollisimman kesyjä ja terveitä yksilöitä, joiden hoito ei ole “tavallista” kissaa hankalampaa. Vaikka ajatus kissapentueen kasvattamisesta on houkutteleva, pikkuruiset vaativat huomattavasti enemmän paneutumista ja osaamista kuin esimerkiksi vähän vanhemmat pennut tai aikuiset kodinvaihtajat.

Jokaisella sijaiskodilla on apunaan ja tukenaan oma yhteyshenkilö Rekku Rescuessa. Sijaiskotina sitoudut olemaan tiiviisti yhteydessä yhteyshenkilösi kanssa ja ilmoittamaan välittömästi, jos eläimen terveydessä tai käytöksessä ilmenee jotain huolestuttavaa. Lisäksi saat tukiverkoston muista sijaiskodeista ja kissa-/koiravaraajista, joiden kanssa pääset vaihtamaan kuulumisia ja kokemuksia.

Sijaiskodin tehtäviin kuuluu myös kirjoittaa hoitoeläimestään luonnekuvaus ja kuulumisia sekä ottaa valokuvia, jotta eläin voidaan lisätä yhdistyksen verkkosivuille kotia etsimään. Myös tähän saat tukea yhteyshenkilöltäsi.

Hoitoeläimelle ei tarvitse etsiä itse kotia, vaan kodinetsintä hoidetaan yhdistyksen koira-/kissavaraajan toimesta. Sijaiskodilla on kuitenkin tärkeä rooli valittaessa kotia ehdokkaiden joukosta, koska juuri hän tuntee hoitolaisensa parhaiten.

Sijaiskotina sitoudut toimimaan Rekku Rescuen toimintaperiaatteiden mukaisesti ja tekemään tiivistä yhteistyössä yhdistyksen edustajien kanssa. 

Onko minulla aikaa hoitoeläimelle?

Moni sijaiskotiin saapuva kissa tarvitsee alkuaikoina kotona tapahtuvaa terveydenhoitoa, kuten ripulin tai silmätulehduksen lääkitsemistä, vähintään madottamista. Eläin vaatii myös virikkeitä, ravintoa, huolenpitoa ja seuraa. Hoitokissat elävät sijaiskodeissaan ainoastaan sisäkissoina, ja kotihoitopaikassa tulee muutenkin huomioida kissaturvallisuus.

Sijaiskotiin tuleva koira tarvitsee ulkoilua, lenkkejä, virikkeitä, ravintoa, huolenpitoa ja seuraa aivan kuten mikä tahansa lemmikkieläin.

Sijaiskoti sitoutuu huolehtimaan hoitoon tulevasta eläimestä sille ominaisten vaatimusten ja eläinsuojelulain mukaisesti. Rekku Rescuella käyttää yhteistyöeläinlääkäreitä, jotka laskuttavat yhdistystä, joten sijaiskodin ei tarvitse sijoittaa omaa rahaa eläinlääkärikäynteihin. Eläinlääkäriajat varaa yhdistyksen toimihenkilö ja tarvittaessa autamme myös käynteihin liittyvissä kuljetuksissa.

Yhdistys kustantaa eläimelle ruuat, kissanhiekat ja muut tarpeelliseksi katsomansa tarvikkeet.

Ovatko mahdolliset omat lemmikkini rokotettuja ja terveitä?

Rekku Rescue edellyttää, että sijaiskodiksi ryhtyvät ovat huolehtineet omien lemmikkiensä terveydenhuollosta ja rokotuksista.

Jos sinulla on omia lemmikkejä, tulee hoitokissalle olla tarjolla oma hoitohuone ja hygienian kanssa on noudatettava erityistä huolellisuutta. Yhdistykselle päätyneet kissat tulevat hyvin usein huonoista olosuhteista ja useimmat kissat ovat löytyneet ulkoa. Niiden mahdollisista sairauksista ei siis ole tietoa ja niitä tuskin on aiemmin rokotettu tai madotettu. Sijaiskoteihin tuleville kissoille annetaan tarvittaessa heti ulkoloishäätö, mutta kissa voi kantaa myös tarttuvia tauteja ja siksi omien lemmikkien rokotussuojan on oltava kunnossa.

Koirat saattavat tulla huonoista olosuhteista, joten niiden mahdollisista sairauksista ei ole tietoa eikä niitä välttämättä ole madotettu tai rokotettu asianmukaisesti. Sijaiskoteihin tuleville koirille annetaan tarvittaessa heti ulkoloishäätö, mutta koira voi kantaa myös tarttuvia tauteja ja siksi omien lemmikkien rokotussuoja on oltava kunnossa. Koirat rokotetaan ja tarkastetaan eläinlääkärissä pikimmiten niiden siirryttyä sijaiskotiin.

Sijaiskoti on itse vastuussa omien lemmikkiensä terveydestä. Rekku Rescue ei kustanna sijaiskodin omien lemmikkien hoitokustannuksia.

Sijaiskotina toimiminen on vastuullista ja välillä työlästä, mutta se myös antaa paljon.

On upea ja palkitseva tunne, kun hoidossasi ollut eläin lähtee uusien omistajiensa mukaan. Silloin tiedät, että olet omalla toiminnallasi antanut juuri tuolle eläimelle uuden mahdollisuuden parempaan elämään. Kun saat ensimmäiset kuulumiset hoidokin omasta kodista, hälvenee mahdollinen ikäväkin.

Miten toimin jos haluan ilmoittautua sijaiskodiksi?

Mikäli olet kiinnostunut koirien sijaiskotina toimimisesta, tutustu yhdistyksen sijaiskotisopimuukseen ja laita viestiä osoitteeseen kotihoitokoirat@rekkurescue.com

Mikäli olet kiinnostunut kissojen sijaiskotina toimimisesta, tutustu yhdistyksen sijaiskotisopimukseen ja laita viestiä osoitteeseen kotihoitokissat@rekkurescue.com.