Minttu

2010 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

19.10.2020 Minttu jouduttiin valitettavasti päästämään ikiuneen.

Mintulla alkoi sijaiskodissa olla hankaluuksia syömisen kanssa. Aluksi ajattelimme, että Mintulla olisi suussa kipuja aiemmin poistetun hampaan vuoksi, mutta suusta ei löytynyt mitään vikaa. Kun Mintulle tehtiin laajempi tutkimus, sen keuhkoista löydettiin paljon kasvaimia, ja jouduttiin tekemään raskas päätös Mintun päästämisestä vehreämmille hiirestysmaille.

Sydäntämme lämmittää, että Minttu sai nautti viimeisistä, lähes 3 kuukaudesta, rakastavasta hoivasta aurinkoisella parvekkeella loikoillen ja jatkuvia rapsutuksia saaden.

***

Minttu on hurmaava, kiltti ja ulkoilua arvostava töpöhäntäinen rouvaskissa, joka etsii kotia ainoana hellittävänä.

27.9.2020

Minttu löydettiin Helsingin lähiöstä harhailemasta, josta hänet vietiin turvaan löytöeläintaloon. Löytöeläintalon toiset kissat kuitenkin stressasivat Minttua niin paljon, että siitä johtuvien astmakohtausten vuoksi hänet sijoitettiin Rekuille kotihoitoon. Kotihoitoon päästyään Minttu rentoutui heti silminnähden. Ensimmäisestä päivästä lähtien Minttu on ollut rohkea ja utelias sijaiskotia sekä ihmisiä kohtaan. Hän on hurmannut hoitajansa täysin luonteellaan. Astmakohtauksia ei sijaiskodissa ole esiintynyt.

Mintun iäksi on arvioitu n. 10 vuotta hampaiden kunnosta päätellen, ja siltä on poistettu kuusi hammasta. Rauhallinen mutta seikkailunhaluinen Minttu pitää ulkoilemisesta, parvekkeella oleskelusta (etenkin auringonpaisteessa), ihmisten kanssa hengailusta sekä hyvästä ruoasta. Leikkimistä Minttu ei osaa kaivata, ja innostuukin potkimaan ainoastaan valeriaanan tuoksuisia leluja.

Uudessa kodissa on ehdottomasti oltava jonkinlainen mahdollisuus turvalliseen ulkoiluun, joko ulkoiluvaljaissa tai ulkoilutarhassa. Minttu pyytää päivittäin pihalle , ja tuntuu suoranaisesti masentuvan, mikäli sitä ei viedä kävelylle. Se myös yrittää karata ulko-ovesta ihmisten tullessa tai mennessä ovesta. Minttu onkin kenties ollut edellisessä elämässään vapaasti ulkoileva kissa, joka selittäisi myös hännän amputoimisen. Karkaamisyritysten estämiseksi olisikin hyvä, jos ulko-ovi ei esim. avautuisi suoraan pihalle.

Sijaiskodissa Minttu viedään kävelylle lähes päivittäin. Ulkoilu onnistuu hienosti valjaissa, Minttu on kova kävelemään, eikä pelkää autoja. Isot koirat pelottavat kuitenkin sen verran, että silloin on hyvä nostaa Minttu syliin ja ohittaa tilanne rauhallisesti. Uuden kodin lähistöllä olisikin hyvä olla jonkinlainen rauhallinen kävelymaasto, joka ei olisi jatkuvasti koirien suosiossa.
Mintulla on töpöhäntä, eikä hännän kohtalosta ole tietoa. Hännän puuttuminen ei kuitenkaan vaikeuta Mintun elämää, mutta hän selvästi välttelee korkeita paikkoja, eikä juuri esim. hyppää pöydälle tai kiipeä kiipeilypuuhun. Myös ilmeiden lukeminen voi alkuun olla hieman haastavampaa, koska häntä kertoo yleensä paljon kissan tunnetiloista.

Turkin harjaus sujuu hyvin ja sitä olisikin hyvä harjata säännöllisesti karvapallojen helpottamiseksi, sillä vanhemman kissan suolisto ei toimi yhtä tehokkaasti kuin nuorempien. Myös kynsien leikkuu onnistuu hyvin.

Minttu arvostaa hyvää ruokaa ja tämän herkkusuun kanssa onkin hyvä olla varovainen, ettei siitä tule helposti liian nirsoa. Ruokaa ei siis kannata esimerkiksi vaihtaa heti pois, vaikka näyttäisikin siltä, ettei rouvalle maistu. Keittiöön tämä kulinaristi seuraa ihmisen perässä ja yrittää käheillä naukaisuilla ja töpöhännän heilautuksilla olla kovin vastustamaton.

Minttu ei stressaa vieraita ihmisiä, vaan ottaa silitykset mielellään vastaan. Mikäli maharapsutuksia on annettu tarpeeksi tai sylissä piteleminen ei enää miellytä, Minttu murisee matalalla äänellä merkiksi siitä, että on aika lopettaa. Kilttinä kissana Minttu ei ota kuitenkaan kynsiä tai hampaita esille. Koska Minttu stressaa ja pakenee toisia kissoja, hän etsii kotia ainoana kissana. Myöskään koiria ei kelpuuteta kavereiksi. Lasten tulisi olla tarpeeksi vanhoja ymmärtämään kuinka tärkeää on, ettei Minttu pääse karkaamaan ulko-ovesta.