Pekko

17.8.2020 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

5.9.2021 Pekko löysi oman kodin Helsingistä, ja siellä sitä odotteli uusi isoveli.

***

Pekko on leikkisä, utelias ja seurallinen nuori kollikissa, joka kaipailee kovasti leikkikaveria toisesta hieman vanhemmasta isokokoisesta kollista. Pekolla on todettu virtsarakon steriili tulehdustila eli ideopaattinen kystiitti, joka oirehtii stressin seurauksena. Erityiskissana Pekko etsii kissakokenutta kotia.

29.6.2021

Pekon kesä on mennyt hyvin. Tämä hassuttelija on vilvoitellut kuumina kesäpäivinä sisätiloissa ja huolehtinut myös leikkihiirensä nestetasapainosta antamalla sille päivittäisen pesun vesikipossaan. Pekon idiopaattinen kystiitti ei ole oireillut kesällä, vaan kaikki pissat ovat tulleet hienosti laatikkoon.  Pekko on edelleen todella seurankipeä ja vaatii ponnekkaasti leikittämistä aina tilaisuuden tullen. Oma kissakaveri olisi kuitenkin kaikista parhain juttu, mitä Pekko voisi toivoa. Lisätty muutama kuva Pekosta.

10.6.2021

Valloittava pusuttelijapoika Pekko etsii edelleen kotia. Katso täältä hauska video Pekosta.

18.5.2021

Pekko saapui Rekuille emonsa kanssa tammikuun lopulla pieneltä paikkakunnalta, jossa se oli majaillut autotallin katon välisessä tilassa pakkasilta suojassa. Pekko oli tulleessaan arka ja sähisevä ihmisiä kohtaan, mutta reipastui nopeasti. Nykyään Pekko on kiltti ja iloinen kissa, joka kehrää, antaa silittää, nostaa ja pusuttelee poskelle.

Pekko haluaa olla aina menossa mukana. Hän tulee vaanimaan hiekkalaatikon siivousta, koittaa pyydystää tietokoneen näppäimillä kirjoittavat sormet, kaivaa ylös juuri istutetut kasvit ja piilottelee kotijumppailijan alla. Sijaiskodin ihmisiä Pekko kohtelee ikään kuin lajitovereinaan: silitykseen tarkoitetut sormet otetaan usein pehmeästi hampaiden väliin, jalkaan tehdään yllätyshyökkäyksiä ja kynnen sisäänvedetyllä tassulla on sopiva välillä kokeilla kasvoja. Nämä kissamaisuudet ihmistä kohti todennäköisesti vähenevät kun Pekko saa kaipaamansa kollikaverin – tai sitten eivät.

Pekko on todella puhelias tapaus, joka ilmaisee tunteensa (ja ruokahalunsa) usein vaativastikin. Toisinaan Pekkoa tuntuu hieman harmittavan, kuinka kaksijalkaiset niin paljon häntä korkeammalla ja ilahtuu, kun ihminen tulee lattiatasolle seurustelemaan. Ulko-ovelle hän juoksee vastaan iloisesti maukuen ja heittäytyy jalkoihin. Pekko osaa kuitenkin hiljentyä yöksi, eikä pidä isäntäväkeä hereillä – aamulla saattavat tosin varpaat löytyä tämän suusta.

Ilmojen lämmettyä Pekko lähes asuu lasitetulla parvekkeella, josta hän katselee alhaalla meneviä ihmisiä. Omassa kodissa Pekolla olisikin tärkeää päästä haistelemaan ulkoilmaa joko parvekkeelta, ulkoaitauksesta tai kenties valjaista (jos valjaskävelyt eivät stressaa liikaa). Myös agility tai muu temppuilu voisi onnistua tältä uteliaalta, fyysiseltä ja herkkupalojen perässä hyppivältä kissalta.

Pekko etsii kaveria toisesta leikkisästä, hieman vanhemmasta kollikissasta. Kaverin olisi hyvä olla isokokoinen, että se pärjää Pekolle painimatseissa eikä antaudu pomoteltavaksi. Pekko asui ensi alkuun sijaiskodissa emonsa kanssa, mutta heidät jouduttin erottamaan toisistaan, sillä Pekko pomotti emonsa herkästi takaisin piilopaikkaansa ja söi senkin ruoat.

Pekolla on todettu virtsarakon steriili tulehdustila eli ideopaattinen kystiitti. Pekolla on ilmennyt sairauden tyypillisiä oireita, eli virtsaamisen tarvetta, virtsaamispakkoa ja kirvelyä virtsatessa. Ideopaattisen kystiitin pääsyynä on stressi, joka laukaisee oireet. Tämä on näkynyt etenkin tihentyneenä virtsaamisena laatikkoon sekä sängylle virtsaamisena. Diagnoosin jälkeen sijaiskodissa tehtiin muutoksia, joiden jälkeen pissat ovat tulleet normaalisti (mutta toisinaan hieman enemmissä määrin) hiekkalaatikkoon.

Pekko tarvitsee vähintään kaksi hiekkalaatikkoa, joiden siisteydestä tulee pitää huolta. Lisäksi ruokaan lisätään kissan virtsateiden hyvinvointia tukevaa täydennysrehua (esim. WeCysto), ja Feliway-haihdutin on kytkennytä seinään 24/7. Tämän lisäksi sänkyyn on voitu suihkuttaa varotoimenpiteenä Feliway-suihketta, jos esimerkiksi kotihoitaja on ollut pidempiä aikoja pois. Säännöllisestä seurustelusta, leikityksestä ja ruoka-ajoista kannattaa pitää huolta. Tärkeintä Pekon sairaudessa on ottaa huomioon muutokset, jotka aiheuttavat stressiä. Pekon sairaudesta johtuen häntä ei luovuteta perheeseen, jossa on alle kouluikäisiä lapsia tai suunnitelmia perheenlisäyksestä.

Pekon vatsa ja virtsarakko pysyvät hyvänä laadukkaan märkäruoan ja raakaruoan yhdistelmällä sekä tarjoamalla raikasta vettä useista eri vesikipoista. Pekko ei syö sairaudensa vuoksi kuivaruokaa, mutta häntä voi hemmotella muilla herkuilla, esim. kuivatuilla lihanpahoilla. Kynsienleikkuu ja harjaaminen onnistuvat hyvin (jos eivät mene leikiksi). Boksiin mennään herkkupalan mukana, mutta tajutessaan, että on tosi kyseessä, Pekko yrittää päästä kaikin keinoin pois boksista. Pekko on vaativa mutta hyvin ihmisläheinen kissa, joka tuo vauhdikkuutta ja läheisyyttä ympärilleen, ja toivoo vastalahjaksi omistajaltaan ymmärrystä, rutiineja, huumoria sekä leikki- ja halihetkiä.