Triibu

Lisätty sivulle: 2012-09-26

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Triibu
14.11.2012 Triibu sai kodin Hyvinkäältä

***

Leikattu narttukoira, 1,5 v. (syyskuussa 2012), kotihoidossa Somerolla

10.11.2012 Triibu oli tullessaan hyvin stressaantunut, ensimmäinen ruoka meni väkipakolla, mutta söi sen kuitenkin itse kokonaan. Triibu ei kyennyt ottamaan kontaktia ollenkaan, hamuili vain katseellaan ympärilleen, ei pystynyt mennä maahan makaamaan, vaikka toinen koira oli jo rauhoittunut ja melkein nukahtanut. Makupalat eivät paljoa kiinnostaneet, ne syötiin nopeasti kädestä ja jatkettiin seilaamista huoneesta toiseen. Ei halunnut tulla viereen eikä ollut kiinnostunut omasta koirastani, joka on siis Triibun kanssa täysin saman ikäinen ja vielä leikkaamaton narttu.

Triibu tarvitseekin rauhallista, määrätietoista ja johdonmukaista auktoriteettiä ollakseen onnellinen. Triibu näytti hampaita muutaman kerran ja murisi omalle koiralleni. Triibua kiellettiin ja murina loppui. Tällaista ei tule säikähtää, muutoin Triibu vain vahvistuu toiminnastaan. Triibun kanssa tulee osata lukea koirien elekieltä, jolla saa ei toivotun käytöksen lopetettua jo ennen kuin se edes tulee. Triibusta näki selvästi milloin se “pysähtyi”, alkoi jännittämään lihaksia, nosti hännän hitaasti selän päälle. kun tässä kohtaa kieltää, ei murinaa tai hampaiden näyttämistä ehdi tulla. EI sana onkin Triibulla erinomaisesti hallussa. muutaman kerran siis on murissut, tämän jälkeen ei kertaakaan millekään. Kertaakaan ei ole osoittanut agressiota ihmisiä kohtaan, ainoastaan toisia koiria kohtaan. Ongelma on ollut siinä, ettei Triibu kykene luottamaan toisiin koiriin vaikka omani on “kaikkien kaveri” ja rauhoittuu, pyydettäessä sekä pyytämättä. Sittemmin nämä kaksi ovat kuin paita ja peppu! Tappeluita ei kertaakaan ole kuitenkaan ollut, ei edes läheltä piti tilanteita.

Ensimmäisenä yönä itki hieman, mutta oli loppuyön hiljaa. Kuului kuitenkin askelia alakerrassa sillä yläkertaan ei suostunut tulemaan. Myöhemmin selvisi että Triibulla on huonoja kokemuksia rappusista koska ei suostunut tulemaan edes ensimmäiselle rapulle. Positiivisella vahvistamisella sekä määrätietoisella otteella tuli ensimmäisen kerran kun ongelma havaittiin jo raput kotihoitajan kanssa joskin se ei tuntunut hyvältä. Tämän jälkeen, jo seuraavalla kerralla, tuntuu että Triibusta rappusissa on mukavaa leikkiä ja juosta edes takaisin. Heti ensimmäisenä päivänä selvisi, että Triibulla on myöskin häkkejä (tuli ilmi autohäkin kanssa) kohtaan pahoja ongelmia, ehkä jopa traumoja, sillä oma-aloitteisesti ei suostunut häkkiin menemään. Oli autohäkissä todella ahdistunut ja ovea avatessa kyyristyi, kuin sitä oltaisiin lyömässä. Tässäkin kohtaa postiivisellä vahvistamisella, rauhallisilla ja määrätietoisilla otteilla Triibu tuli jo kolmantena päivänä itse vaikka pyörähtikin ympäri ja olisi halunnut lähteä pois. Pientä pään rapsutusta se vaati kotihoitajalta saada Triibu tähän pisteeseen. Matkapahoinvoinnista ei ole kertaakaan kärsinyt. Nyt jo alle viikossa hyppää itse häkkiin, ei pyri tulemaan ulos, odottaa käskyä jolloin saa luvan tulla pois ja kykenee odottamaan myös suhteellisen rauhassa.

