Paju

07/2021 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

15.8.2023 Pieni Pajunkissa sai pitkän odotuksen jälkeen ikioman kodin.

***

Puuhkahäntäinen Paju on herkkäsieluinen, uusien asioiden edessä arka, mutta luottamussuhteen rakennettua erittäin paljon omaan ihmiseensä kiintyvä tyttönen. Ajan kanssa, kesyn kissakaverin sekä kissakokeneen ja ymmärtävän ihmisen tuella neidistä tulee suloinen perheenjäsen, joka nauttii läheisyydestä ja hellittelystä sekä runsaista leikkihetkistä.

28.5.2023

Kulunut puoli vuotta on ollut Pajulle vaiherikas. Viime vuoden lopulla Paju vaihtoi sijaiskotia, jonka vuoksi neidin kodinetsintä laitettiin tauolle liiallisten muutosten välttämiseksi, sillä kyseessä on erittäin herkkäsieluinen kissa. Uuteen sijaiskotiin Pajun seuraksi tuli saman populaation Kipinä-kissa, joka kuitenkin oli Pajulle liian vauhdikasta seuraa. Pajulla kesti aikaa tottua muutoksiin, mutta hän on nyt alun arkuuden jälkeen rohkaistunut kovin ja täten olisi taas valmis löytämään sen juuri hänelle oikean, ikioman kodin.

Paju on nykyään omien hoitajiensa kanssa kunnon sylikissa. Kissaneiti esimerkiksi juoksee ovelle vastaan, kun sijaishoitajat saapuvat kotiin, ja aamuisin kun herätyskello soi hän hyppää sänkyyn tervehtimään. Paju nautiskelee erityisesti auringosta, pallo- ja naruleikeistä ja myös ulkona sirkuttavat linnut ovat alkaneet kiinnostaa. Pajun luottamuksen saatua, hoitotoimenpiteet hänen kanssaan sujuvat kissakokeneelta ihmiseltä suhteellisen helposti; harjaamisesta Paju nauttii ja kynsienleikkuukin onnistuu.

Pajulla on tutussakin ympäristössä hieman vielä arkuutta, ja isommat muutokset stressaavat häntä. Vieraita ihmisiä hän ei enää pakene täysin piiloon, vaan jää turvallisen etäisyyden päähän ihmettelemään. Neidin loppuelämän kodilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja ymmärrystä tätä herkkää, mutta omaan ihmiseensä kovin sitoutuvaa kissaneitiä kohtaan. Pajun aktiivinen leikittäminen/aktivointi sekä hoitotoimenpiteistä huolehtiminen ovat välttämättömiä uudessa kodissa. Pajulle paras olisi koti, josta löytyisi toinen herkkä ja kiltti tyttökissa kaveriksi, ja missä arki olisi rauhallista ja tasaista. Paju ei sovellu lapsiperheeseen eikä hänellä ole kokemusta koirista.

Luethan myös alla olevat tarkemmat tiedot Pajun vaiheista ja hänelle sopivasta kodista.

Pajun populaatiossa on esiintynyt keuhkomatoa, johon myös Paju on saanut asianmukaisen loishäädön. Keuhkomato saattaa kuitenkin osalla kissoista jättää keuhkoihin vaurioita, jotka voivat myöhemmin aiheuttaa oireita, sekä lisätä anestesian riskejä. Nämä seikat on omassa kodissa hyvä huomioda jatkossakin. Kerromme asiasta haastattelun yhteydessä lisää.

15.8.2022

Pajun sosiaalistuminen otti kesän aikana aimo loikan eteenpäin, ja nykyään Paju tulee pitkin päivää hoitajan luokse puskemaan, nuolemaan sormia ja vastaanottamaan silityksiä sekä rapsuja. Suloinen pikkuneiti on nyt myös ottanut ensimmäiset askeleensa kohti sylikissuutta, ja näyttää siltä, että tästä tytöstä on tulossa aivan ihana, kehräävä hellyyshalipuskupakkaus! Hän on myös kunnostautunut ahkerana leipurina, ja lempityyny saa tomeraa poljentaa joka ilta. Edistysaskelista huolimatta toukokuulta oleva teksti pätee edelleen, ja Pajun tulevan kodin pitääkin varautua siihen, että vielä kovin monet asiat jännittävät Pajua. Neiti tulee tarvitsemaan omalta ihmiseltään paljon kärsivällisyyttä ja lempeyttä kesyyntymisensä tueksi.

Toisia kissoja rakastava ja hellyydenkipeä Paju tarvitsee kiltin kissaystävän, jota saisi puskea ja pestä, ja jonka kanssa leikkiä ja köllötellä vierekkäin. Koska Pajun ihastus toisia kissoja kohtaan on sen verran lujaa, emme mielellään yhdistä häntä sellaisen kissan kanssa, jonka positiivisesta suhtautumisesta muihin kissoihin ei ole varmaa tietoa.

