Gizmo (nyk. Atlas)

10/2023 (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

3.3.2024 Gizmo muutti omaan kotiin toisen kissan kaveriksi.

***

Rekisteröimätön sfinx-poika Gizmo saapui Rekku Rescuelle etsimään uutta kotia itsestään riippumattomista syistä. Seurallinen ja leikkisä pentu kaipaa paljon huomiota ja osaa sitä myös vaatia.

24.2.2024

Gizmo saapui Rekkujen sijaiskotiin tammikuun lopulla. Poika on alusta asti ollut reipas ja seurallinen. Eläinlääkärin tarkastuksessa Gizmon terveydessä ei havaittu mitään poikkeavaa, joten kodinetsintä voitiin aloittaa suhteellisen pikaisesti. Lääkärissä Gizmo myös kastroitiin ja sirutettiin, ja se sai ensimmäisen rokotuksensa.

Gizmo on suloinen, sosiaalinen ja ihmisrakas kissa, joka viihtyy ihmisten sylissä ja olkapäillä. Se nauttii ihmisten läheisyydestä ja kaipaa paljon huomiota. Gizmo käyttää paljon ääntään ilmaistessaan mielipiteitään ja tunteitaan maukumalla ja kehräämällä. Aktiivisena pentuna Gizmo tykkää kaikenlaisista leluista. Suosikkeja ovat erilaiset pallot ja onkilelut. Onkilelujen perässä poika jaksaa juosta ja hyppiä pitkään. Uudessa kodissa Gizmolle tulisi olla tarjota riittävästi aikaa ja aktivointia, joten yhden ihmisen talouteen se ei sovellu. Gizmo ei ole sijaiskodissa tavannut muita kissoja, mutta todennäköisesti se hyötyisi aktiivisen ja reippaan mutta kiltin kissakaverin seurasta. Lajitoverin kanssa Gizmo voisi purkaa energiaa kissamaisin tavoin sekä virran vähentyessä käpertyä kaverin viereen torkuille. Gizmo sijoitetaankin ensisijaisesti perheeseen, jossa olisi jo ennestään sille sopiva sosiaalinen ja energinen kissakaveri.

Gizmo pyrkii syömään kaiken minkä käpäliinsä saa, joten ruokaa kannattaa jakaa pienempiin annoksiin ja varmistaa, etteivät kissakavereiden ruoat päädy Gizmon vatsaan. Gizmo on sijaiskodissa syönyt viljatonta ruokaa, ja on tähän saakka sietänyt eri ruokamerkkejä suhteellisen hyvin. Ruokamerkkien vaihdon yhteydessä on toisinaan ilmennyt vatsan löysyyttä, joka on kuitenkin mennyt ohi parissa päivässä ilman suurempia toimenpiteitä. Hiekkalaatikolla asiointi sujuu hyvin, vaikka asiointi ei aina ole siisteimmästä päästä. Gizmolla on vielä opeteltavaa siisteyden kanssa, ja sijaiskodin hoitajat ovatkin saaneet pestä kakkavarpaita useamman kerran. Karvattomat kissat tarvitsevat myös säännöllisiä kylpyjä ja korvien sekä tarvittaessa muiden ihopoimujen puhdistamista, sillä niiden iholle kertyy likaa ja rasvaa. Tätä Gizmo on jo päässyt harjoittelemaan sijaiskodissa; korvien putsaus vanupuikoilla sujuu mallikkaasti ja kylpyjä hän sietää, vaikka ne eivät lempipuuhiin lukeudukaan. Peseytymisen ja hoitotoimenpiteiden harjoittelua tulee uudessa kodissa jatkaa positiivisen vahvistamisen keinoin.

Gizmo ei ole vielä sisäistänyt raapimapuun tarkoitusta, ja kynsiä kannattaakin välillä leikata. Gizmo sietää kynsien leikkuun melko hyvin, parhaiten se onnistuu pyyhkeeseen käärittynä. Sijaiskodissa Gizmo on saattanut huonekalujen verhoiluja uuteen uskoon, joten poikaa tulee uudessa kodissa opastaa raapimispuiden ja -lelujen käyttöön. Gizmolla on myös tapana kiivetä ihmisten jalkoihin ja olkapäille, mikä ei välttämättä ole toivottavaa sen tultua täysikasvuiseksi, sillä Gizmo ei tietenkään ymmärrä terävien kynsiensä satuttavan kiipeilyn kohteena olevaa ihmistä. Toisinaan Gizmon leikit ovat rajunpuoleisia ja se saattaa ihmisen kanssa leikkiessään käyttää kynsiä tai kokeilla hampaitaan. Nätisti leikkimistä Gizmolle voisi parhaiten opettaa toinen kissa, kunhan kaverilla riittää kärsivällisyyttä tämän hulivilin tempauksille.

Gizmo on vielä pieni ja opettelee joitain asioita. Gizmon, kuten muidenkin eläinten, kanssa kärsivällisyys palkitaan, ja Gizmon uusi koti saakin hänestä varmasti valloittavan uuden perheenjäsenen.

Sfinkseillä ja muilla karvattomilla kissoilla esiintyy jonkin verran “tyyppivikoja”, joista uuden omistajan tulisi olla tietoinen ennen kissan hankintaa. Kerrothan hakemuksellasi, mitä tiedät karvattomien kissojen hoidosta ja erityistarpeista sekä mahdollisista yleisimmistä sairauksista.