Oskuri

Lisätty sivulle: 2007-01-15

Sukupuoli: uros

Alkuperä: Suomi

Oskuri
2006/alkusyksy Oskuri sai kodin

***

Uros, noin 8kk

13.9.2006 Oskussa on mahdollisesti anatolianpaimenkoiraa tai jotakin muuta laumanvartijarotua. Osku on vielä nuori, mutta tulee saamaan lisää massaa. Se tulee olemaan sekä henkisesti että fyysisesti vahva koira, joka omaa todennäköisesti vartiointiviettiä. Osku kyllä kuuntelee ja oppii, kunhan sen omistaja on määrätietoinen, johdonmukainen ja jämäkkä. Tällä ei tarkoiteta koiran fyysistä alistamista, vaan laumanvartijalle sopivaa koulutustapaa. Oskun tulevalta omistajalta vaaditaan siis laumanvartijarotujen tuntemusta, kokemusta voimakasluonteisesta koirasta sekä Oskulle sopiva ympäristö. Kerros- tai rivitalokotiin laumanvartija ei sovi.

Agilityn kaltaisiin harrastuksiin laumanvartijakoirista ei yleensä ole, mutta jäljestys ja luonnossa liikkuminen sopii tällaiselle koiralle. Laumanvartijakoira on erittäin itsenäinen koira, joten sen täytyy voida luottaa omistajaansa ja olla tämän hallittavissa. Oikeissa käsissä Oskusta saa hyvän kumppanin ja kodinvahdin. On myös huomioitava, että laumanvartija tarvitsee ypärilleen paljon tilaa. Tiiviissä kaupunkiympäristössä ärsykkeitä on liikaa, joten Oskun kodin tulisi mieluiten olla maalla, missä tämä upea koira voisi näyttää parhaat puolensa. Mikäli Oskun elinympäristössä on muita eläimiä, kuten lampaita tai hevosia, koira on asianmukaisesti koulutettava toimimaan niiden kanssa oikein. Pihan ympärillä tulee olla vankkatekoinen aita tai sitten tukeva koira-aitaus, mikäli Oskua pidetään vapaana pihalla. Perheen omiin lapsiin laumanvartijat suhtautuvat yleensä erittäin suojelevasti, mutta vieraat saattavat herättää epäluuloa. Oskun suhtautumisesta lapsiin ei toistaiseksi ole tietoa. Oskun tulevassa kodissa voi olla ennestään reipas, aikuinen narttu joka osaa suhtautua isokokoiseen nuoreen poikaan, uroksen kaveriksi emme sitä suosittele.

3.9.2006 Oskuri on noin 8 kuukauden ikäinen sekarotuinen urospentu, joka on hoitokodissa Seinäjoella. Oskurissa on mahdollisesti anatolianpaimenkoiraa, siksi sitä ei luovuteta ensimmäiseksi koiraksi tai kerros- tai rivitaloon. Oskurista kasvaa keskikokoinen, paino noin 30 kilon tietämillä. Oskuri on melko lujapäinen nuori koirapoika, siksi tarvitsee rajat laittavan omistajan. Ei toisen uroksen kaveriksi.

ROTUINFOA: Anatolianpaimenkoiran on alunperin kotoisin Turkista. Se on kehitetty vartioimaan lammaslaumoja mm susia vastaan. Sen toimintaa kuvataan erittäin määrätietoiseksi ja tehokkaaksi. Tämä majesteettinen rotu on sittemmin levinnyt mm muualle Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Anatolianpaimenkoirasta voi kouluttamalla saada perhekoiran, mutta laumanvartijaominaisuudet pysyvät voimakkaina. Sen suhtautuminen vieraisiin on luonnostaan epäluuloista, oli kyseessä sitten perheen pitkäaikainen tuttu tai satunnainen vieras. Ilman omistaja läsnäoloa ja hyväksyntää anatolian paimenkoiran kotiin ei mennä. Joidenkin rotukuvausten mukaan anatolianpaimenkoira on “yhden miehen koira”, joka on muita ihmisiä kohtaan varautunut mutta ei aggressiivinen. Ominaisuuksiltaan se on voimakasrakenteinen, kestävä ja nopea. Aikuinen anatolianpaimenkoira saattaa olla noin 80 cm korkea ja painaa jopa 65 kg (uros).