Ruoan stressitason laskiessa hotki. Aloin antamaan sen muutamassa erässä ja ehdottomasti aina kaksi kertaa päivässä. Nyt hotkiminen on lieventynyt ja pystymme toivottavasti siirtymään yhteen annokseen kaksi kertaa päivässä rytmiin. Ei vahdi kuppiaan, ei luitaan. antaa ottaa ne pois. osaa odottaa lupaa ruokakupilla, sekä ulos mennessä myöskin. Varasteli pöydiltä jotka olivat silmien tasolla alussa, sittemmin ei ole kertaakaan vaikka Triibu on “ajettu tällaisiin tilanteisiin” tarkoituksella.Ttriibun stressitaso on laskenut jo alle viikossa aivan uskomattoman paljon. Päivärutiineihin tottuminen on ollut sillä silti hieman hakusessa. 3 kertaa viikon aikana on tehnyt tarpeensa sisälle, johtuen todennäköisimmin kotihoitajan rytmiin totuttelusta, poikkeaahan se kuitenkin hyvin paljon tarha oloista. Nyt kahteen päivään ei ole kertaakaan sisälle tehnyt. Silloinkin tämä tapahtui myöhään illalla. Olisi halunnut vain juoksennella ulkona tajuamatta että tämä on viimeinen pisukerta. Nauttii pitkistä lenkeistä ja aktivoinnista.

Kissojen kanssa tulee hyvin toimeen. Saattaa alkaa kyttäämään mutta tässäkin kohtaa toiminnalle tulee tehdä loppu kieltämällä jolloin rentoutuu ja kiinnittää huomion muualle. Ei ole kertaakaan jahdannut. ollut vain utelias ja kiinnostunut. Käytöstavat alkavat olemaan hallussa, ei hypi, ei hauku tai vahdi. Oma piha olisi aina mukavampi aktiivisuuden takia. Leikeissä narttuni kanssa on tasa-arvoinen, joskin niistä pystyy päättelemään Triibussa olevan paimenkoiraa. Istuminen sujuu, mutta esimerkiksi maahan menossa ollaan vielä aivan hakoteillä. Tottelevaisuus ja käytös koulutusta jatketaankin. Uusissa paikoissa on vielä aika epävarma, joka näkyy hännän asennossa sekä ylenpalttisessa alistumisessa. Ei ole pelkopurija, ei edelleenkään osoita agressiota. Lasten kanssa ainakin ulkona tulee hyvin toimeen hihnassa, kotihoitajalla ei omia ole joten näitä kokemuksia haetaan ulkoa. Luonteen puolesta onkin vaikea kuvitella miksi Triibu ei lapsista pitäisi. Ei ole hyppinyt vieraita vasten, haluaa vain huomiota ja rapsutuksia. Huomionkipeä sydäntensärkijä kun on.

Triibu on jo valmiiksi aivan ihana koko perheen koira, stressitason laskiessa edelleen, voi vain mietiskellä kuinka paljon uskomattomamman tapauksen tästä tulee saamaan kärsivällisyydellä. Triibu kävi eläinlääkärin vaa’alla perjantaina jolloin se painoi 30kg, säkää on hieman alle 60cm ja onkin nyt erittäin sopusuhtainen ja hyvinvoivan näköinen. Hampaat ovat erittäin siistit. Hoitotoimenpiteissä haetaan vielä parempaa rauhoittumista, mutta kontaktin otossa onkin vielä parantamisen varaa. Harjaamisesta nauttii suunnattomasti. Tuloksia on kuitenkin tämän hetkisen stressitason puitteissa saatu paljon. Luottamuksen syntyä parannetaan koko ajan. Sitä kun ei voikaan saada yhdessä yössä. Koirapuistokoiraa Triibusta ei kuitenkaan oman arvioni mukaan koskaan tule. Luoksetulossa on vielä hyvin paljon parantamisen varaa, liittyen myös luottamukseen. Kiihtyy helposti leikeissä ulkona, jonka johdosta ei koirapuistokoiraa saa tehtyä. Tässäkin koiranlukutaito on hyödyksi. Kieltämällä ei-toivotusta käytöksestä saa toiminnan loppumaan. Sisällä ei tätä ole ilmi vielä tullut.

