Lenita

2020 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

11.2.2024 Lenita sai oman kodin, jossa se saa nauttia olostaan oman ihmisensä huomion keskipisteenä.

***

Pienikokoinen, suloinen Lenita on ehtinyt kokea elämänsä aikana paljon. Rankka historia näkyy yhä neidin luonteessa, mutta ymmärtäväisen ja rutiineja rakastavan ihmisen seurassa tytöstä kuoriutuu hellyydenkipeä, leikkisä ja lempeä Lenita.

5.12.2023

Lenita on arviolta noin kolmevuotias, pienikokoinen ja hurmaava kissaneiti. Se saapui Rekkujen sijaiskotiin kissakaverinsa kanssa keväällä 2023, minkä jälkeen onkin ehtinyt tapahtumaan kaikenlaista. Lenita ei ollut ennestään tottunut käsittelyyn ja piti aluksi etäisyyttä ihmisiin. Ajan myötä se sai kuitenkin kerättyä rohkeutta ja alkoi itse hakemaan kontaktia, ja nykyään Lenita viihtyy ihmisten seurassa ja jopa kiipeää valitsemansa ihmisen viereen sohvalle, mutta vain omasta tahdostaan. Syliin nostamista Lenita ei arvosta.

Sijaiskodissa Lenitan kanssa on harjoiteltu ahkerasti hoitotoimenpiteitä ja käsittelyä. Näissä Lenita etenee hienosti, mutta harjoituksia on vielä jatkettava uudessa kodissa. Lenitan kanssa touhuaminen on tärkeää myös siitä syystä, että tylsistyessään se saattaa joikua kansansa laulua pitkin yötä kuuluvalla äänellä. Tästä syystä sijaiskodin makuuhuone onkin ollut Lenita-vapaa vyöhyke.

Luonteeltaan Lenita on utelias tutkija, jonka mielipuuhiin lukeutuu etenkin sulkaleluilla leikkiminen ja niiden perässä juokseminen sekä keppilelujen kaivaminen peittojen ja mattojen alta. Ruoan suhteen Lenita ei ole ronkeli, joskin kuivaruokaa Lenitan kanssa kannattaa välttää ummetustaipumuksen takia. Lenitalla on epäilty myös kala-allergiaa, joten kalaton ruokavalio jatkossakin lienee viisas ratkaisu.

Sijaiskotiin saapuessaan Lenitan suu oli hyvin huonossa kunnossa. Lenitalla todettiin parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudoksen sairaus. Lenitalta on poistettu useita hampaita, ja parodontiitin vuoksi säännölliset hammastarkastukset ovat erityisen tärkeitä, jotta mahdolliset kipeät hampaat voidaan havaita ja hoitaa. Lenitalla on todettu myös nk. idiopaattinen kystiitti eli virtsarakon tulehdus, jonka aiheuttajaa ei tiedetä. Idiopaattinen kystiitti aiheuttaa kissalle epämukavaa tunnetta tai kipua virtsatessa. Lenitalla kystiitti oireilee vääriin paikkoihin pissailuna. Koska mitään lääketieteellistä syytä Lenitan hutipissailulle ei löytynyt, todettiin pissailun johtuvan stressistä. Kun stressitekijät sijaiskodissa on minimoitu, hutipissatkin ovat loppuneet. Lenita on hyvin tarkka rutiineista ja ensisijainen keino stressin ennaltaehkäisyyn onkin säännölliset rutiinit, ennakoitavuus sekä kissan ja sen tarpeiden riittävä huomiointi. Erityisesti seuran ja aktivoinnin määrällä tuntuu olevan Lenitalle suuri merkitys, ja jo parin päivän poikkeukset rutiinista saattavat käynnistää oireilun. Tukivalmisteina voidaan käyttää esimerkiksi Feliway-haihdutinta ja Seronil-valmistetta, jota Lenita parhaillaan syö ja jonka käyttöä olisi hyvä jatkaa myös omaan kotiin muuton jälkeen.

Populaatiossa, josta Lenita on peräisin, on todettu mykoplasmaa, klamydiaa ja kalikia. Sijaiskotiin saapuessaan sillä ilmeni flunssaoireita pidemmän aikaan. Mykoplasma- ja klamydiatartuntaan Lenita on saanut sijaiskodissa antibioottikuurin. Lenitalla on myös kalikitartunta, jota ei voida parantaa, mutta jonka oireilua voidaan ennaltaehkäistä mm. stressittömyydellä, kissan yleiskunnon ylläpidolla sekä pitämällä rokotesuojan voimassa. Lenita on sijaiskodissa ollut oireeton useamman kuukauden ajan lukuunottamatta satunnaista yskimistä.

Lenita säikkyy vielä kovia ääniä ja yllättäviä tilanteita, joten koirallinen koti tai lapsiperhe ei ole sille sopiva ympäristö. Lenita on myös aiemmin jakanut kodin toisen kissan kanssa, mutta kissakaverin läsnäolo stressasi Lenitaa, mikä yhdessä muiden osatekijöiden kanssa aiheutti sille virtsaamisvaikeuksia. Tästä syystä Lenitalle etsitään kotia ainoana lemmikkinä.