Layla

Lisätty sivulle: 2010-02-14

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Layla
13.6.2010 Layla sai kodin kissojen kaverina Naantalista.

***

Kuulumisia omasta kodista:

15.2.2014 Terveisiä Naantalista! Meillä sujuu edelleen mukavasti, kohta kolme ihanaa yhteistä vuotta kasassa. Layla elelee kahden kissa-kaverinsa kanssa, on ollut terve ja onnellinen!

28.10.2012 Terveisiä Naantalista! Kaksi vuotta ja neljä kuukautta on kulunut kuin siivillä! Laylan elo täällä meillä on sujunut mitä parhaiten. Välillä olenkin ajatellut, että Laylan kanssa on ollut niin helppoa ettei sitä uskalla rescue-koiraksi edes kysyjille mainita, saavat vielä ihan väärän kuvan!:) Kaikillahan se ei tosiaankaan mene näin hyvin. Toki meilläkin on töitä tehty alun arkuuden ja vatsaongelmien kanssa, arkitottikset yms. käytiin. Laylan elämän suola ovat pitkät lenkit ja omat rakkaat lenkkikaverit laivakoira Nella, bostoninterrieri Vomppis ja kultsu-tytöt Mokka ja Toska. Monta kertaa viikossa lenkkeillään kavereiden kanssa!! Uiminen on edelleen nro 1!

Vielä ajoittain arkuus nostaa päätään; yllättäen eteen putkahtava vieras mies saa haukut melko varmasti. Muuten Layla ei juurikaan hauku. Muistan joskus lukeneeni Rekkujen sivuilta jonkun viisaan kommentin rescuen sopeutumisesta uuteen kotiin: se kestää vähintään yhtä kauan kun koira on ehtinyt olla koditon tai tarhalla!! Kuinka totta se onkaan! Olkaa siis kärsivällisiä! Tuttu ja samana toistuva arki on se taikasana. Ja tietysti loputtomasti kärsivällisyyttä. Oikeastaan jälkeenpäin sen asian vasta todella tajuaa: vaikka on jo aikuisen elämänkokemuksella varustettu ja kokemusta useammasta koirasta ennen tätä, rescue on aivan oma lukunsa! Tärkeintä ei tosiaankaan ole temppujen opettelu vaan perusluottamuksen ja koiran kunnioituksen saavuttaminen, ja siihen menee aikaa!

Olipa paatokssellista! ;) Näitä asioita vaan tulee paljon mietittyä ja puhuttua. Olimme syys-lokakuussa koulutuksessa jossa mukana oli kodinvaihtajia ihan alkutaipaleella. Siellä taas kerran tajusi miten pitkä tie me ollaan yhdessä kuljettu.Laitoin mukaan pari kuvaa matkan varrelta, toivottavasti ne aukeavat, en ole tässä kovin hyvä! syysterkuin Layla ja Minna

29.6.2011 Terveisiä helteisestä Naantalista! Layla on ollut omanamme jo yli vuoden. Aika on mennyt todella nopeasti! Meillä ei isompia murheita ole neidin kanssa ollut, mitä nyt vatsa reistaili alussa. Edelleen Layla on hieman varautunut vieraitten kanssa, etenkin miesten. Lapset ovat myös sen verran outoja otuksia, että niitä kannattaa ennemmin tarkkilla hieman kauempaa.. :)

Viime syksynä ja talvena osallistuimme arkitottikseen ja arkojen koirien koulutukseen (Kaisa Hilska). Layla nauttii kovasti kaikesta tekemisestä ja rakastaa lenkkeilyä!! Niin kovaa pakkaspäivää ei viime talvena ollut, etteikö neiti olisi ollut valmis pitkälle lenkille! Hihnassa kävellään todella hienosti ja vastaantulijat ohitetaan kauniisti. Alussa sekin oli vähän pelottavaa.

