Jesper

Lisätty sivulle: 2008-06-01

Sukupuoli: uros

Alkuperä: Viro

Jesper
10.1.09 Jesper sai kodin Somerolta.

***

3.5.2010 Lisätty kuva Jesperistä.

Kuulumisia kodista
8.3.2009 Jesper on ollut meillä nyt kolmisen kuukautta ja alun kommellusten jälkeen arki on alkanut sujua mukavasti.

Alun hankaluuksiin kuului esimerkiksi yletön jatkuva vahtiminen ettei kukaan pääse emännän lähelle, ei edes vanhempi koira, muista perheenjäsenistä puhumattakaan. Kun joku lähestyi niin Jesper varoitti murisemalla ja tunkemalla heti väliin. Nykyään on varovainen vain vieraita kohtaan, niitä kun ei parane heti liian lähelle päästää.

Edelleen on sellainen että perässä herkästi tulee huoneesta toiseen mutta enempi jo tavan vuoksi kun vahtimisen, etenkin jos joku menee jääkaapille niin onhan se huomattavasti kiinnostavampaa mennä sitä katsomaan.

Myöskään yksinolo ei ollut ollenkaan tuttua Jesperille, tästä jäi muistoksi tunnissa tuhottu pesuhuoneen ovi ja pyykkikori, myös saunan ovi sai osansa. Alkuun kun ei voinut toisen koiran kanssa keskenään jättää, välit kun eivät olleen ihan selvillä vielä ja yhteenottovaara oli liian suuri. Myös Serene UM-kuurin syötiin alkuaikoina.

Sisällä oleminen oli muutenkin outoa pojalle, alkuun käveli useasti päin ovenkarmeja ja huonekaluja, ei ilmeisesti ollut tottunut väistelemään, oli niin kömpelö. Remmilenkillä käveli päin liikennemerkkiäkin, alkuun ajattelin jo että on näössä vikaa mutta sujuvasti nappaa makupalat ilmasta että kyllä näkö kunnossa on ja muutenkin on tottunut jo sisätiloissa olemaan.

Vanhoja “taisteluvaurioita” on näkyvissä useampikin, korvassa poikittaisarpi, kulmahammas hiukan vino ja vanhat tikit oli päässä muhimassa kun meille tuli mutta pienistä ei Jesper valita, jos vahingossa tassun päälle astuu niin ei edes päätään moisen asian takia käännä. Muutenkin nykyään huomattavasti rauhallisempi tapaus kun ollaan sisällä, ulkona kyllä virtaa löytyy ja juoksu maistuu.

Juoksun lisäksi maistuu myös ruoka, miltei kaikki maistuu paitsi toisen koiran herkuista raaka porkkana ja kurkku. Ne ovat Jesperin mielestä jotain kummaa pupunruokaa.

Alkuaikojen kaikkiruokaisuudesta muistuu myös mieleen se että jäätyään yksin keittiöön Jesper kiipesi keittiön pöydälle tyhjentämään keksipurkin aivan oma-aloitteisesti… Kiinni jäätyään tuli kyllä vikkelästi alaskin ihan itse…

Monenlaista uutta on Jesper oppinut sisällä olemisesta, eihän ollut moiseen ylellisyyteen ennen tottunut mutta nykyään osaa jo ottaa mukavuuksista kaiken irti ja omaa pehmeää petipaikkaa ei enää mikään voita.

Paikkansa meidän ihmis- ja koiralaumasta on löytänyt ja tuntuu olevan siihen hyvin tyytyväinen, parhaillaankin nukkuu vähän matkan päässä ja näkee unta, ainakin tassut vipattavat kovasti, taitaa olla juoksulenkki vielä unissakin :)

– Minna

4.2.2009 Lisätty Jesperille kuvia kodista.

***

4.1.2009 Jesper on nyt kotihoidossa Suomessa ja tulee hienosti toimeen hoitopaikan vanhemman narttukoiran kanssa. Jesper on oikea “perskärpänen” ja seuraakin hoitajaansa joka puolelle. Jesper rakastaa rapsutuksia ja myös harjattavana oleminen on nykyään yksi pojan suosikkiaskareista.
Jesper on jo viettänyt lyhyitä aikoja yksin kotona ja jäi hiljaisesti odottamaan. Myöskään uudenvuoden raketit tai esim. imuiroiminen ei Jesperiä häirinnyt.
Ulkona Jesper kulkee melko hyvin mutta hihnakäyttäytymistä pojalle on vielä opetettava, niinkuin muutakin peruskoulutusta.
Jesper etsii kotia jossa on jo jonkun verran koirakokemusta. Aivan pienten lasten perheeseen Jesper ei sovi sillä se saattaa innostuessaan hyppiä vasten ja myöskään ei ole tottunut yllättäviin liikkeisiin.

