Romney

Lisätty sivulle: 2013-07-16

Sukupuoli: uros

Alkuperä: Viro

Romney
18.11.2013 Romney sai kodin Mikkelistä.

***

Kuulumisia ja kuvia kodista:

13.10.2014 Rommi on kotiutunut meille oikein hyvin. Ei tee yksin ollessaan tuhojaan vaan tyytyväisenä jää kotiin nukkumaan, kun töihin lähdemme. Poikaa voi pitää vapaana omassa pihassa, eikä se lähde omille teilleen, mutta kissojen takia pidämme Rommia kytkettynä, kun emme itse ole läsnä. Rommi sai tosiaan vahdittavakseen kaksi kissaa kesäkuussa ja niiden takia on yöuniakin pitänyt menettää.

Harrastukseksemme on löytynyt kuorman veto. Talvi oli niin vähäluminen, että Rommin potkurin ja pulkan vetäminen jäi lyhyeksi ja siirryttiin uusiin tuttavuuksiin polkupyörään ja puutarhakärryyn.. Rommi jännittää kauheasti uusia asioita, mutta tottuu niihin todella nopeasti. Ruohonleikkuria oli vahdittava ja paimennettava ihan tosissaan, samoin naapurin moottoripyörä piti haukkua ihan pystyyn, ennen kuin naapuri sitten tuli sen koiralle esittelemään. Sitten ei tarvinnut sitäkään enää pelätä.

Olemme Rommin ottaneet aina mahdollisuuksien mukaan autoon, jotta poika tottuisi autoiluun, eikä R nykyään enää ole niin huonovointinen automatkoilla. Mökillä on kiva käydä järvessä kastautumassa ja kaupungissa käyminen on aina jännittävää, kun pääsee haistelemaan muiden koirien jättämiä jälkiä. Ja koska meiltä joutuu autolla kaupunkiin menemään, auto on ihan kiva juttu. Nykyisin autoon meno sujuu jo ilman hihnaa.

Keväällä Rommi pääsi katsomaan lehmiä, hevosia ja muita eläimiä, eikä nuo isommat eläimet olleet Rommista ollenkaan niin jännittäviä, kuin meille tulleet kesäpuput. Todella monta päivää meni siihen, että Rommi jätti pupujen hätyyttelyn, sillä ainoa tapa, millä pupujen kanssa sai olla, oli maata paikallaan häkin vieressä. Se oli Rommista tylsää ja loppuajan puput saivat olla omissa oloissaan. Uroskoirat ovat Rommille liikaa, kun hän on itse niin “äijä”.

Talven jäljiltä pojan sai lähes päivittäin harjata, jos meinasi, ettei koko talo ole karvoissa. Mutta onneksi Rommi edelleen rakastaa harjaamista. Juhannuksena vietettiin Rommin noin kaksivuotis-synttäreitä ja poika sai jauheliha-raejuusto-nakkikakun. Vinkuva kumikana paljastui lahjapaketista ja se taitaa kumipossun, kongin ja köysilelun lisäksi olla ainoa lelu, joka on säilynyt täysin ehjänä Rommin käytössä.

9.12.2013 Rommi (Romney) on nyt ollut meillä kolme viikkoa. Kotiutuminen on mennyt paremmin, kuin odotimme. Poika on sisäsiisti, ainoastaan kahdesti unenpöpperössä pissannut sisälle, eikä sitäkään vahinkoa ole enää tapahtunut, kun toisella kerralla onnistuimme homman keskeyttämään.

Ensimmäinen päivä Rommilla meni taloon tutustuessa ja levätessä rankan Pärnu-Tallinna-Helsinki-Mikkeli matkan jäljiltä, mutta toisena päivänä alkoi tahtojen taistelu ja laumanjohtajan selvittäminen. Ensimmäiset pari viikkoa jouduimme pojan kanssa olemaan tosi tiukkoja; Rommilla oli ikävä tapa käyttää hampaitaan aika rajustikin ja hyppiä päin sekä paimentaa haukkumalla.. Nuo kaikki ikävät tavat ollaan melkein saatu kitkettyä, pureminen siten, että itse ulisee kuin koira, kun koiran hampaat osuu vahingossakaan ihmisen nahkaan. Hyppiminen on saatu kuriin kääntymällä selin, kun koettaa hyppiä päin. Haukkuminen on loppunut lähes kokonaan, ainoastaan innostuessaan ja silloin, kun ei tajua käskyä, haukkuu. Ollaan oltu noteeraamatta haukkumista, palkittu vain käytös, mikä ilman haukkua tapahtuu.

