Debi (nyk. Valo eli MC Puppa)

Lisätty sivulle: 2006-12-27

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Debi (nyk. Valo eli MC Puppa)
7.4.2013 Valo jäi hoitopaikkaansa toisen koiran kaveriksi.

***
Leikattu narttukoira, n. 6v.

7.2.2013 Valo (Puppa) siirtyi Jyväskylään hoitoon, hoitokodin ensikuulumisia;

Puppa on ollut hoidossa luonani kerrostaloyksiössäni useamman kerran aina muutaman päivän kerrallaan ja olemme aina tulleet hyvin toimeen keskenämme. Niin kauan kun itse pysyn rauhallisena enkä innosta koiraa, sekin lähinnä makoilee syrjemmällä, mutta on kyllä aina sekunnin sadasosassa valmiina reagoimaan ja osallistumaan kaikkeen mahdolliseen. Yksinolo koulu- ja työpäivieni aikana on sujunut hyvin, eikä koira ole seinänaapurini mukaan pitänyt ääntä.

Ulkoillessa neiti on käyttäytynyt pääsääntöisesti nätisti, mutta toiset koirat ja jotkut ihmiset aiheuttavat välillä ryntäilyä ja intoilua. Luonani käyneet vieraat ihmiset Puppa on ottanut ystävällisesti, joskin noutajamaisen innokkaasti vastaan ja lattialla tepastellut kilpikonna sai olla täysin rauhassa ensimmäisten nuuhkaisujen jälkeen. Kyläpaikassa Puppa tutustui lähietäisyydeltä myös kissaan ja kaniin, jotka saivat niin ikään mennä menojaan, vaikka ulkoillessa neiti ryntäileekin jänisten sun muiden perään. Sisätiloissa reaktio oli tosiaan paljon lupaavampi mahdollisen yhteiselon suhteen, sillä uhkarohkeata kääpiökania jopa väistettiin. Myös kyläpaikan kolmen koiran kanssa neiti tuli oikein mainiosti toimeen; vanhaa rouvaa väistettiin asianmukaisesti, liian tungettelevainen uros pistettiin sopivan painokkaasti järjestykseen ja nuoren huntalon kanssa leikittiin vauhdikkaasti.
Alkumuodollisuuksien jälkeen ei olisi uskonut että talossa oli neljä isoa koiraa, joista yksi vieras, niin rauhallista siellä oli.

Puppa on ollut mielestäni oikein mukava hoidokki, jonka kanssa on ollut helppo tulla toimeen. Sillä on ilmeisesti jonkinlaista paimennus- ja riistaviettiä ja se innostuu kaikesta silmänräpäyksessä, mutta jos neiti on saanut tarpeeksi tekemistä ja päässyt purkamaan energiaansa, se on varsin yhteiskuntakelpoinen kaveri.

25.1.2013 Valon kodin etsinnällä on jo kiire; seuraavassa päivitystä kodin tilanteesta:

Pupan kodinetsintä on edelleen ajankohtaista, mutta jonkun sortin edistysaskeleitakin on nähty: se on esim. tehnyt naapurien kanssa tuttavuutta ihan nätisti ja myöskään lasten komentelua haukkumalla ei ole ollut juuri ollenkaan, nappailuja ei laisinkaan. Lasten itkemisestä seuraavan metelöinnin kanssa ollaan edistytty niin, että jos koiran huomion ehtii kiinnittää nameihin heti itkun alkaessa, se ei ehdi kiihtyä ulvomis-haukkumistilaan. Aina ei vain pysty, joten meteliä piisaa vieläkin. Vaikka Puppa ja pikkulapset eivät aivan paras yhdistelmä olekaan, ongelmana on kuitenkin tätä nykyä enemmän intoilu ja kierrostelu kuin komentelu. Jos koira saisi suurimman osan ajasta olla lapsettomassa huushollissa, varmaan ”valmiustila” ja stressitasokin olisi alempi. Täysin lapsetonta ympäristöä Puppa ei siis vaadi, vaan esim. kyläilevät lapset ovat ihan ok, jos labbismainen vöyhötys on niille ok.

Ulkona sitä lasten perään ryntäilyä ja haukkumista on vieläkin, mutta varmaan ajan kanssa senkin saisi kuosiin. Nameilla saa motivoitua tämän koiran melkein mihin vaan touhuun ja se myös oppii tosi nopeasti. Nenänkäyttöhommia Puppa rakastaa, joten jos tulevalla omistajalla olisi kiinnostusta esim. jälkiharrastukseen, Puppis olisi onnessaan. Liikkuvainen ja koiria ymmärtävä aikuisten (ja isompien lasten) perhe saisi tästä omistautuvan ja uskomattoman elämäniloisen kaverin.

26.10.2012 Valo etsii uutta kotia mielellään omakotitalosta perheestä, jossa ei ole lapsia. Nykyinen koti on yrittänyt ratkoa ongelmia kaikella tapaa, mutta kaikille paras ratkaisu on uuden kodin etsintä Valolle.

