Bianca

Lisätty sivulle: 2013-12-02

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Bianca
1/2014 Bianca sai kodin Maarianhaminasta.

***

Kuulumisia ja kuvia kodista

16.1.2014 Bianca on nyt viikon verran saanut olla täällä meidän luona Maarianhaminassa. Tallinnan tarhalta lähdettiin taksilla satamaan ja hyvin meni automatka, takapenkillä istui sylissä ja katseli ulos. Terminaalissa oltiin menossa portaita ylös niin sitten olikin yhtäkkiä isokokoinen koira siinä haistelemassa (oli irti!) ja murinaa tuli molemmista suunnista. Bianca säikähti aika kovasti mutta väliin päästiin heti ja irti oleva koira lähti lampsuttamaan.

Laivan hytissä Bianca oli aika rennosti, sai rapsuttaa ja ei pyörinyt kovinkaan paljon. Kun sitten kannelle mentiin pissalle niin portaisiin ei halunnut mennä, joten hissillä mentiin. Känniset ihmiset olivat sekä meidän ja Biancan mielestä ärsyttäviä, yrittivät aina jotain että tulepas tänne koira jne. Laiva saapuu tänne Maarianhaminaan vasta 04.50 aamulla joten siinä puolen yön aikana yritettiin mennä nukkumaan, silloin Bianca rupesi hieman pyörimään eikä halunnut pysyä lattialla. Jossain vaiheessa sitten heräsin siihen että koira kömpii jalkopäätyyn, ja ajattelin että ehkä sen on nyt vain parempi siinä nukkua edes hieman. Tuntia ennen laivan saapumista Maarianhaminaan alkaa Tallinkilla kauhee stressaaminen, kolme kertaa tultiin hätistelemään, viimeisellä kerralla vartija vaan hakkasi ovea jolloin menin hänelle kertomaan että voisi käyttäytyä hieman paremmin ja että tiedämme milloinka laiva on satamassa. Bianca lähti kiltisti mukaan hytistä ja sitten odoteltiin vielä vähän aikaa että päästäis laivasta poistumaan. Bianca ei sitten uskaltanut itse kävellä pientä siltaa laivasta ja kun siinä kerran niin kiirettä aina on niin nappasin Biancan syliin pari metriä jonka jälkeen taas iloisesti jatkettiin matkaa. Noin kilometri on satamasta kotimatkaa ja kauheesti kiinnosti haistella sitä sun tätä. Yksinäinen auto ajoi meidän ohi ja Bianca lähtikin sen innoittamana kovaa vauhtia juoksemaan ja uudesta remmistä hajosi kiinnike! Aivan kamalaa, siinä ehti jo ajatella vaikka mitä! Bianca lähti juoksemaan poispäin ja kulman taakse, ymmärrettiin pysähtyä ja kutsua häntä ja kuin ihmeen kaupalla Bianca laukkasi syliin. Huhuh.

Ensimmäisinä päivinä käytiin noin viisi kertaa päivässä ulkona, pissalla ja lenkillä. Välillä Bianca jähmettyi ihmettelemään kaikennäköistä mutta aika hyvin päästiin jatkamaan matkaa. Ärsyttävää on että täällä tulee koiria vastaan melkein jokaisella lenkillä, ja selvästi se stressaa Biancaa. Vaikka vastaantuleville omistajille sanoo että Bianca ei saisi tavata toisia koiria vielä niin ne vaan kävelee suoraa päin jolloin tulee ongelmatilanteita. Parin kolmen ensimmäisen päivän jälkeen vaikutti siltä että Bianca rupesi jähmettymään aika pahasti, välillä istuttiin risteyksessä katsomassa ei-mitään pidempäänkin. Parin päivän jälkeen tajuttiin että on parempi vielä Bianca ulos kellarin kautta takapihalle jolloin ei ainakaan pitäisi olla koiria tai liikennettä vastassa. Siinä tehtiin sitten pientä kierrosta takapihalla ja Bianca ei jähmettynyt enää niin pahasti. Välillä yritettiin mennä hieman pidemmälle mutta sitten tuli taas ongelmatilanteita: yhtenä iltana kun tulin Biancan kanssa takapihalle niin naapuritalosta tuli mies ulos koiran kanssa joka ei ollut remmissä. Bianca meni maahan seuraamaan ja sitten rupesi haukkumaan, yritti lähemmäs ja sittenhän tämä koira ja omistaja tulivatkin meidän luokse. Taas selitin ettei Bianca saisi tavata toisia koiria mutta silti tultiin vaan ihan viereen ja siitähän ei tullut yhtään mitään. Omistaja selitti että hänen koiransa on niin kiltti ja myös auttaa ongelmakoirien kanssa, juu varmaan tosi hyvä mutta oli aika väärä tilanne kun Bianca on remmissä ja toinen koira on irti, joten vähän ne siinä haisteli toisiaan mutta sitten alkoi räksytys, ja toinen juoksi sinne sun tänne ja Bianca ei päässyt juoksemaan.

