Neti

Lisätty sivulle: 2007-01-15

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Neti
12/2005 Neti sai kodin Kajaanista uroskoiran kaverina.

***

Kuulumisia kodista:

6.1.2018 Neti sai kodin Kainuusta vuosia sitten. Neti on päässyt arviolta 14-15 vuoden ikään. Ikä jo näkyy, muttei ainakaan vielä ole menoa haitannut. Välillä voi jopa saada pieniä mummohepuleita. Ulkoilu on hidastunut entisestä höyryveturista hiljaksiin hajulta hajulle tallusteluun, joten Neti on saanut vapauksia ulkoilun suhteen ja pääseekin kuljeksimaan irti pihalla. Netille on tullutkin oma reitti mitä myöten voi käydä nuuskuttelemassa ulkoilmaa omassa rauhassa. Välillä tosin tulee se vanha Neti vielä esiin jolloin kuulo katoaa ja pilke silmäkulmassa kadotaan hetkeksi omille teille. Aina sieltä kuitenkin palataan kotiin omia aikojaan.

Netin karvakaveri Tito jouduttiin päästämään paremmille pupumaille kesällä 2015 mikä jätti jäljen Netiin. Tuohon saakka ikä ei näkynyt mitenkään Netissä, mutta parhaan kaverin kuolema antoi iälle mahdollisuuden alkaa hiljalleen näkymään. Mitään suurempia vaivoja ei ole onneksi tullut.

Neti viettää karvakavereidensa kanssa ansaittua eläkeikää päivä kerrallaan nautiskellen lumisesta talvesta ja järvessä kaahlailusta tulevana kesänä. Neti on aina viihtynyt siellä missä on viileää turkkinsa vuoksi, mutta aina voi tulla hetkeksi ihmisen kainaloon ynisten kerjäämään rapsutuksia. Luopumisen aika on edessä, muttei se ole vielä tänään.

Lumisin terveisin Netin puolesta Laura

15.11.2014 Aikaa on vierähtänyt jo tovi kun hain Netin Tallinnasta tänne Kainuuseen, itse asiassa 9 vuotta tulee Tapanina täyteen. Kypsään mummo-ikään päässyt Neti on yhä Tito-ajokoiran seurana. Ulkoisesti Neti ei juurikaan ole muuttunut iän myötä. Kuono, mikä kotiin päästyä tummui vielä, on vain harmaantunut ja hampaissa on iän tuomaa kulumaa. Askel toki on muuttunut nyt lyhyehköllä ajalla köpöttelevämmäksi, muttei kuitenkaan ole mikään perässä vedettävä hihnassakaan liikuttaessa ja riista saa aina kyytiä yli-innokkaalta touhottajalta.

Netin kaverilauma ympärillä on kasvanut suuremmaksi ja jokainen uusi tulokas on otettu Netin suojelukseen. Kavereina on jo aiemmin mainittu Tito-ajokoira, kääpiösnautserit Tellu, Tara ja Pallo sekä collie Lumi. Oheisessa kuvassa on lisänä koirakaveri Indy-collie ja Pallo taasen puuttuu kuvasta koska taisi olla vasta kasvattajan suunnitelmissa kuvan ottohetkellä.

Luonteeltaan tuo nallemainen vahtikoirankin virkaa toimittava Neti on tähän asti tuntemistani koirista taatusti painonsa arvosta täyttä kultaa. Eläinlääkärissä tutkimukset, toimenpiteet ja kuvaukset ovat hoituneet rauhoittamatta sekä vastaan panematta. Uusia asioita on ehkä kyseenalaistettu, mutta Netimäiseen tapaan todettu ”selvä” kun asianlaitaa on tiedusteltu hihnan toisesta päästä. Viimeisimpänä omassa mielessäni taitaa olla viime uudenvuoden aatto ja yö jolloin Neti toimi Pallolle mentorina. Kun pentua rupesi pelottamaan oli Netin mahan alle paras kipaista turvaan ja sieltä sitten tutkia ilotulitteiden räiskettä taivaalla. Ihmisten seura on aina se parhain ja kokoaan tuo 30 kiloinen pieni jättiläinen ei tahdo vieläkään sisäistää, luulee varmaan olevansa käppänöiden kokoinen. Niinpä sohvalla olijat aika ajoin saavatkin Netin syliinsä rapsutettavaksi ja taatusti se joka kyllästyy ensimmäisenä rapsuttamiseen, on rapsuttaja eikä Neti. Netiltä ihmiset saavat aina saman vastaanoton, haukahduksia ja sitten tullaan tutkimaan kuka on kyseessä ja ängetään syliin.

