Hehku (nyk. Tuisku)

08/2021 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

19.8.2022 Hehku sai ikioman kotinsa, missä sille on kotikissan mallia näyttämässä kesy, ja vähän vanhempi Laku-rouva.

6.9.2022

Kuulumisia uudesta kodista:

“Ensiksi; nimesimme Hehkun uudestaan Tuiskuksi. Tuisku on kotiutunut meille hyvin. Uskomatonta, että hän on ollut täällä vasta kaksi viikkoa. Tuntuu kun hän olisi ollut jo kuukausia. :) Tuisku oli alusta alkaen rohkea ja utelias pikkukaveri!

Tällä viikolla Tuisku on päässyt tutustumaan koko asuntoon valvotusti. Tutustuminen on sujunut hyvin, ja Tuisku kiertelee rohkeasti ympäriinsä. Erityisesti Tuisku pitää parvekkeesta, jonka lasituksen läpi näkee hyvin pihalle.

Koskemisesta Tuisku ei edelleenkään pidä. Päälaelle sitä saa välillä silittää, mutta muuta kosketusta emme ole edes yrittäneet. Paikallaan olevat ihmiset ovat jo Tuiskulle ok, mutta huoneeseen tultaessa ja liikkuessa Tuisku menee yleensä edelleen sängyn alle piiloon, joskin tulee sieltä jo varsin nopeasti pois. Sängyllä ollaan jo muutaman kerran köllötelty yhdessä. Muuten Tuisku leikkii itsekseen palloilla ja hiirillä, mutta jaksaa juosta myös höyhenhuiskun perässä.

Laku ja Tuisku eivät vielä erityisesti välitä toisistaan, vaan pitävät lähinnä etäisyyttä. Mielestäni tämä on ihan hyvä tilanne, kun kumpikaan ei ainakaan häiritse toista ja konflikteja ei ole tullut. Oli helppoa päästää Tuisku tutustumaan koko asuntoon kun Laku pysyi hyvin poissa tieltä, eikä juuri välittänyt uudesta kaverista. Pidämme edelleen kissat eri huoneissa kun emme ole kotona tai ehdi katsoa että kaikki sujuu hyvin, kuten öisin, tai kun tuntuu, että Tuiskun on hyvä saada hengähtää rauhassa makuuhuoneessa. Muu koti on kiinnostava, mutta vielä jännittävä.

Summa summarum: vaikka kotiutus on prosessina vielä kesken, on Tuisku jo ottanut paikkansa meidän perheessä ja olemme todenneet, että hän on meille oikein sopiva kissa.”

***

Pikkuruinen Hehku on utelias ja leikkisä, mutta vielä hieman arka kissaneiti. Kesyn kissakaverin ja arkoja kissoja ymmärtävän ihmisen tuella Hehkusta tulee vielä reipas kotikissa.

10.6.2022

Hehkulle kiikarissa ollut koti ei voinutkaan neitiä ottaa, joten ikioma koti on edelleen etsinnässä!

Hakusessa on siis arkaa kissaa puhuva henkilöstö/henkilö sekä leikkisä mutta myös toiselle tilaa antava tyttökisu kaveriksi. Aiempaan tekstiin lisäten Hehku on edistynyt jonkin verran kesyyntymisprosessissaan. Kun hoitaja on nyt ajan kanssa saavuttanut Hehkun luottamuksen, tapaa häntä nykyään useammin esillä kuin piilossa. Ruoka-aikaan neiti tulee pyörimään kotihoitajan jalkoihin kovin innokkaasti puskien ja ruokakupin ollessa kotihoitajan jalan päällä Hehku on uskaltanut asettaa etukäpälänsä hoitajan jalalle ja syödä siinä. Vähemmän Hehku myöskään enää jähmettyy, joskin menee edelleen piiloon vieraita. Leluja pitkään arasteltuaan Hehku on nyt mieltynyt sulkahuiskaan, jolla tykkää nykyään leikkiä ihmisen kanssa.

