Sami

27.07.2020

Alkuperä: Suomi

Sijainti: Suomi, Espoo (sijaiskodissa)

Varattu

Sami on leikkisä neljävuotias kolli, joka etsii loppuelämänsä kotia ainoana kissana.

10.7.2024

Emme toistaiseksi ota Samistä vastaan uusia hakemuksia. Kaikille jo hakemuksen lähettäneille vastaamme mahdollisimman pian sähköpostitse.

2.7.2024

Sami on seurallinen ja utelias pieni herrasmies, joka saapui sijaiskotiin huhtikuun lopussa kodinvaihtajana itsestään riippumattomista syistä. Muutos aiheutti Samille jonkin verran levottomuutta ja epävarmuutta, mutta säännöllisen päivärytmin sekä kissan tahtiin etenevien ihmisten avulla Sami on saanut rentoutta ja rohkeutta. Leikkisänä kissana Sami myös kaipaa päiviinsä säännölliset aamuin ja illoin tapahtuvat leikkihetket sekä muita virikkeitä ollakseen tyytyväinen. Huiskat ovat olleet Samin ykköslelu, mutta muutkin lelut käyvät. Sami on sijaiskodissa oppinut myös metsästämään kuivaruokaa mm. aktivointipallosta, josta onkin tullut erittäin hyvä lisä pojan päiväohjelmaan. Sami saattaa tarvita hieman avustusta uusien lelujen kanssa, ja etsinnässä onkin koti, jossa ihmisillä olisi aikaa ja kiinnostusta puuhailla pojan kanssa aktiivisesti yhdessä.

Päivät Sami on toistaiseksi viihtynyt omassa rauhassaan kissapuussa, tarkkaillen sijaiskodin puuhia tai ikkunasta maailman menoa seuraillen. Sami hakeutuu usein ihmisen lähistölle, esimerkiksi kotihoitajan tehdessä töitä, mutta pitää vielä pientä etäisyyttä. Sami pärjää hyvin myös yksin kohtuullisia aikoja, kunhan yksinolon jälkeen saa reilusti huomiota leikityksen ja rapsutusten muodossa. Samin aktiivisin aika on iltaisin, ja sijaiskodissa tavakseen onkin tullut liittyä hoitajien seuraan puoli yhdeksän uutisiin. Televisio kiinnostaa usein Samia, sillä hiirivideot ovat Samin ehdoton kakkosviihdytys leikityksen jälkeen. Tärkeä osa iltaohjelmaa on leikitys, joka takaa myös ihmisten unet. Sami osaa kyllä leikkiä myös yksin, mutta ilman ihmisen avustamaa leikitystä Samin touhukkuus ajoittuu yön hämäriin tunteihin. Kun leikit on leikitty ja on aika mennä nukkumaan, Sami usein käpertyy omiin oloihinsa, mutta aamulla on sängyssä toivottamassa hyvät huomenet, kun sijaiskodin ihmiset heräilevät.

Sami on osoittanut sijaiskodissa ollessaan yhä enemmän ja enemmän kiinnostusta läheisyyteen ja hellyyteen luottamusta muodostaessaan. Rapsutuksista Sami nauttii, ja niitä kaivatessaan tassuttelee syliin ja alkaa puskemaan tietokonetta tai puhelinta. Rapsutusten jälkeen Sami usein jää ihmisten lähelle, mutta ei viihdy aivan sylissä. Sami myös innostuu välillä juttelemaan ihmisille ja tulee mielellään ihmisten hammaspesun aikana ihmettelemään hanasta valuvaa vettä. Myös ulko-ovesta sisään saapuvia ihmisiä Sami tulee hetken ihmettelyn jälkeen tervehtimään jutellen ja nuuhkien.

Sijaiskotijakson alussa esiintyi useampia tilanteita, joissa Sami näykki ihmistä mm. takaapäin nilkoista tai nukkuessa kädestä. Tällaisella käytöksellä kissa voi pyrkiä viestittämään monia eri asioita. Samin kohdalla käytös vaikutti kumpuavan turhautumisesta, riittämättömästä aktivoinnista sekä mahdollisesti myös muuttostressistä. Lisäksi Sami tapasi nuolla muovia, joten närästys tai ongelmat hampaissa olivat myös mahdollisia taustasyitä. Asiaa lähdettiin ratkaisemaan muutamilla apukeinoilla: Feliway-haihduttimella, tasaisen ruoka- ja leikkirytmien ylläpidolla, sekä Samille sopivalla ruoalla. Nämä keinot ovat toimineet hyvin, ja käytös on vähenemään päin. Nykyään Sami saattaa edelleen näykkäistä kevyesti turhautumisesta, tyytymättömyydestä tarjottuun ruokaan, taikka yöllä yksin leikkiessään innostuessaan varpaista. Uudessa kodissa tulisi ymmärtää tällaisen käytöksen taustasyitä ja pyrkiä täyttämään Samin tarpeita aktivointiin sekä arjen tuttuihin rutiineihin. Näykkimisen takia Sami ei sovellu kotiin, jossa on pieniä lapsia.

Eläinlääkärin tarkastuksessa Samille tehtiin hammaskivenpoisto, ja samalla todettiin ientulehdusta, hammassyöpymää sekä yksi murtunut hammas, ja näiden vuoksi jouduttiin myös poistamaan useampia hampaita. Samille suositellaan jatkossa vuosittaisen eläinlääkärin tarkastuksen yhteydessä otettavan hammasröntgenkuvat, jotta voidaan havaita mahdolliset uudet syöpymämuutokset. Sami tulee myös todennäköisesti tarvitsemaan säännöllisesti eläinlääkärissä tehtävää hammaskivenpoistoa. Päivittäinen hampaiden harjaus kotona olisi myös suotavaa aloittaa, mikäli sen opettelu saadaan sujumaan Samin kanssa stressittömästi.

Sami ei ollut sijaiskotiin saapuessaan tottunut hoitotoimenpiteisiin, ja esimerkiksi kynsien leikkuu on Samin mielestä jännittävää ja vaatii hetken, jossa Sami on rentoutunut, jotta pikkuherra ei juokse karkuun. Kaikki tarvittavat hoitotoimenpiteet ovat kuitenkin onnistuneet kärsivällisyydellä, ja Samin saa myös nostaa syliin tarpeen tullessa. Omassa kodissa olisi hyvä jatkaa käsittelyyn ja hoitotoimenpiteisiin totuttelua asteittain Samin tahtisesti.

Vessa-asiat ovat herralla sujuneet moitteetta ja kynsiä ei nykyään käytä kuin raapimapuussa. Samilla on tapana syödä pieniä annoksia kerralla, ja koska suuret annoskoot saattavat myös aiheuttaa närästystä, on hänelle paras ruokarytmi saada useampi pieni ateria tasaisesti ympäri vuorokautta.