Alkaa ulkona kovin isottelemaan leikeissä, varsinkin jos on lelu mukana (paimenkoiraa ja laumanvartijaa uskonkin tämän johdosta olevan Triibussa). Kovin haluaisi komentaa ja “ohjailla lelun suuntaa” jos se esimerkiksi on toisella koiralla. Myös pallon heitot saa Triibun kiihtymään hyvin nopeasti. Tämä on kitkettävissä oikealla toiminnalla omistajan puolelta, vahvistaen samalla sitä, kuka on taloudessa ja näin ollen leikeissä se laumanjohtaja. Laumanjohtaja päättää siitä milloin syödään, milloin leikitään, milloin leikki tai ruokailu lopetetaan. Ruokailussa ei siis ole Triibun kanssa mitään ongelmia. Tänään Triibu saanut ensimmäisen ruoan kokonaisena (2krt päivässä kuitenkin ja myös ison kokonsa johdosta toivottavasti ulevaisuudessakin) edelleenkin ruokailu vauhti hieman liian nopea, mutta edistymisen johdosta, omistajan oikealla käytöksellä saa hotkimisen lopullisesti ruotuun helposti. Vaarana siis hotkiminen voi aiheuttaa vatsalaukunkiertymää näin isoilla koirilla, siksi liotan omankin koirani nappulat AINA, koko loppu elämän ja annan hampaiden kunnossa pitämisen takia paljon luita pureskeltavaksi.

Toissa yönä Triibu rauhoittui ensimmäisen kerran niin paljon että vaipui sikeään uneen. Oli ihan pakko mennä katsomaan hengittääkö koira vielä, koskiessa avasi silmät ja katsoi kuin hullu puuroa että miksi ihmeessä piti herättää.

3.11.2012 Triibu saapui kotihoitoon Somerniemelle.

20.10.2012 Triibu on mahtava, ihana, suloinen tyttö, jota on helppo ulkoiluttaa. Hieman tyttö stressaa, mutta muuten se on mainion koiruus. Triibu jaksaa lenkkeillä ja ottaa hellyyttä vastaan. Ulkoiluttajakin rakastui tyttöön. Pakkaset tulivat jo, ja Triibukin olisi valmis matkustamaan omaan kotiin lämmittelemään!

25.9.2012 Triibu on löydetty huhtikuun alussa hihnan kanssa, mutta kukaan ei ole tyttöä kaivannut. Triibu on luonteltaan erittäin ihmisrakas. Se on tarhalla tullut toimeen myös lasten kanssa. Valitettavasti Triibu stressaa kovasti tarhalla, minkä takia sille toivotaan löytyvän pikaisesti koti. Stressi ilmenee tytössä rauhattomana käytöksenä sekä mahan löysyytenä. Triibulle on tehty kaikenvaralta ulostetutkimukset, eikä sieltä ole löytynyt löysävatsaisuuden aiheuttajaa. Triibu on tullut toimeen toisten koirien kanssa, joten tulevasta kodista voisikin löytyä uroskoira. Myös rauhalliset nartut ok, kunhan eivät osoita aggressiivista käytöstä Triibua kohtaan. Triibu painaa noin 25 kg.

Uusi omistaja noutaa koiran tarhalta yhdistyksen avulla. Kulukorvaus leikatusta koirasta on 250 euroa. Kulukorvauksella koira on saanut tunnistemikrosirun, rokotukset, ulko- ja sisäloishäädöt sekä se on leikattu. Koiralla on EU-lemmikkipassi, josta toimenpiteet käyvät ilmi. Koira tuodaan Suomeen kaupallisen tuonnin vaatimuksia noudattaen ja tuonnista tehdään ilmoitus Eviralle.