Vehnä (nyk. Nakki)

Lisätty sivulle: 2007-04-09

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Vehnä (nyk. Nakki)
11.8.2007 Vehnä sai kodin Roihuvuoresta.

***

Kuulumisia kodista:

19.7.2009 Nakille kuuluu hyvää, tyttö on hyvässä kunnossa ja nauttii kesästä ja kärpäsistä :) Mökillä Nasu viihtyy loistavasti, mutta on oppinut nyt “vanhemmiten” olemaan riekkumasta itseään ihan piippuun ekan mökkipäivän aikana. Aamusella ja iltasella Nasussa riittää virtaa kuin salamassa, mutta päivän kuumimmiksi hetkiksi typy vetäytyy torkkumaan milloin minnekin.

Marjametsällä neiti on mitä mukavin seuralainen, eikä koskaan hipsi näköetäisyyttä kauemmaksi. Veneily on Nasgulin mielestä kivaa ainakin kun mennään niin kovaa että korvat lerpattaa tuulessa. Kaivuu-urakointia Nakki harrastaa edelleen mahdollisuuksien mukaan :)

Kesälomamatkalla maatilamajoituksessa Nasu pääsi kaverustumaan ponin, lampaan ja vuohen kanssa, ja tuntui, että typy olisi mielellään viipynyt siellä pidempäänkin. Reissussa poikettiin myös Yyterin hiekkadyyneille ja Nasuhan kaivoi ja kaivoi niin että hiekka pöllysi. Ohessa kuvat Nakin kaivauksilta Yyteristä sekä mökiltä veneilevästä, nukkuvasta ja nauravasta Nakista. -Terhi

12.12.2008 Oli hauska lueskella pitkästä aikaa Rekkujen sivuille Nakista pentuna kirjoitettuja juttuja. Eipä ole typy tuosta ajasta kauheasti muuttunut. Edelleen kenkiä kannellaan pitkin kämppää, jos vain niihin pääsee käsiksi. Tänään kyytiä sai täysinäinen vessapaperirulla, ja olohuone oli kuin lumimyräkän jäljiltä. Muita isompia tuhoja ei turre ole hetkeen saanut aikaan, mutta tekemistä on työpäivien ajaksi syytä järjestää, niin välttyy hurjemmilta yllätyksiltä.

Koirapuistoissa Nakki viihtyy. Pienemmät kaverit jäävät helposti jalkoihin leikin tiimellyksessä, mutta isompien kanssa painitaan antaumuksella säässä kuin säässä. Hiirenmetsästys on Nakin uusin harrastus. Mökillä tyttö viihtyy nenä kannonkolossa häntä huimasti heiluen. Mökkimaastossa onkin huimia Nakin kaivantoja, kyytiä ovat saaneet kivet ja juurakot kun hiirivainu on päällä.

Nakki rakastaa edelleen lunta ja lumipalloja ja pomppii niiden perässä hangessa kuin kenguru. Jahka joululoma koittaa pääsee Nakkikin maalle nietoksiin kirmailemaan. Ohessa kuvia viime pääsiäiseltä ja lomareissulta, jossa Nakki juoksi itsensä täysin piippuun puolen metrin hangessa ensimmäisen päivän aikana. Terv. Tessu ja Kim & Snaksi the dog

3.3.2008 Jee, lunta! Nakki rakastaa talvea ja lumileikit erityisesti lumipallojen jahtaaminen on maailman hauskinta. Hangessa tyttö pomppii kuin kenguru ja voi sitä riemua kun pääsee maalla vapaana juoksemaan. Ja vitsit, jos jostain löytyy kunnon lumikasa, niin Nakki-neiti pääsee toteuttamaan itseään kaivuu-urakoinnin merkeissä ähisten ja puristen.

Mukana kuva Pohjanmaan viikonloppureissulta, tämän näköinen Snaksi oli puolentoista tunnin juoksemisen ja riehumisen jälkeen, typy ei siis ole pilvessä vaikka ilme saattaisi sellaista vihjatakin :) Tessu

25.1.2008 Kaikki on sujunut mainiosti meidän pikku-Nakin kanssa, vaikkei tytsy enää kovin pieni olekaan. Painoakin on kertynyt puolessa vuodessa kivasti lisää, mutta timmissä kunnossa edelleen ollaan. Talvisaikaan ei enää löydy suosikkileluja käpyjä, mutta lumipallot ovat lähes yhtä hauskoja ja niitä onkin niin hauska metsästää hangessa.

