Peach

07/2022 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

21.4.2023 Peach muutti omaan kotiin toisen nuoren tyttökissan kaveriksi.

***

Peach on iloinen ja ikäisekseen rauhallinen kissa, jonka lempijuttuihin lukeutuvat huiskalelut, ruoka ja rapsutukset.

29.1.2023

Peach saapui Rekkujen sijaiskotiin kissapopulaatiosta emonsa ja muutaman sisaruksensa kanssa viime heinäkuun lopussa. Sijaiskotiin saapuessaan Peach oli vasta muutaman viikon ikäinen ja aluksi se tuntui tottuvan ihmisiin hyvin. Osa sisaruksista oli kuitenkin Peachia vanhempia ja ne olivat jo omaksuneet arkuuden ihmistä kohtaan. Kasvaessaan Peach otti mallia sisaruksistaan ja muuttui aremmaksi.

Ajan kanssa Peach tottui ihmisen läsnäoloon jonkin verran, mutta käsittely oli edelleen haastavaa. Loppuvuodesta 2022 sen silmät alkoivat oireilemaan ja sillä todettiin kissoilla hyvin yleinen herpes. Peach sai muutaman viikon lääkekuurin jonka vuoksi tyttö asutettiin erilliseen huoneeseen, jossa lääkitseminen olisi helpompaa ja stressittömämpää. Vaikka lääkintä oli epämieluisaa, se onnistui vakaalla otteella ja kuurin lopulla Peach oli jo tottunut käsittelyynkin.

Silmissä todettiin myös lieviä kaihimuutoksia jotka saattavat aiheuttaa paikallista näköhaittaa. Se ei kuitenkaan toistaiseksi vaikuta Peachin elämänlaatuun. Muutoksista on mahdotonta sanoa, tulevatko ne lisääntymään tulevaisuudessa vai jäävätkö ne vähäisiksi. Näiden muutosten ja erityisesti herpeksen vuoksi Peachin vointia ja silmien kuntoa tulee seurata tarkkaan niin kotona kuin säännöllisissä eläinlääkärin tarkastuksissakin.

Herpes on krooninen vaiva jota ei voida kokonaan parantaa. Oireiden ennaltaehkäisyssä tärkeää on stressittömyys, sillä stressi voi helposti laukaista silmäoireet. Esimerkiksi uuteen kotiin muuton yhteydessä tulee silmien kuntoa seurata tarkkaan. Lieviä alkavia oireita voi lääkitä kosteuttavilla silmätipoilla. Peachin uudella kodilla tulisi olla entuudestaan kokemusta kissan lääkinnästä ja käsittelystä sekä kyky havaita mahdolliset alkavat oireet.

Muutoin Peach on luonteeltaan melko rauhallinen ja iloinen kissanpentu, vaikka arasteleekin vielä äkkinäisiä liikkeitä ja kovia ääniä. Uudelta kodiltaan se toivoisi ymmärtäväisen omistajan lisäksi kilttiä ja leikkisää kissakaveria. Painileikit eivät ole pienikokoisen Peachin mieleen. Kissakaverista Peach kaipaisi enimmäkseen uni- ja hippakaveria. Ihmisen kanssa Peach tykkää leikkiä huiskaleluilla. Myös ruoka motivoi tyttöä ja yhteiset herkutteluhetket hoitajan kanssa ovat olleet sille mieluisaa puuhaa. Ajoittaisen arkuutensa ja herkän luonteensa vuoksi Peach ei sovi lapsiperheeseen.

Ruoka kiinnostaa tyttöä siinä määrin, että myös ihmisen lautaselta olisi kiva maistella vähän herkkuja. Ruokarosvon kanssa saa kuitenkin olla tarkkana, sillä muutokset ruokavaliossa ovat ajoittain aiheuttaneet Peachille ohimeneviä vatsavaivoja, kuten ripulia. Vaivat ovat kuitenkin menneet nopeasti ohi eikä varsinaisia erikoisruokavalioita ole tarvinnut Peachin kanssa noudattaa.