Triny (nyk. Taiga)

Lisätty sivulle: 2007-01-12

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Triny (nyk. Taiga)
21.9.2007 Taiga sai uuden kodin

***

Kuulumisia kodista:

4.10.2010 Terve! Halusin lähettää kuvia ja kertoa vähän Taigan kuulumisia. Emme ole olleet kovin ahkeria sen suhteen mutta nyt kun on aikaa yli ja paljon kuvia ajattelin ottaa asian käteen.

Taiga sai meiltä kodin 21.9.2007 ja sen jälkeen on tapahtunut paljon. Taiga on viihtynyt hyvin, ensimmäiset pari vuotta Tagia kylläkin haukkui paljon naapureille ja ohikulkijoille, varsinkin muille koirille. Tänään Taiga ei enään hauku ihmisille eikä vieraille äänille. Muitten koirien kanssa on vielä opittavaa, yritämme parhaamme mukaan sosiaalisoida hänet jotta tottuisi ajatukseen siitä että muita koiria myös liikkuu ympärillä. Ennen Taiga myös näykkäsi tai jopa puri kun yritti leikata kynsiä mutta viime aikoina olen saanut leikata kaikki kynnet ihan rauhassa ilman mitään pelkoa tai hampaiden näyttämistä! Olemme todella ylpeitä.

Vantaan kodin tilanteen vuoksi olen itse ottanut Taigan mukaani Tukholmaan poikaystäväni luokse asumaan, itse opiskelen Ahvenanmaalla ja vierailen Tukholmassa joka viikonloppuna. Vanhempani (joiden kanssa asuin ennen) ovat eroamassa, joten olimme kaikki sitä mieltä että Taigan on parempi olla pois sekamelskasta, Topi kuitenkin jäi, koska hän on vähän rauhallisempi kun Taiga. Taiga asuu nyt poikaystäväni luona kerrostaloasunnossa ja osaa käyttäytyä todella hyvin. Ei hauku äänille, ei tee hätää sisälle eikä käyttäydy mitenkään tuhoisasti. Päätös on kuitenkin tilapäinen, toivon mukaan Taiga saa vielä kokea omakotitalopihan tunteen, me pyrimme ainakin siihen.

Huomasimme että Taiga on todella ahkera syömään, jopa vähän liiankin ahkera. Hän keksi kaikki keinot päästä ruuan kimppuun. Lopuksi hän oppi avaamaan kaappien ovet, jääkaapin, pakastimen ja roskiksen, joten painoa tuli vatsan ympärille. Kun me lopuksi saimme kaikki paikat “lukittua”, eikä Taiga keksinyt enää uusia keinoja hävisivät myös kilot hyvin nopeasti ja nyt Taiga on taas erinomaisessa kunnossa. Hän saa juoksea avoimella pellolla kolme kertaa päivässä ja saa tarvittavan määrän ruokaa.

Taiga on hyvin hellä ja jopa vaatii läheisyyttä. Hän saa luvan nukkua sängyssä ja jos hän saisi valita hän makaisi vierellä koko ajan tai jopa istuisi sylissä. Kaikki meidän perheessämme ovat rakastuneet täysin ja kaikilla on aina ikävä meidän reissaavaa Taigaa. Hänellä on hyvin erikoinen persoonallisuus, joka koskettaa kunhan hänet oppii tuntemaan. Hän osaa jopa antaa pusun käskystä!

Olemme hyvin kiitollisia ja onnellisia siitä, että saimme mahdollisuuden antaa Taigalle uuden kodin. Ystävällisin terveisin, Monica

25.9.2007 Taigalla pyyhkii hyvin uudessa kodissaan. Ovat aivan ihastuneita toisiinsa perheen noin 4-vuotiaan uroksen kanssa, joka on aikoinaan myöskin otettu uudelleensijoitettuna ja hyvin epävarmana koirana. Osaavat jo olla kahdestaan kotonakin, tarpeita ei ole tullut sisään. Hihnakävely sujuu hienosti, ohituksissa on vielä harjoiteltavaa toki.

***

Narttu, noin 1v.9kk

Tytöstä tuli kiva kysely pk-seudulta viime viikolla. Kävivät katsomassa ja veimme Taigan heille vierailulle. Tykästyivät perheen koiran kanssa saman tien. Uudessa perheessä on nartuille alistuva uros, alle 4-vuotias löytökoiratapaus, jonka kanssa perhe on tehnyt paljon työtä aikoinaan. Taiga jatkaa uudessa kodissa uuteen alkuun samoilla koulutusvinkeillä ja tavoilla, joilla se on nyt oppinut olemaan Miiran ja Tommin luona.

Taiga kun on jo rauhoittunut silmissä, ei enää loiki pöydille, tekee tarpeet ulos, ottaa suuhunsa enää lähinnä vain omia lelujaan ja luitaan. Osaa hienosti luvan kysymisen ovista kulkiessa entisen ryntäämisen sijaan. Hihnassa kävelee hienosti vetämättä rauhallisilla metsälenkeillä (ohituksia harjoitellaan huomattavasti myöhemmin). Uudessa kodissa keskitytään alkuun vain mahdollisimman stressittömään ja mukavaa yhdessäoloon. Onnea upealle Taigalle ja hänen sydämelliselle, uudelle perheelleen!

14.9.2007 Kuulumisia hoitopaikasta: Taiga on 1v 9kk ikäinen narttu. Taiga (ent. Triny) oli löytynyt Tallinnasta kadulta pentuna keväällä 2006. Noin 5kk ikäisenä se sai kodin Tampereelta, jossa se eli elokuun loppuun 2007. Omistaja halusi luopua siitä, koska ei pärjännyt sen kanssa alkuunkaan mm. hihnarähinän vuoksi ja koska Taiga teki tarpeet sisälle öisin ja yksin ollessaan. Koira myös haukkui kovalla äänellään kaikille kerrostalon äänille ja laukkasi oven ja ikkunan väliä. Taigalla oli uhkana joutua piikille, jos ei uutta kotia löydy pian.