Koirapuistossa käydään usein. Toisten koirien kanssa leikkiminen onkin Nakin lempparipuuhaa, mitä nyt pikkukoirien kanssa meno äityy välillä liian hurjaksi ja peli joudutaan puhaltamaan poikki. Möksällä ja maalla Nakki pääsee juoksentelemaan vapaana ja viipottaakin häntä pystyssä hajuja haistellen. Pientä treenaamista vaatii vielä hihnakäyttäytyminen ja luokse tuleminen, mutta nakin paloista Nakki tekee mitä tahansa. Vesipyssyllä ollaan saatu takapenkkiriekkuminen täysin kuriin. Nykyään matkataan kauppaan tai koirapuistoon ihan rauhassa ulvomatta :)

Ohessa muutama kuva mökiltä syyskuulta. Veteen ei kaunokainen uskaltanut, vaikka muutaman kerran hieman mulahtelikin tassuja kastelemaan liukkailta kiviltä. Ehkäpä ensi kesänä kokeillaan oikein oikeaa uimista, kunhan vedet kunnolla lämpiävät. -Terhi

13.8.2007 Nakki on kotiutunut hyvin, yöt nukutaan rauhassa ja aamulla lipaistaan mammaa nenälle, että nyt ylös ja ulos ja lenkille. Kyllä ollaan ihmetelty missä tällaisia enkelikoiria tehdään -kiltimpää turrea saa kyllä hakea. Ensimmäisellä yksinolokerralla hieman itkeskeltiin, mutta parilla harjoituksella Nakki ymmärsi, ettei se yksinolo niin kauheaa olekaan. Öisin Nakki näkee jänniä unia, tassut käyvät ja suusta purkautuu pieniä mutinoita. Lemppariasento on tassut kohti taivasta jompikumpi pää pedin reunan yli roikkuen. Lempilelu on pikkusorsa, jonka kierot silmät Nakki poisti heti ensi kättelyssä. Saman kohtelun sai Saimaan Norppa. Koirakouluun pyritään pääsemään mahdollisimman pian, vaikka Nakki muutoin on mallikelpoinen koiruus, joitakin käskyjä täytyy vielä treenailla.

Kuun lopulla on Nakilla ja meillä muutto edessä. Uusi koti on Tapanilassa ja sitten saa Nakkikin ihan oman pesän portaiden alta ja pääsee paistattelemaan päivää omalle pihalle.

***

Narttukoira, noin 8 kk

6.8.2007 Vehnän edellisen omistajan kertomaa: Jos mamma nukkui aamulla pidempään (kuin 7.30), tuli Vehnä herättämään märällä kuonolla ja napittamalla suoraan silmiin, että pissalle on päästävä nyt heti!:). Ja voi sitä riemua kun lapset heräsivät, ei Pulla tiennyt miten päin se olisi ollut. Yksin ollessaan ei tehnyt pahojaan, tarpeitaan eikä hakkunut. Vehnä piti pitkistä ulkoiluista, niityllä juoksemisesta, jossa piti ajaa jokaista kärpästä, perhosta ja lintua:). Vehnän tarvitsee ainakin kerran päivässä päästä toteuttamaan itseään:) ja juoksemaan vapaana metsään, pellolle, koirapuistoon tms. paikkaan. Rakasti käpyjä, jos mamma ja lapset väsyivät heittelemään, Vehnä heitteli itse itselleen käpyjä. Välillä koiruus puhalsi hetken ja sitten taas mentiin:).

Noutamista aloitettiin harjoittelemaan, Vehnä tykkäsi heittely- ja hakemisleikistä. Ulkoilua tehtiin 3-4 kertaa päivässä. Vielä mahdollisimman myöhään illallakin. Koirapuistossa tykkäsi riekkua muiden koirien kanssa ja agility-kentällä ollaan käyty tutustumassa “laitteiiin”, joten luulisin, että koira tykkäisi siitä:). Hihnassa halusi kovasti aina mennä muiden koirien luokse tutustumaan. 6-v. poika pystyi taluttamaan koiraa, minun läsnäollessani, kun muita koiria ei lähistöllä. Vehnä oppi kyllä siisteysasian todella nopeasti, muutamat vahingot sattui ja sekin oli kyllä aivan mamman syytä, kun mokoma ei ymmärtänyt, mitä tyttö yritti kertoa. Ruuan perään tyttö oli aika kova, oma ruoka ei niinkään maistunut aina, mutta “välipalat” lasten käsistä olivat haluttua tavaraa:). Mutta siinäkin tyttö alkoi kehittymään ja antoi toisten sapuskoiden olla rauhassa, vaikka pieniä lipsahduksia välillä sattuikin. Pahojaan Pulla ei tehnyt juurikaan, pientä kokeilua oli, mutta nekin tehtiin pääasiassa silloin, kun oltiin itse kotona. Katse oli ainakin koiralla niin ilkikurinen, että tuntui todellakin, että vain kokeili, mitä mamma antaa tehdä ja mitä ei:). Kenkiä ja lasten leluja kantoi, mutta hammasta näytti niille vain muutaman kerran ja lopetti taas kiellettäessä.