***

20.12.2008 Jesperiä tuskin enää tunnistaa samaksi koiraksi kuin mikä se oli ensimmäisen kerran sen nähdessäni. Lähestyessäni Jesperiä se heiluttaa häntäänsä innoissaan ja ottaa minut iloisesti vastaan. Jesper nauttii selvästi rapsutuksista. Poika ei myöskään hauku ketjun päässä niin kuin vielä jonkun aikaa sitten. Stessitaso on laskenut valtavasti ja Jesper on saanut lihaa luidensa päälle.

1.12.2008 Ihana oli nähdä Jesperin hiukan piristyneen! Poika otti minut vastaan hyppien ja painautui syliini läheisyydestä ja kosketuksesta nauttien.

22.11.2008 Jesper on kastroinnin jälkeen viettänyt muutaman päivän hoitokodissa parantumassa ja käyttäytynyt siellä mallikkaasti. Yksin ollessaan ei ole rikkonut mitään ja jäänyt hiljaa odottamaan. Narttukoirien kanssa tulee hyvin toimeen mutta ainanakin lenkillä rähisee uroksille. Kissojen kanssa näyttäisi tulevan toimeen myös hyvin.

20.11.2008 Jesper on kastroitu.

6.11.2008 Olen viimeksi nähnyt Jesperin elokuussa ja odotin innolla pojan tapaamista. Jesperin nykyinen asumus sijaitsee tarhan perällä ja sieltä pojan pian bongaankin. Jesper ottaa minut ystävällisen rauhallisesti vastaan ja asettuu nätisti eteeni rapsutuksia odottamaan. Poika nauttii silminnähden huomiosta ja ummistaa jopa silmänsä koko ajan enemmän ja enemmän rentoutuen. Olemme hetken aikaa vain lähekkäin ja tuntuu että tätä Jesper kaipaakin. Mutta pian löytyy myös toinen asia mitä Jesper kaipaa.. Pojan nenä alkaa käydä ja pian Jesper työntää päätään varovaisesti kassiini. Namipussi siis haistettu!
Heittelen pojalle maahan nameja ja aluksi joudun hiukan auttamaan Jesperiä etsinnöissä. Hyvin pian tämä älykäs kaverikuitenkin hoksaa homman nimen ja viskelen nameja yhä kauemmas ja yhä laajemmalle alueelle. Ja Jesperistä näkee kuinka se nauttii saadessaan käyttää nenäänsä! Namien piilottelu onkin varmasti Jesperin mieleen ja nenänkäyttöä tämän pojan kanssa voi hyödyntää muutenkin! Oikea jälkimies :D
Toivoisinkin Jesperin pian pääsevän omaan kotiin toteuttamaan itseään :)
-Hämy-

26.10.08: Jesper on joutunut jo pitkään viettämään tylsää ja ankeaa elämää ketjun päässä. Ensin sen entisessä kodissa jossa siitä ei lainkaan huolehdittu ja nyt vielä sen päälle viisi pitkää kuukautta tarhalla. Olisi jo tämänkin pojan aika päästä kotiin, jossa se saisi ensimmäistä kertaa nauttia huolenpidosta, rakkaudesta ja kaikesta siitä, mikä tulisi kuulua jokaisen koiran oikeuksiin.

Jesper vastaanotti minut tarhalla jälleen rauhallisesti häntä heiluen ja poika työnsi päänsä kainalooni läheisyyttä hakien.
Jesper tulee toimeen narttukoirien kanssa joten uudessa kodissa voi olla koirakaveri Jesperiä odottamassa.

3.10.08: Lisätty Jesperille video.