20.5.2022

Paju on suloinen, usein hieman pöllämystyneen oloinen pörröneiti, jonka lempiasioita ovat vauhdikas leikkiminen sekä läheisyys muiden kissojen kanssa. Kaikenlaiset sulkalelut ja vavat innostavat neitiä hurjasti, ja onkilelun perässä Paju jaksaa spurttailla vaikka kuinka pitkään. Myös iltazoomit ovat vakiopuuhaa. Leikkien vastapainona Paju nauttii ketareet levällään kellimisestä, mieluiten suorassa auringonpaisteessa ja toisen kissan kyljessä.

Kotikissakoulussa Paju on vielä alkumetreillä. Viime kuukausina hän on alkanut tulla reippaammin hoitajan lähelle, antaen välillä jopa vaivihkaa silittää toisen kissan ollessa tukena vieressä. Paju on myös ottanut tavaksi odottaa kotihoitajaa hoitohuoneen ovella, minkä jälkeen hän kiinnostuneena seuraa mm. hiekkalaatikoiden siivousta. Myös hoitotädin istumapaikat pöllitään neidin toimesta heti, kun silmä välttää. Paju tekee nykyään myös oma-aloitteisesti tuttavuutta ihmisen käteen nuuhkimalla ja kevyesti puremalla. Pajun sosiaalistuminen on ollut varsin hidasta, mutta kuitenkin nyt, kun suurin arkuus on väistynyt, Paju vaikuttaisi perusluonteeltaan olevan utelias ja kiltti höppänä.

Paju saapui Rekkujen sijaiskotiin lokakuun lopussa, ja on siitä asti majaillut sijaiskodissa muutaman muun samasta populaatiosta loukutetun kissan kanssa, tullen kaikkien kanssa hyvin toimeen. Toisen kissan seura onkin Pajulle aivan välttämätöntä myös uudessa kodissa, sillä neidin sosiaalistaminen tukeutuu vahvasti toisen reippaamman kissan antamaan esimerkkiin. Lisäksi Paju itse rakastaa muiden kissojen seuraa, hakien erityisesti lempeää ja leikkisää isosiskohahmoa turvakseen. Uudesta kodista tulisikin löytyä reipas, kiltti ja rennosti muihin kissoihin suhtautuva kissa (tai muutama), jonka kanssa Paju voisi nauttia yhteisistä leikki-, pesu- ja hellyyshetkistä, sekä vierekkäin nukkumisesta. Paju on muiden kissojen parissa alistuva, väistää herkästi ja saattaa täten jäädä hieman paitsioon “väärässä” seurassa, joten tuleva kissakaveri ei saa olla liian pomottava, vaan hakusessa on lempeäsieluinen, todistetusti muita kissoja rakastava kissa.

Pajun oman ihmisen tulee olla kokenut arkojen kissojen parissa, sekä olla valmis mukauttamaan kodin arkea Pajun sosiaalistamista tukevaksi sillä mm. ihmisen äkkinäiset liikkeet, vieraat sekä tutuista rutiineista poikkeaminen ovat neidistä vielä hyvin epäilyttävää. Uuden omistajan tulee myös kyetä kouluttamaan Pajua erilaisiin hoitotoimenpiteisiin alusta lähtien, sillä niitä ei olla sijaiskodissa päästy vielä lainkaan treenaamaan. Tällä hetkellä Pajun saa esimerkiksi lääkittyä vain pakkotoimin pyyhekapaloa hyödyntäen, sillä kaikenlainen käsittely pelottaa tyttöä kovasti. Neidin kiinni saaminen on aina työn takana, ja sitä varten tarvitaan kunnon sotasuunnitelma sekä reilusti aikaa. Tasainen, samanlaisena toistuva rauhallinen arki on Pajulle se suotuisin ympäristö. Lapsiperheeseen hän ei sovi, eikä koiralliseen kotiin.

Pajun hengitys on ajoittain kuuluvaa ja tuhisevaa. Tästä on konsultoitu kissoihin erikoistunutta klinikkaa, ja syy on todennäköisesti joko rakenteellinen, tai sitten kyse on populaatiosta tarttuneiden keuhkomatojen aiheuttamista vaurioista. Keuhkomatoon Paju on nyt saanut häätölääkityksen. Paju on ajankohtaisesti terve ja hengitys ei häntä vaivaa esimerkiksi rasituksessa. Tilannetta tulee kuitenkin seurata uudessa kodissa ja tarvittaessa käyttää Pajua eläinlääkärissä.