Hehku ottaa edelleen mielellään silityksiä vastaan pään alueelle, joskin ihmisen erehtyessä saattaa ohjata näykkäämällä kättä väärästä paikasta oikeaan. Näykkimiset saattavat myös tässä kohtaa osittain olla neidin leikkisää malttamattomuutta. Kuitenkin tästä ja arkuudestaan johtuen Hehku ei sovellu lapsiperheeseen.

31.5.2022

Hehku saapui sijaiskotiin isosta kissapopulaatiosta tammikuussa 2022. Saapuessaan se oli likainen ja populaatiokissoille tyypilliseen tapaan erittäin arka. Hehkun lämpeneminen ihmisiin on ollut hidasta, mutta selvää edistystä on jo tapahtunut. Hehkua saa esimerkiksi välillä silitellä ja se on alkanut olla varovaisen innostunut yhteisleikeistä ihmisen kanssa.

Perustoimet sujuvat Hehkulta hyvin. Pieneksi 2,5 -kiloiseksi kissaksi Hehkulla on valtava ruokahalu, esimerkiksi märkäruuat maistuvat sille hyvin. Se ei kuitenkaan enää hotki ruokaa samaan tapaan kuin aluksi. Hiekkalaatikkoa Hehku käyttää moitteettomasti ja kantokoppaan se sujahtaa kuin itsestään. Mökit ja kopat ovatkin olleet Hehkulle alusta asti mieluisia turvapaikkoja. Hehku ei vielä viihdy sylissä, mutta antaa tutun ihmisen nostaa itseään.

Sijaiskotiin saapuessaan Hehku söi ja leikki vain katseilta piilossa. Öisin kissahuoneen oven takaa kuitenkin kuului, miten se antoi leluhiirille ja palloille kyytiä. Aamulla hiiret ja pallot löytyivät usein vesikupista. Ihmisen kanssa leikkimisestä Hehku ei oikein innostunut, mutta monien yritysten kautta kotihoitaja onnistui löytämään mieluisia yhteisiä leluja: ongen päässä olevan linnun ja hiusponnarit. Viikkojen saatossa Hehkulta on löytynyt myös temperamenttia: Se ilmoittaa kovaan ääneen maukumalla, jos sillä on tylsää tai nälkä. Tutulta ihmiseltä Hehku saattaa sopivan hetken sattuessa ottaa vastaan silityksiä. Hiljaista kehräystäkin on jo kuultu. 

Ihmisten kädet vielä vähän jännittävät ja ihmetyttävät Hehkua. Jos käsi tulee liian lähelle, Hehku saattaa varoittaa läpsäisemällä tassullaan tai näykkäämällä hampaillaan. Usein nämä varoitukset ovat kuitenkin helliä. Kotihoitaja on pyrkinyt siirtämään Hehkun huomion näissä tilanteissa toisaalle, esim. ponnarileikkeihin. Uudessa kodissa tätä treenaamista olisi hyvä vielä jatkaa. Vieraita ihmisiä tavatessaan Hehku jähmettyy ja antaa silittää, ilmeisesti siksi, ettei se uskalla tehdä muutakaan.

Hehku sopisi todennäköisesti rauhalliseen kotiin, jossa olisi arkaa kissaa ymmärtävä ihminen ja tyttökissa kaverina. Luultavasti sopivin kissakaveri olisi kesy, kiltti, tilaa antava ja mahdollisesti myös leikkisä. Leikkisyys ei ole välttämätöntä, koska Hehku osaa leikkiä itsekseenkin. Hehku on sijaiskodissa päässyt hieman tutustumaan toiseen tyttökissaan, ja tutustuminen sujui rauhallisissa merkeissä. Arkuutensa vuoksi Hehku ei sovi perheeseen, jossa on pieniä lapsia.