30.9.2008: Jesperillä olisi nyt kiire löytää koti sillä Jesper on hyvin stressaantunut tarhaoloista. Tämä ilmenee mm. ruokahaluttomuutena ja Jesper onkin tällä hetkellä hyvin laihassa kunnossa.

18.9.2008: Nähdessäni Jesperin jälleen se haukkuu hurjasti koppinsa edustalla toisille koirille. Lähetyessäni sitä Jesper ottaa minut vastaan jo paljon avoimemmin kun viimeksi nähdessämme ja hiljenee nauttimaan saamistaan rapsutuksista. Jalat ovat voimistuneet niin että niistä tuskin huomaa aikaisempaa kankeutta.

12.8.2008: Jesper odottelee vielä uutta kotiaan Pärnun tarhalla. Oli mukava nähdä Jesper pitkästä aikaa. Jesperin jalat olivat selkeästi vahvistuneet ja koirasta löytyi jo hieman omaa tahtoakin. Lenkkeily Jesperin kanssa on silti helppoa ja se tuntuikin välillä suorastaan pysähtyvän odottamaan lenkittäjäänsä, ainakin hetken lenkkeilyn jälkeen.

Rohkeutta ja luottamusta pojalle on kasvanut jo jonkun verran ja enää se ei heittäydy maahan peloissaan. Jesper ei ole kuitenkaan sen tyyppinen koira (ainakaan vielä) että se ottaisi uuden ihmisen vastaan riehakkaan innokkaasti, vaan se ihmeissään hieman katselee kuka häntä lähestyy. Myöskään turkin harjaus on Jesperille vielä uutta ja ihmeellistä, joten Jesperin kanssa tulee olla valmis tekemään töitä luottamuksen saavuttamiseksi.
Toiset urokset saavat Jesperiltä vaihtelevan vastaanoton. Yhdelle vastaantulevalle urokselle Jesper räyhähtää ja toiset eivät aiheuta mitään reaktiota Jesperissä. Narttujen kanssa näyttäisi tulevan toimeen. Jesper on tarhalla ollessaan intoutunut jonkun verran haukkumaan ja Jesper sopisikin parhaiten asumaan rauhalliselle alueelle, ehkä rivi- tai omakotitaloon.

1.6.2008 Jesper on n. 1,5-2 vuotias uroskoira Pärnun tarhalla.

Jesper on viettänyt tähänastisen elämänsä ketjun päässä toisen vanhemman koiran kanssa, ja entinen omistaja on käynyt katsomassa heitä noin joka kolmas päivä. Jesper onkin haettu kodistaan tarhalle koska omistaja ei huolehtinut Jesperistä riittävästi. Jesper on kaikesta huolimatta hyvin ystävällinen ja ihmisrakas koira.

Jesper on hieman arka koira ja nopeat liikkeet saavatkin pojan heittäytynään maahan alistuneesti. Nopeasti Jesper kuitenkin huomaan että en aio tehdä sille mitään pahaa ja saan talutushihnan asetettua ja lähdemme kävelylle. Jesper hieman ihmettelee ohikulkiessamme muita kopeissaan haukkuvia koiria vastaamatta heille kuitenkaan.
Jesper kulkee hihnassa hyvin varovaisesti ja hitaasti vetämättä ollenkaan. Välillä joudun houkuttelemaan Jesperiä mukaani ja sitten se taas rohkaistuu kulkemaan vierelläni. Jesper ei ole siis ollenkaan tottunut hihnassa kulkemiseen tai lenkkeilemiseen. Lenkkeilyn puutteen huomaa myös Jesperin takajaloista jotka ovat liikunnan puutteesta johtuen kömpelöt.

Jesper on on nuori koira, ehkä vain noin 1- vuotias. Siitä kertoo Jesperin puhtaan valkoiset hampaatkin. Korkeutta tällä pojalla on n. 60 cm.

Jesperille etsitään nyt kotia jossa Jesperiä ollaan valmiita kuntouttamaan ja opettamaan Jesperille normaalin kotikoiran elämää.

Jesper luovutetaan uuteen kotiin loishäädettynä, rokotettuna ja tunnistusmerkittynä. Lisäksi sillä on eu-lemmikkipassi josta toimenpiteet käyvät ilmi.
Jesperin kulukorvaus on 150 euroa.