Menimme katsomaan Taigaa ja melkoisen myllerryksen keskellä tyttö olikin elänyt. Perhe oli varmaankin luullut antavansa Taigalle parasta, mutta näin ei suinkaan ollut. Taiga rakasti perheen lapsia, oli hyvä ystävä perheen rauhallisemman nartun kanssa ja ok myös kissojen kanssa. Mutta se oli saanut elää niin, että oppinut saamaan rynnimällä, hihnassa kiskomalla ja haukkumalla tahtonsa läpi. Oppinut pelkäämään lenkeillä kaikenlaisia vastaantulijoita, rähisemään niin polkypyöräilijöille, sauvakävelijöille kuin varsinkin koirille. Taiga oli elänyt pelkällä pentujen markettikuivanappulalla, ilman luita. Se ei ollut saanut olla vapaana kuin kahdesti uudessa kodissaan yli vuoden aikana, mökillä kaukana muista kulkijoista. Sillä ei ollut ketään muita koiraystäviä kuin perheen oma narttu. Noh, ennalta suunnittelematta Taiga sitten lähti olosuhteiden pakosta meille kotihoitoon Espooseen.

Taiga siis aluksi yritti meillkäkin rynnimällä ovista, hyppi pöydille, napsi tavaroita suuhunsa, kiskoi hihnassa. Aloitimme koiran stressitasojen laskun sillä, että sillä oli mahdollisimman rauhalliset oltavat. Sen kanssa ei käyty hihnalenkeillä vaan se sai juosta vapaana aidatulla pihalla ja jestas kuinka se nautti siitä. Se sai aitoja luita, kongeissa ruokaa. Leluja ja luita kanniskeltavaksi vaatteidemme sijaan.

Sisälle se ei ole reilun kahden viikon aikan tehnyt hätiä enää kuin kahdesti! Tutustutimme hitaasti Taigan omaan narttuumme ja urokseemme ja alun hammastenkiristelyn jälkeen rauhassa tehtynä sekin sujui hienosti, eli nyt ovat yhtä laumaa. Ja kissatkin ok, joskaan ei pihalla samaan aikaan, koska Taiga liian helposti alkaa jahdata leikkimielessä, mikä ei kyllä kissoillemme sovi.

Nyt jo tämä herkästi ihmistä kuunteleva ja kontaktia ottava tyttö osaa mennä nätisti ovista vasta luvan saatuaan kuten omatkin koiramme, samoin ottaa ruokaansa vasta istuttuaan ja luvan saatuaan katsekontaktilla. Samoin autoon meno ja tulo. Pöydille hyppiminen ja luvattomien asioiden kanniskelu ovat vähentyneet silmissä. Hihnakävelyä ollaan hissukseen aloiteltu takametsässä ilman vastaantulijoita. Ohitukset ovatkin se kovin pala, niihin tarvitaan pitkä siedätysohjelma, kunhan vetämättä kävely ensin alkaa sujua.

Ihmisille Taiga on oikea pusupakkaus, joka tykkää istua sylissä. Se rakastaa nameja ja silityksiä ja ottaa kontaktia helposti. Ja oppii todella nopeasti hienoa käytöstä. Opetamme positiivisella ehdollistamisella & negatiivisilla rangaistuksilla eli en käytä mitään pakkokeinoja ja kurituksia missään nimessä, vaan palkkioita ja rangaistuksena palkkion poisjättämistä (esim ulko-ovi ei aukea, ennen kuin peppu on maassa ja otettu katsekontakti. Rangaistus se, että ovi ei aukea, ennen kuin käyttäytyy hienosti. Palkkio se, kun ovi aukeaa ja pääsee pihalle kirmaamaan. Monessa muussa asiassa siis käytän nameja/namin saamattomuutta palkkiona ja rangaistuksena)

Annamme Taigan vain omakotitaloon, koska se on oppinut joissain tilanteissa haukkumaan railakkaasti ja sillä on kova ääni. Mutta haukkuminenkin on hienosti koko ajan vähentynyt meillä ollessa, kun siihen ei juuri ole tarvetta. Entisessä kodissa haukkui kaikki rappukäytävän äänet, kun ei tiennyt toimia muutoin ja kun stressasi muutenkin.

Uuden kodin pitää pystyä ja sitoutua jatkamaan siitä, johon koulutuksessa olemme Taigan kanssa edistyneet. Voimme mielellämme auttaa tässä, suorastaan velvoitammekin ottajan siihen, jotta missään nimessä ei käy niin, että koira päätyy piikille, kun sen kanssa ei edelleen osata olla.

Voitte tutustua sivullamme olevaan luovutussopimukseen ym perustietoihin eli kuten niistäkin käy ilmi, kaikki kauttamme kulkevat koirat on rokotettu (kolmoisrokote ja rabies, Taigalla juuri uusittu täällä kotihoidossa), niillä on mikrosirut ja EU-passit. Taiga on madotettu viimeksi syyskuun alussa reilu viikko ennen rokotusta ja samalla se sai Frontlinen turkkiinsa ulkoloishäätönä.

***

6/2006 Triny sai kodin Tampereelta

***

5/2006 Triny on noin 5kk vanha narttu joka on pyydystetty kadulta. Haukkuu ihmisen perään kun hänelle ei anneta huomiota tai mennään toisen koiran kanssa kävelylle. Kaunis pieni saku-mix. Valmis jo tällä hetkellä, ollut kauan Teholla. Leikkisä ja hyvin ystävällinen.