Narnia (nyk. Belle)

Lisätty sivulle: 2010-04-26

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Narnia (nyk. Belle)
30.9.2012 Belle sai uuden kodin Mikkelistä

***

16.9.2012 Belleä ollaan menossa katsomaan.

10.9.2012 Belle etsii kiirellisesti uutta kotia omistajien muuttuneen elämän-tilanteen vuoksi.

6.9.2012 Belle on nyt noin kolmevuotias erittäin energinen koira. Se innostuu todella paljon uusista ihmisistä ja on tähän mennessä ollut valmis hyväksymään aikuiset ihmiset heti ystävikseen. Pieniä ennakkoluuloja neidillä on ollut esimerkiksi mustiin isoihin vaatteisiin pukeutuneisiin ihmisiin ulkona, mutta nämä pienet jännitykset eivät hallitse sen mieltä kuitenkaan.

Belle tottelee yllättävän hyvin. Se osaa peruskäskyt hienosti esimerkiksi paikallaan pysyminen onnistuu loistavasti tarvittaessa. Vieraiden läsnäollessa tai kyläillessä totteleminen nyt joskus tuntuu unohtuvan. Belle on asunut meillä ollessaan sekä kerrostalossa, että rivitalossa ja sopeutuu niihin ihan hyvin. Se ei huuda, ulvo tai hauku kun olemme poissa. Bellellä ei ole myöskään havaittu eroahdistusta, mutta se ei aina erota pien esineitä leluistaan ja saattaa niitä järsiä.

Ulkoilu sujuu mukavasti, vaikkakin kontakti täytyy pitää tyttöön. Jos Belleä ohjaa lenkin ajan pysymään sivulla, se kävelee rauhallisesti. Belle ei kamalasti myöskään vedä, vaikka saisi siihen mahdollisuuden, tosin sillä on ollut vedonestopanta. Kanien perään se lähtee pihalla innosta kiljuen, jos saa mahdollisuuden, joten vapaana pitoa kannattaa välttää. Toisille koirille Belle tuppaa haukkumaan, mutta se ei koskaan ole käynyt kenenkään kimppuun, vaan haukkuminen tuntuu enemmän johtuvan epävarmuudesta. Senkin saa kuriin ja koiran pääsee ohittamaan ilman haukkuja, jos Belleen ottaa tiukan kontaktin. Muille eläimille Belle on ollut ystävällinen. Meillä on ollut toinen koira Bellellä kaverina ja kaikki on aina mennyt hyvin, vaikka molemmat ovatkin narttuja. Belle on myös tottunut jyrsijöihin ja kaneihin ja jättää ne tosi hyvin rauhaan.

Luonteeltaan Belle on hieman ahneen puoleinen ja saattaa kerjätä helposti tai yrittää napata jotain pöydiltä, mutta osaa poistua kuuliaisesti pyydettäessä.

Bellellä on pieniä pelkoja joihinkin asioihin, kuten kynsien leikkuuseen. Se antaa leikata kynnet hienosti, mutta saattaa joskus lirauttaa pienen pelkopisun ekojen kynsien kohdalla. Pelkopissoja voi tulla joskus myös ahdistavista tilanteista eli äänen korottamisesta tai nopeasti heilahtavasta kädestä tai esineestä.

Emme suosittele Belleä perheeseen, jossa on pieniä ja meluisia lapsia. Se jaksaa kova-äänisten lasten seurassa ehkä hetken, mutta sitten varoittaa hermojen menevän. Ikinä se ei ole ketään purrut eikä siinä mielessä ole arvaamaton, mutta itse en ottaisi riskiä lasten suhteen. Belle soveltuu luultavimmin sellaiseen perheeseen, jossa on aikaa ja halua rakentaa luottamus koiraan.

Bellestä saa uskomattoman uskollisen ja innokkaan kaverin, joka rakastaa rapsutuksia ja yhteisiä pitkiä lenkkejä sekä leikkihetkiä, jos jaksaa tosiaan luottamusta rakentaa pikkuhiljaa.

