Rosita

01/2019 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

Sijainti: Suomi, Helsinki (sijaiskodissa)

Varattu

Arviolta n. 5-vuotias Rosita-tyttö saapui yhdistykselle suuresta kissapopulaatiosta viime keväänä.

Rosita synnytti sijaiskodissa kolme pentua, joita se hoiti rakkaudella ja jotka löysivätkin pian itselleen omat kodit. Rosita itse sen sijaan arasteli vielä ihmisiä ja jäikin siksi sijaiskotiin keräämään rohkeutta. Sittemmin Rosita on itsestään riippumattomista syistä joutunut vaihtamaan sijaiskotia muutamaan otteeseen, kunnes saapui nykyiseen sijaiskotiinsa viime marraskuun lopussa.

Rosita on yhä arka ja viettää suurimman osan päivästään lempipiilopaikassaan sängyn alla. Rosita on kuitenkin alkanut vähitellen tulla ulos kuorestaan, ja iltaisin sen saattaakin nähdä syömässä tai tutkimassa asuntoa turvallisen etäisyyden päässä ihmisestä.

Naksutinkoulutuksen avulla Rosita on uskaltautunut hieman lähestymään ihmistä. Öisin Rosita rakastaa leikkiä pallojen kanssa ja käyttää ahkerasti raapimismattoa. Viime viikkoina Rosita on alkanut leikkiä myös ihmisen kanssa turvapaikastaan käsin, ja saattaa välillä jopa kehrätä ja maukua ihmiselle. Mikäli ihminen pääsee liian lähelle, Rosita kuitenkin muistuttaa tarvittaessa kynsillään, että kosketuksesta se ei pidä. Sen luottamuksen voittamiseen ja hoitotoimenpiteiden harjoitteluun tarvitaankin edelleen rutkasti kärsivällisyyttä.

Rositalla todettiin kiinniottonsa jälkeen korvapunkkeja, jotka häädettiin lääkityksellä. Aiemmin tänä vuonna Rositalla todettiin korvatulehdus, joka hoidettiin korvatippakuurilla. Koska lievää korvaoireilua on esiintynyt pidempään, Rositalle on nyt varmuuden vuoksi aloitettu eliminaatiodieettikokeilu mahdollisen ruoka-aineallergian varalta. Allergiaa ei ole toistaiseksi todettu, mutta uudessa kodissa on hyvä varautua tämän mahdollisuuden selvittämiseen ja kutinaoireiden tarkkailuun. Muutoin Rosita on terve ja ruokailut sekä hiekkalaatikkotoimet sujuvat ongelmitta.

Rositan saa kuljetuskoppaan tarvittaessa melko helposti sulkemalla muut pakotiet, sillä Rosita ensisijaisesti pakenee ihmistä. Pakolliset hoitotoimenpiteet ovat myös tehtävissä erityisesti eläinlääkärin tai muun vieraan ihmisen läsnä ollessa, sillä tällöin Rosita jähmettyy.

Rositalle sopisi parhaiten rauhallinen aikuiskoti, jossa tytölle jaksetaan antaa tilaa ja aikaa tutustua ihmisiin. Avuksi rohkaistumiseen Rositalle saattaisi sopia rauhallinen kissakaveri.