Tener

06/2019 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

Sijainti: Suomi, Helsinki (sijaiskodissa)

Varattu

Aktiivinen Tener rakastaa leikkimistä ja ihmisten huomiota, mutta käsittelyyn oppiminen on vielä alkutekijöissä.

23.3.2020

Tener vietti elämänsä ensimmäiset kuukaudet sisarustensa kanssa luonnossa eläen, ilman ihmiskontakteja. Rekku Rescuelle poika saapui viime syyskuun lopussa. Sijaiskotiin tullessaan Tener pelkäsi ihmisiä ja vietti päivänsä piilotellen. Ajan kanssa pieni kissa kuitenkin rohkaistui ja nykyään se rakastaa huomiota sekä on kaikissa touhuissa mukana. Tener on avoin ja utelias pieni poika, joka auttaa mielellään kaikissa kodin askareissa. Kukkienhoito on Tenerin erikoisalaa, mutta innokas kotipuutarhuri keskittyy lähinnä pitämään kasvualustat kuohkeana ja on tähän mennessä jättänyt kasvien lehdet maistelematta.

Tener on kerännyt kotihoidossa ollessaan kovasti itsevarmuutta ja on nykyään todella rohkea poika. Se on oppinut luottamaan tuttuihin ihmisiin niin paljon, että kun hoitotäti juttelee äänellä joka kertoo ettei mitään hätää ole, ei Tener pelkää edes imuria. Tener on alkanut osoittaa merkkejä ihmiseen tukeutumisesta ja odottaa ihmisen reagointia jännittävään asiaan ennen kuin itse reagoi. Jos tutulle ihmiselle homma on ok, ei Tenerkään pelkää sitä. Pelottavat kokemukset eivät myöskään jää erityisemmin painamaan Teneriä ja kunhan tilanne palautuu normaaliksi, on kaikki taas hyvin.

Tener tarvitsee uudessa kodissa kaverikseen nuoren ja aktiivisen, leikkisän ja raisumpaakin menoa kestävän itsevarman poikakissan joka kanssa purkaa energiaa ja joka uskaltaa palauttaa Tenerin ruotuun jos meno yltyy liian villiksi. Sijaiskodin runopoikien kanssa Tener ei oikein tule toimeen, sillä se meinaa vetää sijaiskodin kissoja ihan huolella pataan yrittäessään leikkiä. Tener käy myös melko herkästi pomottelemaan, mikäli toinen kissa on tilanteessa epävarma. Siksi kissojen huolellinen ja rauhallinen tutustuttaminen on enemmän kuin tarpeen. Tener on tehnyt kotihoidossa ollessaan verkko-oven läpi tuttavuutta kissoihin tottuneen koiran kanssa, eikä pelännyt suurikokoista rauhallista koiraa ollenkaan. Uudesta kodista voisikin siis löytyä myös kiltti koirakaveri.

Tener ei vielä ole kunnolla käsiteltävä eikä se ollenkaan ymmärrä miksi ihminen haluaa koskettaa sitä muutoin kuin silittääkseen tai rapsuttaakseen. Pikkuhiljaa Tenerin kanssa on pystynyt alkaa harjoitella jo esimerkiksi nostamista leikkien yhteydessä, mutta liika tai yllättävä huomion kohdistaminen kissaan nostaa Tenerin stressitason yhä liian korkeaksi. Tällöin kissa reagoi tilanteeseen lyömällä tassulla tai varoituksenomaisesti puremalla kevyesti. Uudella kodilla pitääkin olla runsaasti kokemusta kissan totuttamisesta käsittelyyn, herkkyyttä tulkita kissan hienovaraista elekieltä sekä kärsivällisyyttä opetella käsittelyä kissan ehdoilla, venyttäen Tenerin mukavuusalueen rajoja pikkuhiljaa. Tener pentumaisesti myös tutkisi asioita (kuten ihmisen kättä) mielellään tassuilla ja suulla, eikä ymmärrä että sillä on varpaiden päässä terävät kynnet ja suussa terävät hampaat. Äkkinäiset liikkeet ovat Tenerille leikkiä, joten maistelusta pitää opettaa pois rauhallisesti. Edellä mainittujen seikkojen vuoksi Tener ei sovellu perheeseen, jossa on teini-ikäistä nuorempia lapsia.

Tener ei erityisemin pelkää vieraitakaan ihmisiä, vaan on esimerkiksi nukkunut huoneessaan yöpyneiden vieraiden jalkopäässä. Tämä hurmaava pieni nappisilmä on myös aivan viimepäivinä tajunnut sylissäolon ihanuuden ja kissan hurinamoottori käynnistyy melkein jo siitä, kun ihminen katsoo sitä päin. Tener hakee aktiivisesti huomiota, joten pitkäjänteisellä ja johdonmukaisella opettamisella siitä varmasti kuoriutuu ihana kotitiikeri, joka nauttii läheisyydestä ja hurmaa aivan kaikki naapuripitäjää myöten.