Inca

Lisätty sivulle: 2007-11-16

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Suomi

Inca
4.1.2008 Inca sai kodin Espoosta

***

Kuulumisia ja kuvia kodista:

30.7.2010 Lisätty Incalle kuvia:)

5.1.2009 Lisätty Incalle jouluisia kuvia.

5.11.2008 Päivitetty Incalle kuvia mökkireissulta.

8.1.2008 Lisätty Incalle kuvia uudesta kodista.

***

Narttupentu, noin 6kk

Kuulumisia kotihoidosta:

15.12.2007 Inka on aivan ihana koira. On sulattanut kaikkien tapaamiensa ihmisten sydämet heti, on siis suhtautunut tähän mennessä kaikkiin vieraisiin ihmisiin ystävällisesti. Inkan vapaana pitäminen on sujunut hyvin, ainakin kun ei mitään hirmuisen kiinnostavaa ole näköpiirissä. Tarkkailee missä kuljen, pysyttelee lähistöllä ja tulee luokse kutsuttaessa, mitä nyt kerran piti vähän sorsajahdissa käydä ;) Remmissäkin kulkee nätisti. Kaulapannassa tosin vetää aika paljon, mutta valjaissa remmikävely sujuu hienosti.

Tänään pesimme Inkan kokonaan ja se sujuikin loistavasti keitetyn sydämen avulla. Muutenkin on tottunut tassujen pesemiseen hyvin ja käy jopa välillä itse tarkistamassa josko kylppärissä olisi taas herkkuja tarjolla. Myös kynsien leikkaaminen sujui hyvin, mitä nyt piti vähän kynsisaksia välillä maistella.

Toisten koirien kanssa näyttäisi tulevan hyvin toimeen. Menee aika innokkaasti tutustumaan ja leikit ovat tosiaan vähän rajujakin välillä. Yhtä urosparkaa myös astui aika ponnekkaasti. Omien koirien komenteluja väistää ja uskoo hienosti, muttei kuitenkaan ala niitä pelkäämään.

Yksin kotona oleminen on sujunut hyvin, omien koirieni kanssa ja myös ihan yksin. Hiljaista ja rauhallista on ollut, eikä mitään ole tuhottu. Inka juo edelleen aika paljon ja pari kertaa on myös pissannut sisälle, aina täsmälleen samaan paikkaan. Edelleen pissaa ja kakkaa joka kerta heti kun ollaan lähdetty ulos. Ruoka maistuu hyvin, eikä maha ole mennyt sekaisin vaikka on saanut jos jonkinlaisia herkkujakin maistella. Herkkujen perään Inka onkin ahne ja niiden avulla varmasti helposti koulutettavissa.

10.12.2007 Suurin yllätys Inkan kanssa on ollut, että se vaikuttaisi olevan täysin sisäsiisti. Edes ensimmäisenä yönä ei tehnyt mitään asioitaan sisälle, vaikka joi aika paljon kun oli melko stressaantunut ja kuumissaan. Aamulla pissasikin heti ovesta ulos päästyään ison lammikon. Ikää Inkalla varmaan käytöksen perusteella on jo vähän enemmän kuin puoli vuotta.. Passin mukaan olisi 8-kuinen, eikä varmaan myöskään tuosta pahemmin enää kasva. Nyt on ehkä 50cm/20kg, eli aika kompaktin kokoinen koira.

Lenkillä Inka vetää jonkin verran kun muut koirat ovat mukana, yksinään kulkee melko kauniisti ja jos välillä intoutuu vetämään, tuntuu pysähdystaktiikka toimivan hyvin. Ulkona on suhtautunut luontevasti kaikkeen vastaantulevaan. Välillä jää katselemaan kiinnostuneena esim muita koiria, mutta makupalojen avulla siihen saa hyvin kontaktin. Mielellään menisi myös ihmisiä ja koiria moikkaamaan, joten ohituksiin kannattaa alusta asti kiinnittää huomiota.

