Leikkisä ja aktiivinen Kirjava, lyhyemmin Kiki, saapui sijaiskotiin kissapopulaatiosta. Populaatiotausta on tuonut sille joitakin terveyshuolia, joihin on sijaiskotijakson aikana paneuduttu ja onnistuttu löytämään toimiva lääkitys. Lempeä Kirjava palkitsee ymmärtäväisen hoitajan kovaäänisellä kehräyksellä ja puskemalla.
29.5.2024
Mistä löytyisi Kikin oma perhe?
Sijaiskodin hoitajat ovat opetelleet hoitotoimenpiteitä Kikin kanssa kärsivällisesti ja Kikin ehdoilla. Korvien putsaus muuttuukin kerta kerralta helpommaksi nyt, kun Kiki ja hoitajat ovat rakentaneet välilleen vahvan luottamuksen. Nyt odotellaan, mistä löytyisi Kirjavan ikioma loppuelämän koti.
18.3.2024
Kiki odottelee yhä sijaiskodissa omaa perhettään. Pitkän hoitojakson aikana se on oppinut luottamaan tuttuihin ihmisiin ja hakeutuu usein hoitajan viereen tai jopa kainaloon pötköttelemään. Vaikka Kiki on iältään jo aikuinen, jaksaa se silti leikkiä ja touhuta. Keittiö on edelleen kiinnostava paikka, ja sijaiskodissa Kiki onkin tavattu useampaan otteeseen nakertamasta vaikkapa hapankorppuja. Nam!
Kiki antaa jo tuttujen hoitajien suorittaa tavanomaisia hoitotoimenpiteitä. Korvia on putsailtu säännöllisesti pari kertaa viikossa, ja vaikka se ei Kikin suosikkipuuhiin lukeudukaan, onnistuu puhdistus suhteellisen hyvässä yhteisymmärryksessä rauhallisin ottein. Atopiaoireet ovat pysyneet hallinnassa Atopica-lääkkeellä ja hoitotasapaino vaikuttaisi vihdoin löytyneen. Lääkkeen Kiki syö hienosti itse ruoan tai herkun seassa.
25.1.2024
Kiki, eli Kirjava, on arviolta noin 5-vuotias leikkisä ja aktiivinen tyttökissa. Kiki on lähtöisin kissapopulaatiosta, ja olikin aluksi hyvin arka ja pelokas. Sijaiskodissa kosketusta ja käsittelyä on harjoiteltu ahkerasti Kikin ehdoilla, ja siitä onkin kuoriutunut puhelias ja seurallinen kissa. Kiki nauttii rapsutuksista ja silityksestä, kunhan ihminen lähestyy rauhallisesti ja tekee aikeensa Kikille selväksi. Nopeat liikkeet ja kovat äänet ovat vielä jännittäviä, joten Kiki ei sovellu pienten lasten perheeseen. Sijaiskodissa on harjoiteltu myös harjaamista, josta Kiki nauttii. Syliin nostaminen on Kikin mielestä pelottavaa, ja sitä tulisikin vielä harjoitella uudessa kodissa positiivisen vahvistamisen keinoin. Kiki oppi nopeasti teroittamaan kyntensä raapimapuihin, ja vessa-asiat ovat hoituneet alusta asti mallikkaasti hiekkalaatikolla.
Sijaiskotiin tullessaan Kikillä todettiin flunssaa ja silmätulehdus, joita on hoidettu antibiooteilla. Lisäksi Kikillä huomattiin sinnikäs korvatulehdus sekä ihon kutinaa. Lopulta Kikillä diagnosoitiin kissojen atooppinen iho-oireyhtymä FASS. Tähän Kikille on löytynyt sopiva lääke, jonka se syö ruoan tai herkun mukana itse. Korvia lääkitään korvatipoilla 2-3 kertaa viikossa, minkä lisäksi korvia on hyvä putsailla säännöllisesti. Iho- ja korvaoireita on hoidettu niihin erikoistuneella eläinklinikalla. Myös Kikin uudella omistajalla olisi hyvä olla mahdollisuus viedä Kiki tarvittaessa tutkimuksiin iho- ja korvaongelmiin erikoistuneelle klinikalle.
Korvatulehduksen aiheuttaman epämukavuuden vuoksi Kiki arkailee vielä korviin koskemista ja muita hoitotoimenpiteitä, joten sen uudella omistajalla tulisi olla jo jonkin verran kokemusta kissan lääkitsemisestä ja hoitotoimenpiteiden opettelusta. Kikillä on lisäksi todettu kissoilla melko yleinen kalikivirus, joka voi aiheuttaa flunssaoireita ja suun muutoksia. Kikiltä on jouduttu poistamaan useita hampaita, ja suun kunnon tarkkaileminen säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä on jatkossakin tärkeää. Hammastarkastukset ja mahdolliset hampaiden poistot ovat usein hintavia, eikä valtaosa eläinten vakuutuksista kata hammasoperaatioita, joten uuden omistajan tulisi olla varautunut näihin kustannuksiin.
Populaatiossa, josta Kiki on lähtöisin, on todettu kalikin lisäksi mykoplasmaa ja klamydiaa, joille Kiki on siellä ollessaan altistunut. Kikin flunssaoireita on hoidettu antibioottikuurilla, jonka jälkeen oireita ei ole ilmennyt. Mainitut sairaudet voivat aiheuttaa flunssaoireita, jotka stressi voi usein laukaista. Uuteen kotiin muuton yhteydessä (ja toki myöhemminkin) olisi pyrittävä minimoimaan kissalle aiheutuva stressi ja ottaa tarvittaessa käyttöön tukivalmisteita, kuten Feliway ja Flumax.
Kikin lempipuuhaa on ehdottomasti leikkiminen. Sen tassuissa pallot, hiiret ja huiskat saavat kovaa kyytiä. Kiki kaipaa paljon aktivointia ja liikuntaa, ja osaakin ilmoittaa maukumalla, jos aika käy pitkäksi. Tulevassa kodissa tulisi olla Kikille paljon aikaa niin leikkimiseen kuin rapsutteluunkin. Ihanteellista Kikille olisi esimerkiksi kotoa käsin työskentelevä oma ihminen tai pari. Kiki nakertelee mielellään huonekasveja, leluja ja pahveja, joten sallittua ja turvallista pureskeltavaa on hyvä olla tarjolla.
Tyytyväisen Kikin tunnistaa kovaäänisestä kehräyksestä. Tällöin Kiki hakeutuu ihmisen luokse puskemaan ja pyytämään rapsutuksia. Kiki viihtyy myös erinomaisen hyvin keittiössä, jossa hän seuraa ihmisten kokkailuja tarkkaan. Kiki on erittäin perso ruoalle ja maistaisi mielellään ihan kaikkea. Esille jätetyt ruoat tai leivänmurut katoavat nopeasti parempiin suihin jos ne jäävät esille.
Kiki vietti osan sijaiskotijaksostaan toisen, samasta populaatiosta peräisin olevan kissan seurana. Kissakaverin kanssa tuli silloin tällöin pientä kärhämää, jonka syitä ei tarkkaan saatu selville. Ainoaksi kissaksi jäätyään Kiki on kuitenkin ajoittain vaikuttanut kaipailevan kaveria, vaikka viihtyy hyvin myös ihmisen seurassa. Kiki voisi viihtyä toisen, rauhallisen kissan kanssa, kunhan kissat tutustutetaan toisiinsa perusteellisesti ja rauhassa. Koska Kikillä on todettu kalikivirus, tartuntariski on huomioitava mahdollisen kissakaverin kanssa.