Alkuun Rommia pelotti kaikki.. Lenkillä kammosi postilaatikoita, ulkolyhtyjä, puun juurakoita, risukasoja, lorisevaa ojaa, ohi ajavia autoja… Kävimme kaikkea mahdollisuuksien mukaan haistelemassa ja samalla kehuin koiraa, niin alkoi kammot pikkuhiljaa häipyä. Kotona pelotti imuri. Sitä piti ihan haukkuakin, mutta kun emäntä ei imurointia lopettanut, vaikka koira kuinka louskutti, totesi Rommi, että ei tässä taidakaan mikään hätä olla ja kävi lelunsa kanssa imurin viereen leikkimään.

Käskyjä ollaan harjoiteltu; osaa käskyt “ei tule”, “istu”, “katso” (katsekontakti), “maahan”, “tänne”, “tule”, “nätisti”, “saa tulla”. Oppii käskyt todella nopeasti, muutaman toiston jälkeen ja haluaa useimmiten palkinnoksi ennemmin rapsutusta kuin herkkuja.. Rommi on myös alusta asti opetellut hihnassa kävelyä siten, että jos hihna yhtään kiristyy, matkanteko katkeaa, eikä eteenpäin mennä, ennenkuin hihna löystyy koiran toimesta. Hihnan kiinnittäminen oli alkuun varsinaista showta, mutta kun emme edenneet ulos menossa ennen rauhallista käytöstä, ei Rommi jaksa enää “yrittää auttaa” hihnan kiinnittämisessä.

Kolmantena päivänä uudessa kodissaan Rommille koitti kylpypäivä. Koska suihku on niin kovasti kohiseva, tein ämpäreihin pesu- ja huuhteluvedet valmiiksi ja otin koiran pesuhuoneeseen. Laitoin itselleni penkin keskelle kylppäriä ja pyysin koiran eteeni ja aloin hiljalleen kastelemaan koiraa. Muutaman kerran Rommi meni selkäni taakse piiloon, mutta kun pyysin sen aina uudelleen eteeni, taisi loppujen lopuksi hieman nauttiakin pesemisestä, etenkin shampoon levityksestä ja huuhtelusta. Kaikista ihaninta Rommin mielestä on harjaus. Rommi on sitä mieltä, että harjaamista ei tarvitse lopettaa, kun sen on aloittanut. Hyvin useasti koira nukahtaa harjatessani sitä.

Rommi on oikein iloinen poika, joka nauttii rapsuttelusta, luiden syönnistä, metsäretkistä ja kävelyistä sekä uusien juttujen opettelusta. Laitoin muutaman kuvan; ensimmäisessä Rommin 4. päivä kotona ja kokeillaan, miten juoksunarussa sujuu. 2.kuva: Rommin harjaushetki. 3.kuva: Rommin kolmas maanantai kotona ja niiin ihana lumihanki! :-)

***

Uros, noin 1v.

29.9.2013 Romney on kova poika hyppimään ja koheltamaan, varsinkin huomiosta tämä iloinen poika innostuu hurjasti :) Ulkoaitauksessa Romney oli narttukoiran seurassa ja uudessa kodissa poikaa voisi hyvinkin odotella leikkisä koirakaveri.
Uusia kuvia lisätty.

21.8.2013 Lisätty pari uutta kuvaa ihanasta Romney-nallekarhusta!

16.7.2013 Romney on nuori, vasta noin yksivuotias pörröturkkinen koiranalku.

Lenkille lähtö Romneyn kanssa on aluksi hieman haastavaa. Poika ei taida olla tottunut pantaan tai hihnaan. Kuitenkin saatuani kiinnitettyä pannan ja hihnan, Romney yllättää positiivisesti. Vaikka hihnakokemusta ei näytä olevan, Romney kävelee taluttajan vieressä hihna löysällä. Romneytä onkin oikein mukava taluttaa.

Ulkomuotonsa perusteella Romneyssä saattaa olla paimenkoiraa, joten paras asuinpaikka voisi olla melko rauhallisella alueella.

Romney on nuori koira, josta saa varmasti koulutettua vuosiksi mukavan kotikoiran ja perheenjäsenen. Romneyn viereisessä häkissä majailee narttukoira Merka, jonka kanssa Romney näyttää tulevan toimeen. Kodissa voi siis olla ainakin narttukoira. Romney ei vaikuttanut vihamieliseltä mitään koiraa kohtaan, joten uroksetkaan eivät ole täysin poissuljettuja. :-)

Romney luovutetaan uuteen kotiin kastroituna, tunnistusmerkittynä, rokotettuna ja loishäädettynä. Lisäksi sillä on EU-lemmikkipassi, josta toimenpiteet käyvät ilmi. Romney tulee Suomeen kaupallisen tuonnin vaatimuksia noudattaen ja tuonnista tehdään ilmoitus Eviralle. Kulukorvaus kastroidusta uroksesta on 250e.