Oman 4-v narttumme kanssa tulevat lenkillä kohtalaisesti toimeen, mutta sisätiloissa ne on pidettävä erillään. Inka kyllä alistuu nartun äristessä, mutta on kuitenkin menossa heti taas uudestaan luokse. Portin läpi myös rähinöi itse, etenkin jos on jotain syötävää läsnä. Ei välttämättä siis sovi ainakaan kovin dominoivan nartun kaveriksi, mutta uroksen kanssa varmasti loistavasti. Leikkii toisten koirien kanssa mielellään ja leikit ovat välillä melko rajujakin, vauhtia ja energiaa piisaa. Myös itselleen rähisevien koirien luokse olisi mielellään menossa itsevarmana leikkikaveria hakemaan, joten itsesuojeluvaistossa on toivomisen varaa. Ruuasta ja ihmisten huomiosta saattaa tulla toisen koiran kanssa kilpailua.

Jonkin verran protestoi yksin portin taakse jäämistä haukkumalla ja vinkumalla, mutta lopettaa kiellosta ja rauhoittuu suhteellisen nopeasti ja nukahtaa. Huonekaluja ja muuta kodin irtaimistoa ei ole yrittänytkään järsiä, vaikka mielellään hampaitaan käyttääkin leluihin ja puruluihin. Huonekasvi tosin kiinnosti sen verran, että se piti nostaa turvaan. Kannattaa kuitenkin varautua tarjoamaan Inkalle riittävästi luvallista purtavaa, ettei se pura energiaansa ei-toivottuihin kohteisiin.

Inka rakastaa läheisyyttä ja on mielellään kainalossa rapsuteltavana ja kirputtaa ihmistä ja muutenkin mielellään järsii käsiä ja muita sopivalla etäisyydellä olevia ruumiinosia. Lopettaa kuitenkin nätisti käskystä ja hammastelu on helppo siirtää leluihin.

Kaikenlaisista leluista siis tykkää kovasti, saalisviettiä löytyy samoin kuin taistelutahtoa. Sopisikin hyvin aktiiviseen kotiin harrastavalle ihmiselle. Varmasti motivoitavissa vaikka mihin lajiin ja rakenteeltaankin sopisi esim. agilityyn. On osoittanut kiipeilytaitonsa myös loikkimalla täällä jos jonkinlaisten barrikadien yli. Todella täysipäinen, mukavan, rohkean, reippaan ja itsevarman oloinen nuori koira, jossa on potentiaalia vaikka mihin. Vaikuttaisi myös oppivan nopeasti uusia asioita. On mm. vajaassa vuorokaudessa oppinut istumaan ennen ovesta kulkemista ja ruokakupilla.

Inka vaikuttaa siltä, että on ainakin jossain vaiheessa elänyt kotikoiran elämää sisällä. On myös hyvässä kunnossa, painoa on sopivasti, lihaksia löytyy ja turkki on hyvässä kunnossa. Hoitotoimenpiteitä ei vielä olla pahemmin kokeiltu, kun kynnetkin Inkalla ovat valmiiksi lyhyet, mutta hyvin antaa itseään kosketella joka puolelta. Tassujen peseminen lenkin jälkeen ja autoilu ovat Inkan mielestä vähän pelottavia asioita, joten näihin sitä pitää vain kärsivällisesti totuttaa.

***

16.11.2007 Inca on noin puolivuotias narttupentu.

Incan menoa katsellessa ei voi olla tulematta hyvälle tuulelle. Pentu painaa ulkoaitauksessa menemään tuhatta ja sataa ja se on aivan tohkeissaan vanhemmasta uroskoirasta. Inca sopisikin hienosti vaikkapa uroskoiran kanssa samaan kotiin. Se suhtautuu toisiin koiriin ystävällisesti ja hakeutuu mielellään niiden läheisyyteen.

Inca etsii aktiivista kotia, jolta löytyy motivaatiota pentukoiran kouluttamiseen. Incan säkäkorkeus on tällä hetkellä noin 50cm.

Incan kulukorvaus on 150 euroa.