Näin kesällä uiminen on se ykkösjuttu! Layla ui suu auki ja joskus se juodun meriveden määrä vähän hirvittää.. Onneksi alkukesällä ei ole sinilevää… Tällaista meille, tässä vielä pari kesäistä kuvaa jos vain liittäminen minulta
onnistuu. terv. Minna, Layla ja kotiväki

17.6.2010 On vaan vieläkin ihan epätodellinen olo siitä, että saimme noin täydellisen koiran! Olin varautunut vaikka mihin ongelmiin ja murheisiin ja suurin “murhe” onkin intohimo sadevesilammikoista juomiseen!:)

Tähän mennessä Layla on jo täysin kotiutunut, syö hyvin, saanut jo kavereita ja ollut kaikille ihanan ujon ystävällinen! Äidin koiran kanssa ovat ylimpiä ystäviä! Koirapuistossa Layla kyllä katsoi viisaammaksi istua penkillä Jarmon kyljessä ensimmäiset puoli tuntia kun eräs yli-innostunut lapinkoirauros teki tuttavuutta. Kissat nukkuvat samassa sängyssä, tosin vähän arvokasta välimatkaa pidetään! Olisit nähnyt kun meidän Misty, 2,5 kg. söi viisi Jahti& Vahti-nappulaa jotka hädin tuskin mahtuivat sen suuhun!! Kaikkea se kateus teettää!

Leluista Lallukka ei vielä paljoa perusta, mutta palloa on kiva hakea. Myöskään puruluista neiti ei alkuun ymmärtänyt mitään; pieni liotus ja maksamakkaraa sisälle, niin siitä se lähti! Hihnassa edelleen pientä vetoa, ainakin ekat viis kilometriä!:) Ainakin meidän kunto kasvaa kohisten! Mennään elokuun alussa arkitottelevaisuuskursille.

Ollaan niin onnellisia tästä uudesta murusta, että töihin ei malttais lähteä. Tuntuu kuin elämästä olisi puuttunut jotain meidän Minnin kuolemasta asti ja vasta nyt asia on taas kunnossa! Tuhannet ja taas tuhannet kiitokset Sinulle ja Rekuille, sekä kotihoitajalle arvokkaasta työstänne Laylan ja kaikkien muitten eläinten puolesta. Kotihoitaja teki upean työn Laylan kanssa, meille tuli valmis kultakimpale!!

Terveisin, Laylan perhe

***

Kotihoitokuulumisia:

31.5.2010 Layla on ollut meillä nyt kotihoidossa kahden viikon ajan. Sen seurana on ollut meidän pieni sekarotuinen koira ja maatiaiskissa.

ENSIMMÄINEN VIIKKO
Ensimmäisinä päivinä Laylan stressitaso oli todella korkea, jonka vuoksi se oli levoton ja läähätti jatkuvasti. Se oli hyvin epävarma ja varuillaan, eikä sen ollut helppo lähestyä uusia ihmisiä. Tilanne rauhoittui kuitenkin tämän ensimmäisen viikon aikana, jolloin läähätyskin lakkasi ja se rupesi sopeutumaan normaaliin arkielämään. Siitä tuli reipas ja hyvin iloinen koira.

ARKIELÄMÄ
Arkisin Layla on toisen koiramme ja kissan kanssa keskenään kello 8–15 välillä, kun kotiväki on töissä ja opiskelemassa. Aluksi sille iski paniikki, jos joutui jäämään yksin kotiin. Tämä ilmeni ulvomisena ja vinkumisena. Nyt tilanne on kuitenkin tasaantunut Laylan saatua itseluottamusta, ja sen totuttua normaaliin arkielämään. Yksin jääminen ei ole enää niin pelottava asia, vaikka Layla oven sulkeuduttua saattaakin jäädä vinkumaan perään. Haukkumista ei juuri ilmene, ellei ovelta kuulu ääniä.

ULKOILU
Layla viedään aina samaan aikaan ulos toisen koiramme kanssa. Arkisin ulkoillaan kolmesti päivässä, noin kahdenkymmenen minuutin lenkkejä. Viikonloppuisin hyvien ilmojen sattuessa voidaan käydä useamminkin ulkona ja pitempiä matkoja. Layla pitää ulkoilusta ja uimisesta todella paljon, joten se vaatii aktiivisen omistajan.
Hihnassa kulkemista on opeteltu heti ensimmäisistä päivistä alkaen, ja se kulkeekin mukana nykyään kiitettävästi. Laylan kanssa on harjoiteltu myös vapaana kulkemista läheisellä tehdasalueella, mutta se vaatii edelleen harjoittelua. ”Tänne” ja ”odota”-käskyt Layla on alkanut oppia tunnistamaan.
Joissain paikoissa Laylaa on voinut pitää vapaana; esimerkiksi mökillä, metsällä tai pelloilla lenkkeiltäessä. Se ei ole karkailevaa tyyppiä, mutta sen voi olla vaikea ymmärtää pysyä lähellä ja saattaa lähteä näköetäisyyden ulkopuolelle. Tällaisia tapauksia on ollut nyt kaiken kaikkiaan kolme, ja joka kerta Layla on löytynyt jonkun hajun perästä vähän matkan päästä, mutta se tulee myös itse takaisin.