Tuli lunta! Bianca rakastaa kieriä lumessa, joskus ottaa jopa vauhtia ja liukuu mahallaan vähän matkaa, ja samalla röhkii kuin pikku possu :) Lumikasoissa on myös aivan mahdottoman hauskaa kaivella kuoppia jonne voi piilotella keppejä. Lenkillä kun Biancan kanssa on niin joskus on täysin mahdotonta saada koiraan mitään yhteyttä. Jos Bianca jähmettyy, istuu ja katsoo autoa/lintua/koiraa/ihmistä niin tosi harvoin hän reagoi mihinkään. Vaikka namia heiluttaa naaman edessä niin ei tahdo kiinnostaa, siinä sitä sitten odotellaan…

Kotona Bianca oli ensimmäiset päivät melko stressaantunut. Parina päivänä tuli pissa lattialle kun ei ymmärretty milloin hän haluaa ulos, sitten rupesimme käymään tiheämmin ulkona. Myös nukkuminen oli arveluttavaa. Vaimoni kanssa sovittiin että koira saa olla sohvalla muttei sängyssä. Kun Bianca sitten nukkumaanmenoaikaan ei yhtään tahtonut rauhottua ja jos hän oli makuuhuoneessa niin tuli vaan sänkyyn kokoajan. Päädyttiin ensimmäisinä öinä toinen jäämään sänkyyn ja toinen nukkumaan sohvalla olohuoneessa, jossa Bianca nukkuu (ei tosin sohvalla yöllä). Ei ollut paras vaihtoehto, mutta RR Katarina antoi sitten hyvän vinkin: Siankorva koiralle kun pitää mennä nukkumaan, ja sitten vaan ihmiset makkariin ja ovi kiinni. On toiminut tosi hyvin! Bianca pistää siankorvan poskeen kuin se olisi iso sipsi, käy keittiössä juomassa hieman vettä, tulee makkarin ovelle ihan vähän itkemään, nuuskimaan ja vähän rapsuttamaan ovea ja sitten menee sohvalle tai omalle paikalle.

Kongi on Biancan lempilelu, sinne ollaan laitettu vähän eri juttuja, koiran maksapasteijaa, muussattua kotitekosta koiranruokaa ja kerran iso nami. Kongin kanssa jaksaa nähdä vaivaa ja ottaa usein lepotaukoa jotta jaksaa jatkaa. Pientä aivojumppaa ollaan myös harrastettu, äsken antoi vaimolleni tassua. Jostain syystä Bianca pureskelee välillä itseään ja pari kertaa on jahdannut omaa häntää :( Stressiä on selvästi vielä, mutta onneksi se on jo vähän vähenemään päin.

Keittiössä Bianca pääsee vahtaamaan ikkunasta, ja joskus harrastaa tätä, mutta vähemmän ja vähemmän. Pientä pentumaista näykkimistä on myös ilmennyt, mutta näyttäisi ymmärtävän että se ei ole toivottua.

Lenkiltä tullessa Bianca jää jokaisena kertana katsomaan liikennettä (ja koiria prkl!) alakerran ikkunallisesta ovesta. Kun hänet siitä saa jatkamaan matkaa ylöspäin (kolme kerrosta) niin rappusia kiivetään usein ihan reippaasti.

Biancaa on pari kolme kertaa harjattu, ja hyvin tyttö siinä makoilee tai istuu. Välillä yrittää ottaa harjaa suuhun. Yksinoloharjoituksia ruvettiin tekemään. Ensin vain ulko-ovesta portaikkoon pari minuuttia ja sitten vähän pidempään. Bianca itkee ja haukkuu hieman kun on yksin. Tänään oli ensimmäistä kertaa puoli tuntia yksin kotona päivällä, laitettiin tietokone olkkariin, näyttö pimeäksi, äänet pois ja Skypen automaattivastaus päälle. Kun avattiin yhteys niin koira vinkui ja haukkui ja juoksi olkkarista keittiöön ja takaisin :( Kun tultiin kotiin niin kuului portaikkoon vielä vähän vinkumista ja haukkumista ja kun sitten hiljeni niin mentiin sisälle. Mitään ei ole rikkonut, paitsi hieman parveketossua pureskellut. Jäädessään yksin (huoneeseen tai kotiin) Bianca ei tee tuhoja, lähinnä meidän ollessa kotona yrittää napata milloin mitäkin villasukkaa tai tohvelia huomiota hakien. Ollaan yritetty ohjata pientä omien lelujen ja sopivien leikkien pariin.

Tästä pitäisi pikkuhiljaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin sekä koirakouluun. Suurin haaste on miten saadaan Bianca reagoimaan ulkona ollessa ja miten ohitetaan toiset koirat.

Ensimmäinen viikko on ollut haastava ja hieman raskas mutta myös täynnä iloa! Kotona Bianca on useimmiten jo tosi rennosti ja ihana :) Tuntuu että sen huoli ja stressi pikkuhiljaa helpottaa, ja meidän yhteiselämästa tulee vain mukavampaa ja mukavampaa.

***

Leikattu naaras, n. 1v.

5.12.2013 Bianca on ystävällinen ja ihmisrakas tyttö, joka lähtee mieluusti lenkille. Erityisesti rapsutukset ovat tytön mieleen ja tykkää nojailla ihmistä vasten. Nätisti käyttäytyy remmissä, eikä reagoi lenkillä ollessaan esim. autoihin. Lenkillä ollessaan piti hajujen haistelusta, joita tuli lumen alta. Todennäköisesti laikasekoitus, jolla on painoa n. 15 kg.

Uusi omistaja noutaa koiran tarhalta yhdistyksen avulla. Luovutusmaksu 250e sisältää mikrosirun, rokotukset, ulko- ja sisäloishäädöt sekä steriloinnin. Koiralla on EU-lemmikkipassi, josta toimenpiteet käyvät ilmi. Koira tulee Suomeen kaupallisen tuonnin vaatimuksia noudattaen ja tuonnista tehdään ilmoitus Eviralle.