Toivottavasti tuolla kultaisella nallellamme on vielä vuosia jäljellä kulkea seuranamme

30.11.2011 Selailin sivujanne ja huomasin että ei ole muistettu Netistä päivityksiä kertoa! Elikkä Neti on viihtynyt todella hyvin täällä Kajaanissa metsän keskellä. Jäniksen metästys aikaan, jolloin Tito on metsässä, Neti haluaa myös matkaan jänöä jahtaamaan ja toimii kylläkin luonnonsuojelijan roolissa! Toisin sanoen ajaa jäniksen pois näkyviltä. Neti rakastaa juoksennella metsässä vapaana ja kutsuttaessa tulee paikalle, jos on eväiden aika, mutta ei muutenkaan hirveän kauaksi mene ja käy välillä tarkistamassa olemmehan vielä paikalla.

Hieman surullisempiin uutisiin. Eli äitimme Raija nukkui pois 2009 maaliskuussa jolloin koirat, varsinkin Neti olivat hämillään. Neti makasi vanhempieni oven edessä monta viikoa ja ei ymmärtänyt ympärillä olevaa hälinää. Eli koirillakin oli “suruaika”. Siitä selvittin yhdessä ja Netin mielestä kyyneleet maistuivat hyvälle eli useampikin ihminen sai kasvojen pesun Netiltä. :)

Nykyään Neti voi todella hyvin ja aiemmista kuvista on kasvattanut reilusti massaa ja karva on tuuhentunut todella paljon (Neitokainen painaa nykyään
reilut 30kiloa) Netin uusin harrastus on häkistä karkaaminen ja sitten on kiva käydä vähän juoksentelemassa ja palata kuitenkin kotiin ihan hyvisä ajoin. Tämmöistä Netille kuuluupi nykyään. Terveisin, Minna

2/2006 Ihana katsoa miten neiti on pulskistunut. Hirvenliha ja kala ovat suosikkeja meny-listalla. Aktiivisen koiran nappularuoka maistuu myös. En muista mainitsinko Netin leikkauksesta edellisellä kerralla, se on helmikuun loppupuolella. Otetusta papa-kokeesta eläinlääkäri arvioi ajan olevan sopivan. Jäällä juokseminen ja hankeen sukeltaminen ovat mielipuuhia. Netin mielestä paukkupakkaset eivät häntä häiritse ollenkaan. Ajokoiramme, Tito, tutisee ja vaatii sisälle menoa mutta Netin mielestä vielä voitaisiin pieni lisälenkki tehdä ja reuhata ulkona.

Tyttäreni kääpiösnautseri, (Tellu 5 kk) on ollut meillä nyt tammikuun. Ääntä ja meteliä on riittänyt ja Neti on nauttinut kavereista. Meidän ennen eroahdistunut ajokoiramme antaa minun mennä ihan noin vaan. Eli kaveri on auttanut häntä tosi paljon. Neti ei kylläkään jätä minua, miestäni tai Lauraa silmistään ja pienten tyttöjemmekin perään pitää ainakin vähän ikistä. Lauma ei ole kasassa. Neti uskaltaa jo hieman kiukutellakin minulle eli vastustaa minun komentojani. Tätä pidän Netiltä suurena luottamuslauseena koska tähän asti hän on vain yrittänyt miellyttää parhaansa mukaan. Pieni vastustelu kertoo ainakin minulle, että hän luottaa täysin ja uskaltaa olla erimieltä. Neti ei kylläkään laita lauman johtaja-asemaani kyseenalaiseksi. Näillä pakkaskeleilla kolme ENERGISTÄ koiraa ja riehakkaat leikit sisällä on pannut parkettilattia ja huonekalut kovalle koitukselle. Ilmojen salliessa (pakkasta alle 30)olemme käyneet Kajaanin koiratarhoissa peuhaamassa ja harjoittelemassa sosiaalisia taitoja, jotka ovat osoittatuneet Netillä olevan aivan erinomaiset. Mukavampi on koirien muutenkin juosta omaan tahtiinsa pakkasella eikä hitaasti etenevän taluttajansa. Meillä on mennyt tosi ihanasti ja nautimme kauniista aurinkoisista päivistä. Pesueen puolesta Raija

***

Narttukoira

20.12.2005 NETI on tuotu kodista kahden pennun kanssa, jotka ovat jo saaneet kodit. Neti oli joutumassa piikille, nyt se on koti-hoidossa Tallinassa. Neti on noin yksi -vuotias narttu, ja on leikkisä ja ystävällinen. Antoi laittaa sirun ja rokotukset ilman kuono-koppaa. Turkki on huonossa kunnossa ja koira on hyvin laiha, mutta ystävällinen ja hyvä koira. Kävelylla vähan kiskoo, mutta täma on ymmärettävää kun tarhalla saa vähan huomiota. -Kaire-