30.9.2020 Otso sai kodin ainoana lemmikkinä ja hemmottelun kohteena.
Kuulumisia kodista:
”Hei,
***
Otso on kiltti vanhempi kissaherra, joka suurten, kauniiden silmiensä ja hieman karhumaisen kömpelyytensä ansiosta antaa erittäin hellyyttävän vaikutelman. Otsosta saa uskollisen ystävän ja rakastavan perheenjäsenen rauhalliseen kotielämän viettoon.
17.8.2020
Otso tuli Rekku Rescuelle toukokuussa Viikin löytöeläintalolta, jonne herra tuotiin sen jälkeen kun se oli loukutettu metsästä pääkaupunkiseudulta. Löytöeläintalon henkilökunta arvioi Otson kunnosta, että se oli ehtinyt olla ulkosalla jo pidemmän aikaa, mutta tästä huolimatta kissa oli alusta lähtien kiltti, joskin hyvin arka ja pelokas.
Ensimmäiset päivät sijaiskodissa kuluivat Otsolta sängyn alla pötkötellen. Ihmiseen Otso kuitenkin alkoi luottaa suht nopeasti, mutta huone, muu maailma ja oudot äänet olivat siitä hyvin pelottavia. Pikkuhiljaa hoitajan vieressä istuen Otso totutteli hoitohuoneeseen, leikkimiseen ja ikkunasta ulos katseluun. Otsolle onkin tärkeää, että sillä on yksi oma ihminen, johon se voi turvautua jännittävissä tilanteissa ja jonka läheisyydessä viettää päivänsä.
Otso siirtyi parin kuukauden sijaiskodissa oleskelun jälkeen toiseen kissattomaan sijaiskotiin, jossa se on saanut elellä normaalia kotielämää koko asunnossa, lisää rohkeutta keräten. Nykyään Otso onkin jo paljon reippaampi, seurallinen kotikissa, joka nauttii leppoisista eläkepäivistä, säännöllisten aterioiden mukavasti päivää rytmittäen. Ruoka-aikoihin Otso osoittaakin suurta innokkuutta, eikä malttaisi odottaa ruoan ottamista purkista. Ruoka on Otsolle siis se ykkösjuttu ja mikä tahansa syötävä kelpaisi. Otson tulee kuitenkin syödä pääosin laadukasta märkäruokaa, kuivanappulaa se ei ole saanut ollenkaan sijaiskodissa hampaiden huonon kunnon vuoksi.
Otso on luonteeltaan rauhallinen ja lempeä ja sen mielipuuhaa on ihmisen vierellä löhöily esim. television ääressä, varsinkin jos samalla tarjotaan rapsutuksia ja silityksiä. Tyytyväisenä ollessaan Otso puskee lujaa ja lipaisee ihmistä hellästi. Otso nauttii myös suuresti turkin harjauksesta, mikä onkin hyvä, sillä herralta lähtee runsaasti karvaa.
Herrasta löytyy myös leikkisä puoli ja sitä onkin sijaiskodissa leikitetty päivittäin useampia kertoja. Erityisesti sulkahuiska saa Otson innostumaan ja senioripappa on kerran jopa yllättänyt leikin tiimellyksessä hyppäämällä kirjahyllyn päälle. Otso myös osallistuu uteliaasti kaikkiin kotipuuhiin läheltä seuraten ja monesti kommentoi kotihoitajan tekemisiä naukaisuilla. Se myös mielellään viettää aikaa ikkunalaudalla pihapiirin tapahtumia ja lintuja katsellen. Kotihoitajan tietokoneen käyttöä tulee tietysti valvoa työpöydällä makoillen ja nukkumapaikkansa Otso on viikkojen jälkeen löytänyt hoitajan vierestä, missä myös odottaa aamulla kiltisti, kunnes hoitaja herää.
Tietyissä tilanteissa Otso on vieläkin varovainen ja jopa arka, joten sen uuden kodin tulee pystyä huomioimaan tämä arjessa. Kylään tulevia ihmisiä Otso aristelee vieläkin ja pinkoo piiloon, kun uusi ihminen lähestyy häntä. Arkuus myös näyttäytyi eläinlääkärikäynnillä, jossa Otso lamaantui ja vapsi kovasti, mutta urheana ja kilttinä poikana antoi hoitohenkilökunnan tehdä tarvittavat toimenpiteet.
Ulkona vietetty aika oli tehnyt tehtävänsä Otson hampaiden kunnolle: sillä oli Rekku Rescuelle tullessaan suussa kipeä paise, useampi murtunut hammas ja röntgenkuvassa näkyi myös syöpymämuutoksia. Otson murtuneet hampaat on nyt poistettu tai pinnoitettu ja paise hoidettu antibiootilla, joten tilanne on tällä hetkellä hyvä. Suun ja hampaiden kuntoa tulee kuitenkin kontrolloida eläinlääkärissä säännöllisesti, esimerkiksi seniorikissan terveystarkastuksen yhteydessä. Tulevaisuudessa Otso saattaa tarvita lisää hampaan poistoja, jos pinnoitus ei enää kestä tai jos syöpymiä tulee enemmän. Hampaiden kunnon huononemista voi ennaltaehkäistä päivittäisellä hampaiden harjauksella ja oikealla metodilla koulutettuna Otso olisi siihen varmaankin suostuvainen. Otson karvanlähtöä tutkittiin myöskin eläinlääkärissä ja sille ei löydetty mitään selitystä mm. veriarvoista. Eläinlääkäri suositteli biotiinivalmisteen käyttöä, ja se menee Otsolle alas hienosti ruuan seassa.
Käsittelystä, kuten kynsien leikkuusta, Otso ei pidä, mutta antaa kokeneen, rauhallisen ja varmoin ottein toimivan ihmisen käsitellä itseään hermostumatta. Eteen ei olekaan tullut tilannetta, jossa Otso kävisi sähisemään tai raapimaan. Kuitenkin Otson rankan taustan ja ajoittaisen arkuuden vuoksi toivomme sille jo jonkin verran kissakokemusta omaavaa kotia, jossa ymmärretään kissojen sielunmaisemaa.
Otson uudessa kodissa tulisi myös olla säännölliset rutiinit ja tasainen, vakaa arki. Muutokset hämmentävät Otsoa ja vaikka varsinaisia muistiongelmia sillä ei ole, on sen kanssa tärkeää ottaa uudet asiat ja tilanteet askel askeleelta. Herkkyytensä vuoksi Otso ei sovi pikkulapsiperheeseen. Otso voisi pitää toisen seniori-ikäisen, kiltin ja lajitovereista pitävän kissan seurasta, mutta pärjää vallan mainiosti myös perheen ainoana lemmikkinä.