Pulmu

3v (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

29.5.2023

Pulmu-neiti tassutteli tiensä kotihoitajiensa sydämiin, ja hurmasi heidät niin, että sijaiskodista tulikin Pulmusen ikioma koti.

***

Pulmu on rauhallinen, kiltti ja omia ihmisiään rakastava kissaneiti, joka etsii kotia ainoana lemmikkinä arkoihin kissoihin tottuneesta kodista.

23.5.2023

Pyydämme huomiomaan ennen hakemuksen laittoa Pulmun kuvauksessa mainitun arkuuden sekä terveydelliset asiat. Pulmu ei sovellu ensimmäiseksi kissaksi, vaan uudelta omistajalta tulisi löytyä vankkaa aiempaa kokemusta aremmista kissoista sekä ymmärrystä kissan elekielestä ja tarpeista. Pulmu tulee jatkossa tarvitsemaan säännöllisiä eläinlääkärin kontrolleja, erityisruokaa sekä lääkitystä.

26.3.2023

Pulmu on lempeä, omia ihmisiään rakastava suurisilmäinen kissaneiti. Pulmulle ihmisten läsnäolo on tärkeää, hän kömpii mielellään ihmisen viereen tai syliin sohvalle. Hän on mukana arjen touhuissa ja seuraa ihmistä huoneesta toiseen, sillä hän haluaa aina tietää, mitä ihminen juuri sillä hetkellä touhuaa. Pulmu nauttii arjen seesteisyydestä ja television katselusta yhdessä omien ihmistensä kanssa. Rutiinit ovat hänelle tärkeitä ja neiti saattaakin ihmetellä, jos jotain normaalista poikkeavaa tapahtuu.

Silitystuokiot ovat Pulmun suosikkihetkiä päivässä ja niistä hän ei tunnu saavan tarpeekseen. Pulmulla on myös mahtava tapa aina kellahdella selällään edestakaisin, kun hän oikein nauttii rapsutuksista. Pulmu myös usein tulee itse pyytämään rapsutuksia tuijottamalla ihmistä suurilla nappisilmillään, ja räpsyttelee mielellään silmiään ihmiselle, etenkin kun ruoka-aika lähestyy ja silloin kun hän pyytää rapsutuksia. Pulmu rakastaa katsella ikkunasta tai parvekkeelta ulkomaailmaan ja hän innostuu etenkin silloin, jos näkee lintujen lentelevän.  Pulmu tykkää yksinkertaisista leluista, kuten pienistä palloista tai huiskista. Pulmu on hyvin siisti kissa ja hiekkalaatikkoasiat ovat sujuneet aina mallikkaasti.

Pulmu on peräisin suuresta, yli sadan kissan populaatiosta, josta hänet pelastettiin 2021 syksyllä. Pulmu oli aluksi todella arka, sillä hän kerkesi viettämään populaatiossa kaksi ensimmäistä elinvuottaan ilman kunnollista ihmiskontaktia. Kotikissaksi opettelu on vienyt oman aikansa ja ihan alkuun pelkkä tottuminen sistiloissa elämiseen vei kuukausia, joiden aikana Pulmu pysyi visusti piilossa, liikkui hoitohuoneessaan vain öisin, eikä vielä luottanut ihmiseen lainkaan. Nyt noin 1,5 vuoden sijaiskodeissa olon jälkeen Pulmu on nyt oppinut luottamaan omiin hoitajiinsa ja hallitsemaan omaa rauhallisen arjen omaavaa valtakuntaansa. Kuitenkin monet asiat edelleen pelottavat Pulmua ja hän tarvitsee kodin, jossa neidin arkuus osataan huomioida mm. kotiin tulevien vieraiden, lomien ja muiden poikkeavien arjen tapahtumien kanssa. Totuttelu uuteen ympäristöön ja uuteen ihmiseen saattaa Pulmulla kestää viikkoja, jonka aikana uudessa kodissa tulisi pystyä tarjoamaan hänelle runsaasti piilopaikkoja, omaa rauhaa sekä varovaista, kissantahtista tuttavuuden tekoa.

