Elli

Lisätty sivulle: 2006-12-30

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Elli
7/2005 ELLI SAI KODIN JYVÄSKYLÄSTÄ

****

KUULUMISIA omasta kodista:

9/2005 Elli siskoineen saapui hoiviini heinäkuussa 2005. Valkoisesta Ellistä tuli Tofu ja siskonsa sai nimekseen Mökkönen. Kissit olivat aluksi kovin laihanlaisia ja arkojakin. Maailmaan tutustuttiin aluksi sohvan alta, verhojen takaa.. kaikista turvallisista paikoista tietenkin. Vähitellen, mielestäni yllättävänkin nopeasti kissaneidit alkoivat rohkaistua ja tutustua muihinkin asunnon huoneisiin. Käytävästä kuuluvat kolinat ja etenkin oven käyminen säikäyttivät kissat useasti takaisin sohvan alle, mistä piti kuitenkin pian lähteä taas tutkailemaan tapahtumia. Ihmisen kosketukseen tytöt ihastuivat pikapuoliin ja alun arastelun jälkeen hirmuisesti kehrääviä pikkuisia saa silitellä yllin kyllin. Sylissä oleminen oli kivaa aluksi ihmisen istuessa, mutta nykyisin neitejä saa jo kanniskella seistenkin. Leikkiminen narujen, sukkien ja kaiken pienen rapisevan kanssa on tyttöjen lempipuuhaa toistensa kanssa peuhaamisen lisäksi. Melko pian saavuttuaan siskokset juosta rumputtivat asuntoa nurkasta nurkkaan kiiveten välillä tuuletusikkunan verkkoa katonrajaan asti. Mökkösen hauskat kurnaisut säestävät innokasta leikkiä. Kukkaruukut ovat tähän asti säilyneet ehjänä, vaikka ruukuilla täytettyä ikkunalautaa onkin mukava välillä juosta päästä päähän. Ruukkujen päällä tietenkin. Pienen Tofun toisen silmän puuttuminen ei vaivaa kissaa nähtävästi lainkaan, se osuu leluihin tarkasti ja hypytkin osuvat kohteisiinsa hienosti.

Kissojen karanteeniajan kuluttua lähdimme neitien kanssa maalle poikaystäväni luo, siellä on minun ja kissojen tarkoitus viettää osa ajasta tulevaisuudessa. Maalla pieniä neitejä odotti kaksi vanhaa herraa, Neppis ja Pena nimiset kymmenvuotiaat kissan roikaleet. Isokokoiset kissat pelottivat pikkuisia aluksi. Elettiin taas vähän aikaa sohvan takaa tutkimusretkiä tehden. Pena oli aluksi pieniä kohtaan vähän vihamielinen, mutta ymmärsi kai sitten toisten pienuuden. Se jätti vihamielisyyden pois ja kävi itsevarmasti haistelemassa hieman pelokkaita pikkuisia. Tofu tottui Penan haisteluihin ensiksi, Mökkönen tapansa mukaan vähän jäljessä. Pienet huomasivat kai, ettei se iso tyyppi sitten oikeastaan teekään mitään, vaikka uhkaavasti lähestyykin. Neppis on vieläkin pieniä kohtaan vähän epäileväinen, mutta lähtee yleensä pois pikkukissojen läheltä.. välillä pitää vieläkin vähän suhista. Neppis on ruvennut viihtymään enemmän omissa oloissaan uuninpankolla, vaatekaapin päällä sekä ulkona. Pienten Tofusen ja Mökkösen elämässä on ehtinyt tapahtua jo paljon. Muutaman viikon kuluttua neidit pääsivät hetkeksi äitini luo hemmoteltaviksi, kun minä ja poikaystäväni käväisimme Tallinnassa hakemassa perheeseen vielä yhden jäsenen.. Pari vuotias Spaiki-koira lähti kanssamme kotiin Varjupaikista. Spaikilla on ennestään kokemusta kissoista, joten uskoimme ja toivoimme parasta… Ja hyvinhän siinä kävi! Nyt täällä häärää yhteensä 5 karvahäntää.. Tofu ja Mökkönen pelkäsivät hurjan isoa Spaikia aluksi melko lailla, etenkin kun koiranuorukainen oli pienistä erityisen kiinnostunut. Tutustuminen tapahtui nopeasti ja pian Spaikin yhdeksi lempipuuhaksi nousi pienten kissojen leikkien tarkkaileminen hyvin lähietäisyydeltä. Rohkeat pikku kissat taisivat taas huomata, ettei isossa läähättäjässä ole sittenkään mitään pelättävää ja leikkimistä saattoi jatkaa koiruudesta huolimatta. Leikkihiiret viuhkivat välillä Spaikin jaloissakin kissojen leikkiessä. Kovin innokkaat nuuhkimiset pikku kissat kuittaavat suloisella pienellä suhinalla ja päättäväisellä näppäyksellä kuonolle. Välillä kissat ovat myös kiinnostuneita Spaikin heiluvasta hännästä ja isoista korvista. Joskus vahingossa on joku tainnut juosta nukkuvan koiran ylikin.

Täällä siis riittää vilskettä. Vanha hirsitalo on oiva paikka tällaiselle eläinlaumalle, täällä riittää tilaa ja sopukoita. On hauska seurata, kuinka eläinkatras kertyy pikkuhiljaa ympärille, kun istahtaa johonkin nurkkaan huonetta. Isossa tuvassa se ei ole yhtä silmiin pistävää, kuin pienemmässä keittiössä, jossa viisi karvajalkaa on jo aikamoinen lauma. Tofu ja Mökkönen ovat syöneet hyvin ja saaneet söpöä pentupyöreyttä joka tullessa pieniltä rääpäleiltä puuttui. Tofu pitää ruoka-ajoista kiinni juosten heti keittiöön ihmisen sinne mennessä. Suora katsekontakti ja viattomat, mutta toisaalta vaativat pienet naukaisut muistuttavat ruokkimisajan lähestymisestä. Neidit ovat aivan ihania omia persoonallisuuksiaan ja olen ehkä maailman onnellisin siitä, että he tulivat rikastuttamaan elämääni. Tuntuu hyvältä ajatella, että on voinut tarjota pienille tuhnunaamoille hyvän kodin.

****

Elli on noin 3kk vanha yksisilmäinen tyttöpentu. Silmä oli Ellin löytyessä pahoin tulehtunut, joten se jouduttiin poistamaan. Elli tulee kotihoitoon Helsinkiin la 16.7 oltuaan ensin kotihoidossa ja muiden pentujen seurassa tallinnalaisessa kotihoitopaikassa.