Belle siis on kiltti, rakastettava, uskollinen ja ihmisrakas koira, jolla tie sydämeen käy vatsan kautta ;)

***

Narnia (nyk. Belle) sai kodin marraskuussa 2010.

***

Kuulumisia kodista:

26.11.2011 Ajattelin kirjoitella vähän miten on mennyt… Meillä oli suuria ongelmia tytön kanssa vielä vähän aikaa sitten. Ongelmana oli pelkopissat. Belle jatkuvasti pissasi pelästyessään tai jännittäessään lattialle. Pikkuhiljaa, kun emme osanneet toimia niin alkoi melkein mennä hermo. Tilanne päätyi siihen, että koira oli hämillään pedissään, kun itse ryntäsin tyyliin itkien toiseen huoneeseen. En tosiaankaan tiennyt mitä tehdä ja voin sanoa, että niinkin pieneltä kun homma kuulostaa niin kyllä se ahdisti ja PALJON. Saimme neuvoja kuitenkin asiaan Rekku rescuelta ja niitä noudattamalla ollaan saatu asia hallintaan. Pissoja ei oikeastaan enää pääse lattialle eikä petiinkään, huh!

Meillä elämä on aika normaalia arkea. Käydään kolmesti päivässä lenkeillä, maataan sohvalla telkun edessä ja tehdään ihan tavallisia asioita. Belle nukkuu todella paljon. Se menee iltaisin nukkumaan kymmenen jälkeen ja herää aamulla vasta kun mekin heräämme. Joskus se herää siis jo viideltä ja joskus kahdeltatoista. On mukavaa, että neiti jaksaa odottaa heräämistä eikä tule vinkumaan ulos. Päivällä se nukkuu 2-3 päiväunet. Oikeastaan siivoan usein päivällä ja sitten illalla ruokaa laittaessa sanon sille, että menepäs unille niin se menee ja nukkuu parisen tuntia ja tulee sitten takaisin seuraamaan touhujamme.

Belle viihtyy lenkeillä ja kulkee aika hyvin. Alkuunhan lenkkeilytettiin enemmänkin omistajaa kuin koiraa. Nykyään Belle kulkee ripeästi sekä hitaasti todella kiltisti. Hihna pysyy hienoisesti löysällä ja olen siitä todella tyytyväinen. Koirillekaan ei rähistä enää paljon yhtään, kun ollaan otettu namupussi lenkeille. Herkku menee tälle possulle aina ykkössijalle!

Olemme harjoitelleet Bellen kanssa kaikenlaista pientä hyödyllistä tällä hetkellä. Kuten miten odotetaan lähikaupan pihalla, jos omistaja kipaisee kaupasta maidon, miten ollaan kiltisti paikallaan kun kuivataan sadesään jälkeen tassuja ENNEN sisälle menemistä ja keittiöön saa tulla vain koira, joka menee lattialle makuulleen. Kaupan pihassa oleminen sujuu erinomaisesti jo ja sisälle tulessa Belle pysähtyy rappukäytävälle ja odottaa, kun haen pyyhkeen sisältä. Sitten se osaa pysyä paikallaan, kun kuivaan jokaisen tassun. Keittiössä pitää siksi pysyä makuultaan, koska se vähentää kuolaamista ja tapaturmia. Haukkuminenkin on pysynyt poissa, eikä neiti hauku edes postinkantajalle tai yksin ollessaan. Se on ihan hyvä, koska asumme kerrostalossa.

Meillä menee siis kivasti ja koira viihtyy edelleen kanien kanssa. Meillä
on kaksi isoa kania koko ajan vapaana, joita Belle tykkää seurata. Nauttikaa lähestyvästä talvesta!!

Anette, Samu ja Belle

7.7.2011 Haluan kertoa ihmisille nyt sen mitä olemme Bellestä oppineet. Minkälainen koira se Belle siis oikein on? Belle on todella leikkisä koira. Jaksaa innostua sukista, leluista ja leikeistä. Monen asian se ottaakin leikillä, vaikkei aina pitäisi. Vinkulelut kuitenkaan eivät ole ollenkaan kivoja. Lelu on kiva niin kauan kunnes hammas osuu oikeaan kohtaan ja lelu sanoo “viik” ! Sen jälkeen se jätetään nurkkaan pölyttymään. Pallot sekä riepoteltava ikeasta 50 sentillä ostettu käsinukke ovat lemppareita!!

