Blogi

22.3.2022

Pieni arka Minttu

Minttu ei ole koira, joka tulee iloisesti vieraita vastaan eikä myöskään käperry syliin nauttimaan olostaan tai lähde innoissaan lenkille. Minttu on hyvin arka, mutta jaksan uskoa, että oikeassa paikassa Minttu pääsee vielä ainakin osittain kuorestaan ulos.

Minttu saapui edelliselle omistajalleen reilu vuosi sitten Venäjältä, täysin erilaisena kuin oli odotettu. Omistaja oli saanut videon missä Minttu haukahteli ja hypähteli, arahko mutta eläväinen koira muiden joukossa. Kotiin saavuttuaan ensimmäiset seitsemän kuukautta Minttu eli piilossa, lähinnä senkin alla ja kävi öisin syömässä, mikäli vaan uskaltautui, yleensä ruoka ei tytölle maistunut. Ulkoilut Helsingin keskustassa olivat liikaa pienelle tytölle, paniikinomaista juoksemista taluttajan ympäri eikä tarpeiden teko ulos onnistunut tai ne tulivat tehtyä vauhdissa, pääsääntöisesti tarpeet tehtiin sisälle. Kaikenlaiset äänet saivat Mintun sisälläkin pakenemaan mihin tahansa ensin ehti. Elämä alkoi olla Mintulle ja perheelle todella stressaavaa.

Niinpä Minttu muutti Rekku Rescuen sijaiskotiin, joka on täysin maaseudulla. Täällä ei kuulu pauketta, ei liikenteenmelua eikä remontoinnin ääniä. Metsämaisemissa, luonnon keskellä suurimpia ääniä on lintujen laulut ja vilkkaimpina hetkinä voi peräti lintu tai pari lentää ohitse. Heti ensimmäisen ulkoilun yhteydessä oli huomattavissa muutosta, tarpeet tehtiin ulos eikä sisälle, ulkona oli niin rauhallista, että tyttö pystyi keskittymään toimiinsa. Sijaiskodissa on myös sosiaalisia koirakavereita, joiden esimerkkiä Minttu seuraa tarkasti ja joiden vanavedessä lähtee ulkoilemaan. Minttu kulkee joukon viimeisenä, kävellen suoraan eteenpäin, eikä pyöri paniikissa ympyrää.

Mintulle tehtiin sijaiskodissa myös oma turvapaikka, iso kevythäkki, jossa isompi seinämä oli auki koko ajan. Minttu pääsi näin kulkemaan vapaasti halutessaan, ihan omaan tahtiinsa. Valjaat tytöllä pidettiin päällä, sillä ei haluttu paineistaa niiden edestakaisin laitolla koska ihminenkin oli koiralle täysin vieras. Valjaissa oli myös kiinni kevyt naru, jonka avulla oli helpompi tarvittaessa saada koirasta kiinni, mikäli se olisi pyrkinyt väärään paikkaan. Tämä huoli oli tarpeeton, sillä Minttu antoi nätisti laittaa hihnan kiinni valjaisiin, vaikkakin vierasta varoen. Ulkoillessaan ilman koirakavereita, Minttu selvästi seurasi taluttajaansa enemmän ja arkuutta laimentaakseni hyräilin jotain outoja säveliä tai juttelin ihan päättömiä juttuja, pääasia että tein sen rauhalliseen sävyyn ja ottamatta katsekontaktia koiraan. Joka kerta tarpeet kuitenkin tehtiin ulos, mikä oli tämän projektin idea.

Seuraavaksi keskityttiin syömiseen. Erittäin huonosti syövä tyttö, jolle edellinen omistaja oli hankkinut ison kassillisen erilaisia herkkuja ja ruokia, kunhan Minttu vaan söisi mitä tahansa. Sillä tyhjä vatsa aiheutti tytölle oksentelua. Tilanne piti saada pikaisesti paikattua ja apu löytyi niinkin helposti kuin maksalaatikosta. Ensin tarjoilin pelkästään sitä pieninä annoksina, sitten lisäilin joukkoon turvotettuja nappuloita ja lopulta Minttu alkoi syömään kupin tyhjäksi sisällöstä välittämättä. Tämä kaikki oli osoitus siitä, että stressi oli lähtenyt laskemaan. Minttu syö nyt kahdesti päivässä, kupin täysin tyhjäksi, mutta tarvitsee siihen ruokarauhan.

Minttu on rohkaistunut meillä ollessaan huomattavasti, saan käsitellä ja nostaa syliin ilman murinoita ja valjaiden laitto onnistuu ongelmitta. Kun Minttua silittää, sulkee tyttö välillä silmänsä nauttien hellyydestä jota selvästi kaipaa. Yksi upeimmista hetkistä oli, kun tyttö eräänä aamuna kuullessaan minun heräilevän, ilmaantui sängyn viereen nousten sitä vasten, antaen samalla yhden lipaisun kädelleni kuin huomenta toivottaen. Tästä tiesin, että olemme oikealla tiellä, vaikka matka on vielä pitkä. Tulee vaatimaan vielä monta rauhoittavaa hyräilyä tai päätöntä yksinpuhelua ulkoillessa tai sisällä arjen touhujen keskellä, mutta näin pääsemme parhaiten eteenpäin. Ja jonain päivänä Minttu löytää sen uuden oman kodin jossa ymmärretään pienen, herkän Mintun maailmaa.

Minna Monto

Kirjoittaja on Rekku Rescuen koiratoiminnan vastaava ja toimii myös sijaiskotina.

Katso Mintun kodinetsintäilmoitus täältä.