Morel

05.07.2021

Alkuperä: Suomi

22.12.2022 Morel löysi oman kotinsa Amanitan kanssa. 

***

25.11.2023 Kuulumisia omasta kodista:

“Hei,

ajattelin kirjotella kissojen kuulumisia nyt, kun he ovat kohta olleet meillä vuoden.

Kissat ovat säilyttäneet nimensä, mutta Amanita on lyhentynyt Nitaksi.

Ekat viikot kissoilla oli aika stressavaa: pariin päivään ruoka ei maistunut ollenkaan ja Nita pissaili nojatuoliin. Haimme eläinlääkäristä vähän ruokahalua ja kissat alkoivat asettua vähän paremmin.

Morel on ollut alusta asti seurallinen ja utelias kaveri, joka asettui nopeasti. Nita taas on kovempi reagoimaan stressiin. Nita oireilee stressiä pissaamalla sohvalle, ja tämän kanssa on vähän opeteltu elämään. Sohvan kastelu on kuitenkin koko ajan harventunut ja vähentynyt.

Molemmat kissat tykkäävät olla terassilla ulkoilemassa. Morelille on saatu valjaatkin päälle ja kävelty takapihalla muutamaan otteeseen. Kissakaverukset ovat niin riippuvaisia toisistaan, että Nitalle tulee hätä, jos hän ei näe minne Morel on mennyt. Siksikin lenkit ovat rajoittuneet omalle takapihalle. Terassilla ja kaikista mahdollisista talon ikkuinoista kissat tykkäävät seurailla lintuja, oravia ja naapureita.

Kaverista eroamisen pelkoa on saatu kokea myös ekoilla eläinlääkärireissuilla.
Rokotuksia lähdettiin hakemaan niin päätimme ensin laittaa Morelin koppaan, kun sitä saa nostaa ja se on helppo käsitellä. Morel alkoikin riehumaan kangaskopassa niin, että vetoketju meinasi aueta ja kankaaseen tuli vähän reikiä. Morelin nenä oli tempauksen jälkeen ihan veressä.
Samalla reissulla sovittiin parin viikon päähän hammaskiven poistot ja röntgenit. “Vahingosta” viisastuneena päätimme ottaa tällä kertaa Nitan kiinni ensin. Nita veti sitten vastaavat raivarit omassa kopassaan ja repi siinä hötäkässä pari kynttään irti. Molemmilla kerroilla kissat rauhoittuvat koppaan kun kaveri oli omassa kopassaan vieressä.

Kissat ovat olleet aika terveitä. Nitan hampaat ovat paremmassa kunnossa kuin Morelilla. Morelille pitäisikin varata uusi hammaskäynti. Nitaa taas vaivaa kutiseva korva. Tähän olisi kortisoni-puhdistusainetta, mutta hoitotoimet eivät vielä oikein onnistu, vaan aiheuttavat vain enemmän stressiä, joka myös pahentaa hiivan aiheuttamaa kutinaa.
Morelin turkki meni yllättäen syksyllä kovasti takkuun karvanvaihdon yhteydessä. Sitä varten on nyt hankittu monenlaista harjaa ja myös pyöreäkärkiset tassusakset, jos pitää jatkossakin leikata takkuja irti. Yritetään nyt tietysti muistaa harjata Morel joka päivä joka puolelta parhaamme mukaan. Onneksi Morelia on kuitenkin helppo käsitellä.

Nitaa tuntuu miehet jännittävät kovasti. Esim. minä saan ottaa Nitan välillä hetkeksi syliinkin, ja minua kiehnätään ja pusketaan, mutta mieheni ei saa tulla ollenkaan niin lähelle ja on muutenkin ihan epäilyttävä! Nitalla on päivässä tietyt kiehnäys- ja silityshetket, jotka ovat puolen vuoden aikana lisääntyneet yhdestä kolmeen ja pidentyneet pikku hiljaa.

Kissat ovat molemmat tosi aktiivisia ja kaipaavat virikkeitä, tai muuten ne keksivät niitä itse.
Nitalle ja Morelille olen opettanut naksuttimen avulla hieman temppuja. Morel on ainakin tosi nopea oppimaan ja tuntuu tykkäävän paitsi herkuista, myös itse temppuilusta. Morelia on helppo palkita myös leikittämisellä.
Morel osaa nyt istua, antaa tassua ja tulla luokse. Lisäksi se osaa tietenkin muita “temppuja”, joilla saa ihmisen huomion, kuten kaikenlainen ovien raapiminen ja papereiden rapistelu.

Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta kissat tarjoavat kuitenkin älyttömästi viihdettä tempauksillaan ja edistymisen iloa temppujen kanssa, sekä Nitan jännityksen vähentyessä päivä päivältä.”

***

Morel etsii kotia yhdessä sisarensa Amanitan kanssa. Kissapopulaatiosta tulleet sisarukset arastelevat yhä vieraita ihmisiä, joten ne tarvitsevat kodin, jossa on aikaa ja kärsivällisyyttä arkojen kissojen kohtaamiseen. Pienten lasten kavereiksi kaksikko ei välttämättä arkuutensa vuoksi sovi, ja Morel saattaa myös innostuessaan näykkiä käsiä ja jalkoja.

16.10.2022

Morel on muhkea komistus; se on puolipitkäkarvainen kissa, mutta tähän mennessä turkki ei ole osoittanut takkuuntumisen merkkiä. Turkin kunnosta tulee kuitenkin huolehtia ja Morel kannattaa vähän kerrallaan totuttaa harjaamiseen uudessa kodissaan. Morel lähinnä piileskeli melkein kuukauden saavuttuaan kotihoitajan luokse, mutta tutustuttuaan uuteen ihmiseen siitä on kuoriutunut innokas jaloissa nyhjääjä, puskija ja sormien nuolija, jonka rukki on helppo käynnistää. Sisarensa Amanitan tapaan Morelille maistuu ruoka hyvin vaikka tuttu ihminen alkaa jo olla ruokaa kiinnostavampi.