Jo varhain sijaiskodissa huomattiin Pulmulla olevan kutinaoireita ja hänen turkkinsa oli huonokuntoinen sekä paikoitellen karvaton. Eläinlääkäri- ja ruokavalioselvittelyjen jälkeen Pulmulla todettiin atopia, joka vaikuttaa pahentuvan etenkin syksyisin ja talvisin, jolloin kutina ilmenee liiallisena turkin pesemisenä ja nyhtämisenä. Pulmulla on hypoallerginen ruokavalio ja kortisonilääkitys, joista on ollut suuri apu, ja nykyään oireet pysyvät kurissa pienellä kortisoniannoksella, jonka Pulmu ottaa kiltisti ruuan tai herkun seassa. Erikoisruokavalio tulee Pulmulla olemaan loppuelämän kestävä. Kortisonia ei välttämättä tarvitse käyttää ympärivuotisesti, vaan Pulmun kutinaoireiden mukaan. Uuden omistajan tulisikin perehtyä huolellisesti kissan atopian ja allergian hoitoon sekä oireiden tunnistamiseen, sillä hyvällä kotihoidolla ja oireiden seurannalla on näiden sairauksien hoidossa suuri merkitys.

Eläinlääkärin tutkimuksen yhteydessä marraskuussa Pulmun maksa-arvojen huomattiin olevan koholla, ja ultraäänessä sappitiet hieman laajentuneet. Tähän Pulmu sai lääkityksen, ja muutaman kuukauden päästä kontrollissa ultraääni oli jo normaali ja maksa-arvot palautuneet lähes normaaleiksi. Eläinlääkäri arveli mahdolliseksi syyksi sen, että Pulmulla oli ollut aluksi populaatiokissoille hyvin tyypillisesti matoja, jotka ovat saattaneet arpeuttaa maksaa. Palautuminen tästä tulee viemään oman aikansa, jonka takia Pulmulla on toistaiseksi edelleen sappilääke käytössä, ja tilannetta tulisi kontrolloida uudestaan eläinlääkärissä syksyllä tai loppuvuodesta.

Pulmun populaatiossa on todettu keuhkomato, johon koko poppoo on lääkitty asianmukaisesti. Keuhkomato voi kuitenkin joillekin kissoille jättää keuhkoihin pysyviä vaurioita, jotka voivat myöhemmällä iällä johtaa astmaan tai astmankaltaisiin hengitystieoireisiin. Populaation monilla kissoilla on myös esiintynyt komplikaatioita nukutuksen yhteydessä, ja oletus on, että sairastettu keuhkomatotartunta lisää anestesiaan liittyviä riskejä, joten tämä on hyvä huomioida myös Pulmun kohdalla jatkossa, esimerkiksi hoitavaa eläinlääkäriklinikkaa valittaessa.

Pulmu etsii omaa kotiaan perheen ainoana lemmikkinä, jossa hän voi olla huomion keskipiste. Pulmu on asunut sijaiskotiaikana myös muiden kissojen kanssa, mutta ei erityisemmin nauttinut lajitovereiden seurasta, ja puhkesi kunnolla kukkaan, kun pääsi olemaan sijaiskodin ainoa lemmikki. Pulmu on sijaiskodissa hyvin reipas ja kiltti, mutta todennäköisesti uuteen kotiin muuttaessa hänelle tulee takapakkia ja Pulmun tulevalla kodilla olisi hyvä olla kokemusta kissojen kesyttämisprosessista. Pulmu ei myöskään pidä erityisemmin vieraista ihmisistä, mutta saattaa välillä tulla näyttäytymään vieraillekin. Pulmu saattaa edelleen säikähtää äkkinäistä ääntä, joten hän etsii kotia perheestä, jossa ei ole lapsia tai lapset ovat jo teini-ikään ehtineitä. Pulmu tykkää siitä, että hänen turkkiaan harjataan ja sitä olisi hyvä uudessa kodissa tehdä säännöllisesti takkujen ennaltaehkäisemiseksi. Pulmu nauttisi kodista, jossa ihminen viihtyy paljon kotona ja hän olisi esimerkiksi etätyöläisen unelmakissa. Pulmun aktivointiin tulisi panostaa uudessa kodissa, sillä hän on rakenteeltaan pienikokoinen ja neidillä on myös lyhyet jalat, jotka eivät menoa haittaa, mutta painoa ei tämän vuoksi saisi kertyä liikaa.