Belle on hölmö ja blondi otus. Jos se nuolee tassuaan ja tassuun laittaa yhtäkkiä sukan se kadottaa tassunsa ja alkaa etsimään sitä. Kaikki hämäyksetkin osuvat ja uppoavat tuohon pöhköön hauvaan. Haha!

Joissain asioissa Belle on nössö. Belle saattaa pelätä yhtäkkiä oudoissa tilanteissa tai jännittää. Vaikka iloisen ja avoimen luonteen omaakin, esim. suihkepullot pelottaa liikaa. Pelkot ilmaantuvat joskus joissain
tilanteissa, mutta ne eivät kuitenkaan hallitse koko elämää.

Belle on kuuliainen ja kiintyy helposti. Annoit sitten mukavan rapsutuksen, makoisan herkun tai istuit hetken vieressä niin neiti on jo parasta kaveria. Belle jaksaa huolehtia, että kaneilla on kaikki hyvin ja, että me olemme lenkillä molemmat paikalla. Kaupassa käynti on kova paikka sekä tilanne, jossa toinen jää jälkeen. Belle huolehtii siis laumastaan.

Kotona Belle ei hauku. Ei hauku poissaollessamme eikä, kun olemme kotona. Muut ihmiset ovat kivoja eikä heillekään tarvitse rähistä. Lenkit sujuvat ilman vetämistä ja mukavissa merkein. Toisille koirille on pakko aina alkuun avata ääntään, mutta sitten hiljennytään, kun huomataan tilanteen olevankin ihan ookoo. Neiti istuu, menee petiin, makaa ja antaa tassua käskystä. Tietenkin käskyt tänne, vapaa ja paikka ovat olleet ekoja opittuja asioita. Harjoittelemme sivulle tuloa ja malttia tällä hetkellä. Belle kuuntelee käskyjä hyvin ja ulkonakin kulkee hyvin vapaana. Toistaiseksi vapaana kulkemisessa ongelmana on villi-kanit, niiden perään olisi pakko lähteä!

Moni on kehunut Bellen ystävällisyyttä ja ruokahalua. Eläinkauppa-vierailulla Belle sai paljon erilaisia herkkuja, joista jokainen maistui. Eipä tuo ole koskaan ollutkaan nuuka vaan syönyt kaiken! Matolääke-pilleritkin menevät poskeen ja massuun hujauksessa. Upea koira :)

8.12.2010 Narnia niminen koiraneito muutti meille Keravalle kotiin, jossa on paljon muitakin eläimiä. Täältä löytyy pupuja, gerbiilejä, hamsu ja hiiri. Hauveli sai uudeksi nimekseen Belle ja tunnistaakin sen todella hyvin. Joskus tosin itse sorrun sanomaan sitä apinaksi, koska sellainen se vähän on. Neiti ei selvästikkään ole koskaan nähnyt pupuja läheltä ja ne ovatkin VÄHÄN liian kiva juttu vielä. Belle harjoittelee meillä oloa nyt niin, että asustaa makuuhuoneessa isossa tilassa ja pääsee sieltä välillä muualle taloon, mutta heti kun alkaa riehumaan pupujen häkkejä päin joutuu takaisin. Karu keino opettaa, ettei pupuja saa kiusata, koska toki on koirastakin kivempaa olla tällä puolen. Pikkuhiljaa Belle osaa olla jo pidempään paikallaan katsellessaan pupuja. Tokikin jos Belle ei voi tällä puolen olla koko ajan niin me olemme usein sen kanssa opettelemassa temppuja huoneessa ja joskus riehumassakin.

