Amaya

3-4 v (arvioitu)

Alkuperä: Suomi

2.12.2020 Amaya muutti omaan kotiin aiemmin Rekuilta adoptoidun Hitomi-kissan kaveriksi.

***

Amaya on kovia kokenut nuori tyttökissa, joka vaikeudet selätettyään on kuoriutunut rakastavaksi kissakaveriksi.

24.11.2020

Amaya saapui Rekkujen sijaiskotiin populaatiosta viimeisillään tiineenä, heikkona ja todella nälkiintyneenä. Se oli lähtöpaikassaan itse kiivennyt autoon, eikä suostunut tulemaan sieltä pois, joka koitui nuoren kissan pelastukseksi. Vain pari päivää sijaiskotiin saapumisen jälkeen se synnytti pentueen, jonka kaikki pennut olivat liian heikkoja elämään. Myös Amayan kunto romahti, ja sitä jouduttiin sijaiskodissa pakkoruokkimaan pahimman vaiheen yli.

Lääkinnällä ja ruokinnalla Amayan kunto on kohentunut ja nykyään sitä ei tunnista enää samaksi – jännittyneisyys on kaikonnut, ja sen sijaan neiti on elämäniloinen kotipantteri, joka rakastaa saalistusleikkejä, ruokaa, rapsutuksia ja muiden kissojen seuraa. Nykyisin Amaya juoksee hoitohuoneen ovelle hoitotätiään vastaan ja kiehnää etenkin ruoka-aikaan jaloissa niin raivolla, ettei hoitohuoneeseen meinaa päästä sisälle. Verkko-oven läpi se on saanut tavata talon omat kissat, joiden seura sitä kovasti kiinnostaisi. Uudessa kodissa olisikin hyvä olla seurana toinen kiltti tyttökissa.

Amaya leikkii välillä myös itsekseen, mutta nauttii erityisen paljon, kun lelun toisessa päässä on ihminen. Amayalle päivittäiset leikkihetket ovat todella tärkeitä, ja uuden omistajan pitääkin sitoutua aktivoimaan sitä runsaasti päivittäin. Päivittäisten leikkihetkien lisäksi Amaya tarvitsee myös useamman mukavan ja turvallisen nukkuma- ja piilopaikan lattiatason yläpuolella, josta tarkkailla kodin tapahtumia sekä tiirailla ulos.

Amaya tietää, että jotta jaksaa puuhastella, pitää syödä reippaasti. Se imuroikin lautaselta välittömästi kaiken mitä siihen pistetään. Pohjaton ruokahalu on todennäköisesti peruja sen populaatiotaustasta, ja nälkä on jäänyt sillä muistiin. Tällä hetkellä Amaya on onnistunut keräämään mukavasti massaa, eikä ole enää alipainoinen. Ruoka-ajat ja syömisen tarkkailu ovat Amayan kohdalla tärkeitä, sillä loputon ruokahalu voi altistaa tulevaisuudessa paino-ongelmille.

Amayan kanssa käsittely perushoitotoimenpiteet sujuvat jo hyvin, ja esimerkiksi kynnet saa leikata, mikäli samaan aikaan on tarjolla herkkuja. Nostamista Amaya karsastaa, mutta hyväksyy senkin jo lyhyinä jaksoina. Rapsuttaminen ja silittäminen on neidistä ihanaa, mutta sylissäolon ideaa se ei ole vielä ymmärtänyt. Amaya kuitenkin tykkää viettää sohvalla aikaa ihmisten kanssa, ja tulee mielellään hengaamaan viereen ja katsomaan elokuvaa. Kävelevät ihmiset kuitenkin pelottavat sitä yhä, ja myös esimerkiksi sohvalla asennon vaihtaminen saa Amayan livahtamaan piiloon. Amaya tarvitseekin kissakokeneet ihmiset, jotka jaksavat kärsivällisesti harjoittella kotikissan elämää sen kanssa, sekä ymmärtävät miten kaikki uudet asiat ja äkkinäiset tai arvaamattomat liikkeet jännittävät vielä. Tämän takia Amayaa ei luovuteta perheeseen, jossa on teini-ikäistä nuorempia lapsia.

Amayalla havaittiin sydämessä sivuääni, joka todettiin ultraäänitutkimuksella pieneksi reiäksi. Reikä on todennäköisesti täysin vaaraton eikä tule haittaamaan sen elämää tulevaisuudessa.