Blogi

13.4.2022

Yhä useamman kodinvaihtajakoiran hoito laiminlyöty

Rekku Rescuen hoiviin tulee usein koiria, joiden hoitoa on laiminlyöty. Yleisimpänä ongelmana on hampaiden ja kynsien hoidon puutteellisuus, jotka molemmat aiheuttavat koiralle paljon turhaa kipua. Liian pitkillä kynsillä koiran on vaikea kävellä ja hoitamattomilla hampailla huono syödä.

Nuori ranskanbulldoggi Iris saapui yhdistyksen hoiviin ja pian selvisi, että tytön hoitoa oli laiminlyöty. Kynnet olivat todella pitkät, kävely oli koiralle vaikeaa ja lisäksi anturat olivat haavoilla, kävellessä lumeen jäi verijälkiä. Koira oli alkupäivien aikana ymmärrettävästi äkäinen eikä antanut koskea itseensä.

Erityisesti kaulapantaan koskeminen oli haastavaa, sillä koira yritti purra saman tien ja syykin tälle selvisi hyvin pian. Panta oli hiertänyt koiran kaulan vereslihalle oltuaan ilmeisesti liian kireällä ja jatkuvasti kaulassa. Kun panta saatiin poistettua ja kynnet leikattua, koiran käytöksessä ilmeni hyvin pian muutos, ja tästä lähti luottamus hoitajaa kohtaan kasvamaan.

Iris on hellyydenkipeä, leikkisä ja kuuliainen, toki välillä hoitohetket pitää lyödä ihan leikiksi. Silloin kysytään huumoria, kun istut lattialla, kädet on täynnä rasvaa ja potilas vaan kutsuu leikkiin ja säntäilee pitkin huonetta innoissaan. Hetken hepuloituaan, Iris istuu lopulta syliin ja haavat saadaan hoidettua. Sisäsiisteys on harjoittelussa, aiemmassa kodissa koira teki tarpeet aina sisälle ulkoilukin jälkeen. Luulisin että tytölle ei ole annettu tarpeeksi aikaa tarpeiden tekemiselle, nyt kun aikaa annetaan ei sisälle tarpeita juurikaan tule.

Ei se herkkua ole ollut seistä sateessa ja tuiskussa samalla toivoen, että tulisi nyt edes pieni pissa huomaten, että itselläsikin alkaa olla hätä. Tai kävellä hiljalleen pimeässä etsien mahdollisimman pehmeää kohtaa pihassa, jossa koira pääsisi kävelemään ilman suurempaa kipua jaloissa, samalla kun itse tasapainoilet pysyäksesi jäisellä pihalla pystyssä. Nyt ollaan kuitenkin hyvällä mallilla sisäsiisteydenkin suhteen, vaikka harjoitukset jatkuvat edelleen.

Iriksellä on nyt kaikki hyvin ja hänelle etsitään uutta kotia. Kaikkia emme kuitenkaan pysty pelastamaan. Vanhemman uroskoiran saavuttua sijaiskotiin, alkoi paljastua koiran todellinen kunto. Hoikahko olemus ja pitkät kynnet näkyivät ulkoisesti. Koira söi hyvin huonosti eikä juurikaan jaksanut lenkkeillä. Eläinlääkärissä koirasta otettiin verikokeet ja hänet rauhoitettiin hammaskiven poistoa varten. Lattialle ilmaantui kuitenkin veritippoja koiran ollessa rauhoitettuna ja suusta paljastui hyvin pahaksi edennyt parodontiitti. Koiralle eläminen näiden hampaiden kanssa on tuottanut suurta kipua. Huonon yleiskunnon ja vaikean hoitoennusteen vuoksi eläinlääkärin mukaan oli armeliainta päästää vanha herra nukkumaan.

Yhä useammin joudumme kohtaamaan tämän surullisemman vaihtoehdon ja se saa miettimään omistajien vastuuta. Olisi koiralle huomattavasti parempi vaihtoehto nukahtaa vierellään oma ihminen, jonka kanssa on tätä matkaa taivaltanut kuin täysin vieraan ihmisen vierellä. Mutta siinä me olemme, vierellä tuona viimeisenä hetkenä. Silitämme, kehumme kuinka reipas ja hyvä lemmikki oletkaan ollut ja kerromme ettei ole mitään hätää. Olemme vierellä viimeiseen hengenvetoon asti.

Päätös eutanasiasta ei ole koskaan helppo tehdä, kun haluaa antaa koiralle vielä uuden mahdollisuuden, joskus se ei vaan ole mahdollista. Päätöstä ei kuitenkaan saisi siirtää toisten hartioille, on omistajan velvollisuus huolehtia rakkaasta perheenjäsenestä loppuun asti, olet sen velkaa lemmikillesi.

Minna Monto

Rekku Rescuen hallituksen jäsen ja koiratoiminnan vastaava

Iris etsii nyt kotia. Lue lisää.