Lenkeille Belle pääsee aamulta kuudelta, päivällä kolmelta ja illalla yhdeksältä. Lenkit kestää usein puolesta tunnista tuntiin. Luulin, että Belle olisi helpompi tapaus, vaikka luulin ,ettei se osaa mitään. Väärin ja väärin. Kouluttaminen onkin yllättävän hankalaa ja joskus meinaa hermo napsahtaa poikki. Kuitenkin Belle osasi tänne tullessaan jo istua käskystä jotenkuten. Nykyään istuminen menee hyvin melkein täydellisesti ja maahankin sujuu oikein hyvin. Maate (nukkumaan siis) on kanssa hallussa. Tänne ja paikka käskyt ovat hallussa myös. Paikka käskyllä tarkoitan, että istutan koiran ja ojennan namia sanomalla paikka ja sitten vapaa, jolloin koira syö herkun. Näin saadaan
kärsivällisyyttä intopintoilijaan. Belle hyppii kamalasti vasten ja lenkillä välillä vetää sekä tykkää joskus painia hihnan kanssa. Pikkuhiljaa pahoista tavoista päästään eroon sillä kärsivällisyydellä.

Belle pelkää ylikaiken pyöriä sekä mummojen rollaattoreita?? sekä imuri on hirmuinen asia. Kerran on laskenut alleen, kun imuroimme vaikka muuten pidättääkin loistavasti. Kivoja asioita on hampaita puhdistavat tikut ja pallo sekä narulelu. Belle ei yhtään tajua mitään röhkivien tai vinkuvien lelujen perään… Joten meidän pupumme saavat vinguttaa niitä sydämiensä kyllyydestä. Belle on kerran saanut olla belgianjätti Doffan kanssa samassa tilassa, mutta leikillään löi tätä tassulla, joten niin pitkälle ollaan pupujen kanssa päästy. Tassut vaan pitäs osata jättää maahan!

Nätti tyttömme joutuu aamulla olemaan yksin max puoleenpäivään ja sitten sen kanssa touhutaan pitkin päivää. Ruoaksi kelpaa kaikenmoiset koirannaksut, mutta märkäruoka on ällöä näköjään. Belle oli hieman makkara meille tullessaan. Iltaisin käydään parisänkyyn nukkumaan ja Belle tykkää nukkua niin, että laskee päänsä isännän syliin annettuaan ilta lipaisut poskelleni.

Kyllä me tuosta vielä kelpo koira saadaan, kun oppii kunnioittamaan pupuja!

Niin ja Belle ei hauku muulloinkun joku tulee sisälle, mutta hiljenee jos käskee ja kun postinjakaja jakaa postin. Eroahdistusta sillä ei ole, koska opetettiin se heti ekana päivänä olemaan yksin huoneessaan. Kaikki siis hyvin ja kerron taas kuulumisia myöhemmin!

***

NARNIA odottaa kotia hoidossa Raplamaalla.

12.10.2010 Narnian olisi hyvä löytää koti, koska tyttö on ollut pitkään hoidossa. Narnia on siirretty omaan boksiin, koska pehmeän luonteen takia hoitolan pitäjän omat koirat eivät enää siedä Narniaa. Narnia ei hauku paljoa ja Narnia voisi sopia myös kerrostaloon, kunhan tytöllä on riittävästi aktiviteettejä.

30.7.2010 Narnialle lisätty kuvia. Narnia oli Raplamaalla ulkoilemasssa ulkotarhassa useiden muiden koirien kanssa, joiden kanssa Narnia tuli hyvin toimeen. Narnian kanssa lenkkeily on melko vauhdikasta, tyttö on kuitenkin hallittavissa, mutta rauhalliseen hihnäkävelyyn tarvitaan vielä opetusta.

26.4.2010 Narnia on saapunut Kohtla-Järven tarhalle 23.3.2010. Narnia on nuorehko n. 1-vuotias saksanpaimenkoirasekoitus koiratyttö. Narnia etsii kotia, joka on valmis puuhastelemaan koiran kanssa. Narniasta löytyy potentiaalista harrastuskoira-ainesta. Tyttö on aktiivinen ja miellyttämisenhaluinen. Narniaa ei anneta ensimmäiseksi koiraksi ja kodin tulee olla valmis harrastamaan tytön kanssa. Narnia asustaa tarhalla yhdessä toisen narttukoiran kanssa samassa häkissä. Tällä hetkellä Narnialla on liian vähän aktiviteettia ja tyttö on energinen.