Omistajat kertovat:
Valo, tuttavallisemmin MC Puppa, on n. 6-vuotias steriloitu sekarotuinen narttu, joka on tullut meille pentuna RR:n kautta. Koira on tätä nykyä neito parhaassa iässä: nuoruuden AD/HD-kohellus alkaa pikku hiljaa olla takana, mutta intoa ja kuntoa riittää vielä kaikkeen toimintaan. Koiralla on sekä kokoa (40 kg) että luonnetta, joten vaatii jonkin verran ymmärrystä.

Puppa on melko pehmeä ja herkkäkin, mutta itsenäisesti ajatteleva ja nopea reagoimaan. Rauhallisissa kotioloissa läheisyydenkipeä lullukka, mutta tarvittaessa kiihtyy sekunnissa nollasta sataan, ja välillä silloinkin, kun ihmisten mielestä ei tarvitsisi. Vaistoista päätellen rotukoktailista löytyy niin vahtivia, metsästäviä kuin paimentaviakin rotuja.

Puppa on elänyt suurimman osan elämästään kerrostalossa, mutta rivitaloon muuton jälkeen siitä on kuoriutunut reviiritietoinen vahtikoira. Se haukkuu ulko-ovea läheltä kulkevat ja suhtautuu pihalla kulkeviin varauksella. Varsinkin arvaamattomasti liikkuvat (kenties jopa skeittaavat tai potkulautailevat) lapset ovat inhokkilistalla, mutta haukkuja jaellaan kyllä myös aikuisille. Tämän lisäksi ikiomalla reviirillään mökkitontilla sanelee odottamattomille vieraille niin tiukkaa tekstiä, että uskallan väittäa, että geeneistä löytyy laumanvartijaa tai muuta tiukkaa vahtikoiraa. Kontrollin halu ja epäluulo kohdistuvat myös outoihin ja koiran mielestä uhkaaviin asioihin, kuten ruohonleikkaukseen. Paras koti Pupalle olisi varmasti rauhallisessa ympäristössä ja/tai paikassa, jossa tämmöiset piirteet eivät haittaa.

Varsinainen ja suurin syy luopumiseen ovat ongelmat perheen ja naapuruston lasten kanssa: Puppa ottaa pienten lasten vauhdikkaista touhuista kierroksia sekä vinkuu, haukkuu ja ulvoo, kun lapset itkevät. Se myös pyrkii komentamaan lapsia haukkumalla, ja kiihtyneenä yrittää paimentaa näykkäämälläkin. Tämäkin toiminta korostuu omalla reviirillä. Puppa laskee lapsiksi myös alakouluikäiset, joten se luovutetaan vain aikuiseen tai isompien lasten perheeseen.

Puppa eli Valo asustaa Helsingissä, jossa siihen on mahdollisuus käydä tutustumassa.
Kulukorvaus Valosta on 100 euroa.

****

21.1.2007 Debi (nyk. Valo) sai kodin

Kuulumisia omasta kodista:

23.2.2009 Valo asuu nykyään Helsingissä ja nauttii vilkkaasta sosiaalisesta elämästä koirapuistoissa. Rotukoktaili on selkiytynyt sen verran, että mitä ilmeisimmän labradorin lisäksi perimästä löytyy ainakin jotain pomottamiseen taipuvaista paukapäätä.:) Sosiaalinen ja (hetkittäin yli-)energinen neiti on alkanut nyt parin vuoden iässä osoittaa joitain merkkejä aikuistumisesta ja rauhoittumisesta, mutta ei vielä liiaksi asti. Energiaa puretaan koirapuistoilun lisäksi lenkkeilemällä, tokotuokioilla ja satunnaisilla nenänkäyttöharjoituksilla.

3/2007 Hei, kivasti on mennyt tytön kanssa. Kasvaa kovaa vauhtia ja on jo parikymmentä kiloa, säkääkin on noin 50 cm. Valo on tosi rohkea ja omatoiminen pentu, oppii nopeasti. Varsinaisesti ei olla vielä sitä koulutettu, harjoitellaan vetämättä hihnassa kulkemista ja ihmisten ohittamista, ruuan odottamista, katsekontaktin ottamista ym. perustaitoja. Luoksetulo ja istuminenkin sujuvat jo. Keväämmällä ollaan menossa paikallisen koirakerhon koulutuksiin hakemaan lisäoppeja.

Ruoka maistuu hyvin ja olen joutunut sitä pikkuisen rajoittamaan, ettei painoa tule liian nopeasti ja nivelet kuormitu. Valo on tosi sosiaalinen koira ja sillä lailla “helppo”. Ei yhtään arka tai mitään sellaista. Laitan liitteeksi pari kuvaa, että näet vertailla, miten tyttö on kasvanut! Viimeinen kuva on jo useamman viikon vanha, mutta tosi söpö.
Lilja

27.12.2006 Pennut Debi Ja Deni syntyivät 17-18.11.2006 Virolaisen perheen koiralle. Pennut on hyvin hoidettu ja ruokittu. Ne eivät pelkää ihmistä, ja ovat terveitä sekä leikkisiä touhuajia. Debi on valmis matkustamaan Suomeen tammikuun viimeisellä viikolla. Alla kuvia myös pentujen emästä.