Bellaluna (nyk. Luna)

Lisätty sivulle: 2009-09-05

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Bellaluna (nyk. Luna)
4.9.2009 Bellaluna sai kodin Helsingistä

***

Kuulumisia ja kuvia kodista:

14.12.2009 Lunan kanssa menee hyvin, tyttö on jo sopeutunut hyvin menoon uudessa kodissa. Sen verran alkaa teini-ikä jo puskemaan päälle, että välillä pitää hakea omia rajoja isukin kanssa. Erityisesti koirapuistossa käydessä on erityisen mukavaa lähteä pusikkoon karkuun kavereiden kanssa, kun pappa haluaisi jo lähteä kotosalle. Mieli kuitenkin muuttuu nopeasti, kun meikäläinen ottaa taluttimen käteen ja availee koirapuiston porttia. Nykyisellään tyttö uskaltaa olla kotosalla jo yksinkin, vaikkakin haukkupantaa joudumme vielä pitämään naapurirauhan säilyttämiseksi. Aiemmin en päässyt edes keittiössä käymään ilman karvaista varjoa, mutta nykyisellään neitiä ei jaksa hirveästi hetkauttaa, jos meikäläinen unohtuu toiseen huoneeseen Aku Ankkoja lukemaan.

Kasvatus ei toki ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, erityisesti lenkeillä hyvät käytöstavat tuppaavat unohtumaan, jos vastaan tepastelee toinen koira (tai kettu, joita täälläpäin Stadia tulee aika-ajoin vastaan). Myös innokkuus pyöräilijöitä ja jalankulkijoita kohtaan on säilynyt, mitä olemme pyrkineet hillitsemään keskittymisharjoituksilla. Kotona, ja muutoinkin sisätiloissa ollessa, tottelevaisuus on kiitettävällä tasolla.

Luna selvästi rakastaa koirakavereiden seuraa, varsinkin jos pääsee johtamaan juoksukilpailua koirapuistossa. Tähän mennessä vain vinttikoiran tyyppinen kaveri on saanut neidin kiinni juoksunopeudella. Jossain vaiheessa varmaan tulemmekin juttelemaan Lunan kanssa pikkusiskon tai -veljen adoptiosta.

Lääkärintarkastuksessa Lunalta löytyi oikeasta tassusta pentuna kärsitty varpaan murtuma, jota ei oltu hoidettu asianmukaisesti. Tälle ei enää tässä vaiheessa pystytty tekemään mitään, sillä varvas on luutunut väärään asentoon, mikä ei kuitenkaan haittaa normaalia elämänmenoa laisinkaan. Yksi kynsistä vain sojottaa hieman epänormaalissa asennossa. Muita ongelmia ei vuosihuollossa havaittu. Marko & Luna

18.9.2009 Meillä on lähtenyt käyntiin jopa huomattavasti paremmin kuin aluperin uskoinkaan. Hauveli parkkeerasi jo paluumatkalla hytissä itsensä niin, ettei meikäläinen olisi vahingossakaan päässyt poistumaan neidon huomaamatta.

Tarhalla neiti veti varsin kovaa kävelyttäessä, mikä jatkui myös seuraavana päivänä Suomessa. Kävin ostamassa valjaat, ettei Luna kuristaisi itseään henkihieveriin, mutta yllätys oli suuri, kun vetäminen loppui tämän jälkeen kuin seinään. Yleensähän valjailla tuppaa olemaan juuri päinvastainen vaikutus. Nykyisin tyttö tulee jo kiltisti sivulla.

Myös koulutus on edennyt kivuttomasti ja jopa käsittämättömän nopeasti. Muutaman päivän jälkeen tyttö osaa jo istua ja antaa tassua. Paikallakin osataan pysyä jo vaihtelevalla menestyksellä. Tänään kävimme ensimmäistä kertaa uimassa koirien uimarannalla Herttoniemessä, ja Luna oli tästä oikein innoissaan. Itse asiassa tyttöä ei olisi saanut enää lähtemään kotiin ollenkaan, mutta tämä oli tiedossa, sillä tarhalla tiedettiin kertoa uimisen olevan Lunan lempijuttuja.

Lenkillä tulee vielä hieman ongelmia, kun neiti tykkää innoissaan pomppia jokaisen vastaantulijan syliin, mutta tästä pääsenemme eroon ajan myötä.

Ahdistusta on havaittavissa jonkin verran, mutta tämä on sieltä todellisesta lievemmästä päästä. Autossa Luna uskaltaa kyllä jo olla yksin, mutta kotona pitää vielä harjoitella. Uudessa ympäristössä, kuten toimistolla käydessä, rauhoittuminen kestää jopa puolisen tuntia, eikä meikäläinen saa kadota näköpiiristä tänä aikana. Siinä mielessä tyttö on erikoinen koira, ettei minkään laadun luut kelpaa pureskeltavaksi. Ei puristeet eivätkä edes aidot luut. Sen sijaan leluvarastoa on pureskeltu yhden lelun päivävauhdilla lunastuskuntoon. Laatutietoisuudesta ruoka-asioissa kertoo myös se, että ruokakupista löytyvä lihariisi-nappulasekoitus syödään siten, että yksi kerrallaan poimitaan nappulat riisin seasta pois, minkä jälkeen se kelpaa vasta syötäväksi. Nappulat sitten jäävät lattialle odottamaan parempia aikoja.

Madotukset tosiaan on tarkoitus tehdä viikon kahden sisällä. Tämän jälkeen käymme perusteellisessa huoltotarkastuksessa katsomassa yleisen terveystilanteen. Kaiken kaikkiaan menee siis erittäin hyvin. Marko & Luna

***

Steriloitu narttukoira, noin 10kk

Tyttönen on vilkas ja elämäniloinen. Bellaluna on löytynyt heinäkuun alussa 2009, ja viety Tallinnan Loomade Hoiupaikiin kotia odottelemaan.