Vehnä liikkui meidän mukana kaikkialla, missä sen vain mukaan pystyi ottamaan. Sosiaalinen koira ja utelias kaikelle:) Lapsia rakastaa! Muutaman kerran ohi lenkkeilevä mies sai Vehnän haukkumaan, mutta silloinkin olisi kai halunnut päästä paimentamaan:). Aluksi meillä piti huolen lenkeillä, että lauma oli koossa, joten paimentamisviettiä löytyy. Jos joku meistä meni kauemmaksi, seurasi tarkkaavaisena tilannetta ja tarvittaessa tuli paimentamaan takaisin lauman luokse. Vehnä nukkui omalla paikallaan alakerrassa kaikki neljä tassua ylhäällä:). Sen oma paikka ja ruokailu oli rauhoitettu ja kiellettyä aluetta lapsille, vaikka muuten riekkuivat sen kanssa koko ajan. Kynsienleikkaamisesta ei kauheasti pitänyt, mutta leikin ja makupalojen varjolla sai senkin toimenpiteen tehtyä:) Harjaamisesta nautti. Silmät ja korvat antoi puhdistaa hienosti, hampaiden katsomista vasta harjoiteltiin. Osasi istu, tassu, maahan käskyn. Paikalla harjoiteltiin, hihnassa sivulla oleminen jo aika hyvällä mallilla. Hihnan avulla harjoiteltiin sivulle tuloa. Luokse tuli vapaana aika kivasti, jos ei ollut häiriö tekijöitä tai muuta mielenkiintoista:). Vehnä odotti ruoan antamista ja sai mennä kipolle vasta käskystä.

Vehnän poismuutto-päätös tehtiin raskain sydämin ja itkien, eikä syy ollut missään nimessä koirasta johtuva, vaan muuttuneissa perhesuhteissa, koiran parasta ajatellen. Vehnä on aivan mahtava koira, nopea oppimaan, omalla tavallaan ihanan jästipää, mutta kuitenkin erittäin miellyttämishaluinen. Tarvitsee osaavan kodin, missä halutaan perehtyä koiran tarpeisiin ja sen kouluttamiseen! Joku saa Vehnästä aivan mahtavan koirakaverin, jolla on potentiaalia vaikka mihin. Puuhaa tarvitsee runsaasti; aivojumppaa, ettei
tylsisty!

29.7.2007 Vehnä-Nakki, Vehnä-Pulla, rakkaalla lapsella on monta nimeä :) Vehnä hakee uutta kotia omakotitalosta. Vehnää eii luovuteta ensimmäiseksi koiraksi. Tulevasta kodista olisi mukava löytyä ehkä koiraseuraa. Uuden kodin pitää perehtyä kolutukseen. Vehnällä on taipumusta vahtimiseen ja paimentamiseen. Mielellään harrastavaan kotiin. Kovasti pitää lapsista, muista korista ja kissoista. Neito on kovin hoikka tällä hetkellä,painoa n.15kg, painoa saa kertyä ja massaakin pitää saada, ja säkä n.50cm ja pituutta myöskin löytyy.

24.7.07 Vehnä etsii uutta kotia perheen muuttuneet tilanteen vuoksi. Vehnä on tottunut kissoihin, koiriin ja lapsiin.

****

7.5.2007 Vehnä sai kodin Vantaalta

***

Narttupentu, noin 4 kk, kotihoidossa Suomessa

29.4.2007 Vehnä on sopeutunut hyvin “arkielämään”. Yksin ollessa kannetaan kenkiä mutta niitä ei syödä. Hyvin myös ymmärretty tuo sisäsiisteys, hieman enää hakusessa! Autossa matkustetaan paljon nenä kiinni lasissa-tyyliin,välillä nukutaan. Muille koirille pitää vähän haukkua, mutta kun pääsee tekemään tuttavuutta niin ilo on irti! Kovin viihtyy hoitokodin Tanskandogin seurassa, joten uudessa kodissa voi olla toinen vanhempi koira. Nätisti kulkee remmissä, ei juurikaan riekuta. Jos pysähdytään pitemmäksi aikaan niin sitten Vehnä myöskin käy istumaan. Eläinlääkäri arvioi aikuispainoksi 25-30kg.

13.4.2007 Neito saapui Suomeen, jossa odotti Vitsi-herra sekä automatkalla tutustuttiin tanskandoggiin. Yö meni hyvin ja tarpeet tehtiin paperille. Alkuun vähän pomotettiin urosta, mutta seuraavana päivänä jo leikittiin. Syö kaiken minkä antaa :) Rauhallinen luonne mutta haukahtaa, kun joku saapuu kotiin eli kertoo perheelle uutiset.

Etujalat ovat hurjan kokoiset, niiden perusteella kasvaa raskastekoinen neiti, korkeutta ei välttämättä tule ihan hirveästi mutta kaikkeen kannattaa varautua. Rotumixissä saattaa olla collieta(?),s ekä vaativampia paimentavia rotuja. Tulee toimeen kissojen ja koirien kanssa. Ei luovuteta kerrostaloon eikä ensimmäiseksi koiraksi.

9.4.2007 Vehnä, reg nro 5260, on arviolta neljän kuukauden ikäinen suuremman koiran narttupentu, joka on löydetty Harku Vallast 23.3 ja toimitettu Tallinnan Loomade Hoiupaikiin.