KOULUTTAMINEN JA HOITAMINEN
Layla oppii uusia asioita todella nopeasti, ja se sopeutuu hyvin uusiin paikkoihin ja asioihin. Se tunnistaa hyvin oman nimensä, ja sitä ollaan nimen mukaisesti kutsuttu ”Lailaksi”, mutta myös ”Laala”, ”Leila” ja ”Lala” ovat tuttuja kutsumanimiä. Heti ensimmäisen viikon aikana Layla oli oppinut jo istumaan ja antamaan tassua käskystä. Nykyään voidaan pyytää myös ”toista tassua”, jos vasemman tassun sijasta olisi halunnut saada oikean tassun käteen. Layla on alkanut ymmärtämään menemään myös maaten käskettäessä.

Laylalta on leikattu nyt kerran kynnet ja pesty turkki kotihoidon aikana. Kumpikaan ei tuota ongelmia, sillä Layla antaa kiltisti tassua pyydettäessä. Pestessä Layla seisoo kiltisti ja odottaa paikallaan aina kuivaamiseen asti. Hiustenkuivaajalla turkkia ei ole kuivattu. Suuhun Layla antaa kiltisti katsoa, ja muutenkin sen käsitteleminen on helppoa. Autoon mennään kiltisti, ulkoilun jälkeen tassujen pyyhkiminen käy helposti ja se antaa hyvin harjata turkkia.

Laylan turkki ei vaadi erityistä hoitamista; tarvittaessa pelkkä pesu turkin likaannuttua riittää. Joka tapauksessa Laylalta irtoaa paljon karvaa, joten omistajan on hyvä hankkia ”Furminator” –harja, joka poistaa tehokkaasti irtokarvaa ja pohjavillaa. Näin ollen asunnosta ei löydy päivittäin isoja karvapalloja kasoittain, ja kesäisin koirankin on helpompi olla kun turkki ei tunnu niin kuumalta.

Kaiken kaikkiaan Layla on todella kiltti ja varma koira. Kuitenkin sen omistajan on oltava määrätietoinen ja ”laumanjohtaja-ainesta”. Layla on edelleen hieman epävarma muiden koirien ja ihmisten seurassa, joten se turvautuu helposti ”laumanjohtajaan”. Epävarma tai osaamaton omistaja saattaisi vaikuttaa Laylaan negatiivisesti. Näin ollen on tärkeää, että omistaja osaa perusasioista koiran kouluttamisesta ja tuntee koiran elekieltä.

15.5.2010 Layla-tyttönen on hoitokodissa Pirkanmaalla. Lisätietoja Laylasta kunhan hoitokodin kanssa tutustuvat paremmin.

***

16.4.2010 Layla on steriloitu, ja se odottaa omaa kotia hoitopaikassa Virossa. Layla on hieman ujompi, suloinen siro saksanpaimenkoirasekoitus. Tarhalla oli samassa häkissä Ketun kanssa. Tällä hetkellä Layla on hoidossa toipumassa steriloinnista.

LAYLA odottaa kotia Kohtla-Järven tarhalla.

14.2.2010 Layla on nuori aikuinen narttukoira Kohtla-järven tarhalla.

Layla on saksanpaimenkoirasekoitus ja se on myös kooltaan saksanpaimenkoiran luokkaa, ja se tarvitsee aktiivisen omistajan, joka jaksaa harrastaa ja liikkua Laylan kanssa.

Layla on ystävällinen ja tarhaoloissa tullut toimeen toisten koirien kanssa, mutta varmuuden vuoksi sitä ei luovuteta perheeseen, jossa on toisia narttukoiria.

Layla on kotihoidossa Suomessa. Maahantuonnissa on noudatettu kaupallisen tuonnin ehtoja, ja tuonti kirjattu Traces-järjestelmään

Kulukorvaus on 200 euroa, ja se sisältää tunnistemerkinnän, EU-passin, rabies-, nelos- ja leptospiroosirokotteen sekä madotuksen.