Blogi

19.5.2024

Onnellinen kissa ulkoilee turvallisesti omistajan kanssa

Vapaana ulkoileva kissa herättää voimakkaita tunteita puolin ja toisin. Kissojen vapaana pitoa puolustellaan usein sillä, että kissojen lajityypillisiin tarpeisiin kuuluu luonnossa metsästäminen, eivätkä ne voisi elää onnellista elämää sisäkissoina. Miten vapauden voi korvata kissaa tyydyttävällä tavalla ja mitä laki sanoo vapaana kulkevista kissoista?

Kissalla on vuosisatoja pitkä historia, jossa sen tarkoitus on ollut metsästää hiiriä ja muita jyrsijöitä maatiloilla, rakennuksissa ja laivoissa. Lyhyessä ajassa kissan rooli on muuttunut hyötyeläimestä ihmisen lemmiksi ja seuralaiseksi. Asenteet kissoista eivät ole kuitenkaan muuttuneet yhtä rivakasti. Kissa nähdään usein edelleen eläinlajina, joka ei voi elää onnellista sisäkissan elämää voimakkaan saalistusviettinsä vuoksi.

Ennakkokäsityksestä huolimatta kissa voi elää sisätiloissa tyytyväisenä koko elämänsä, jos sen perusasiat, kuten ruokinta ja terveydenhuolto ovat kunnossa ja kissalla on riittävästi lajityypillisiä virikkeitä.

Tämä vaatii kissan omistajalta viitseliäisyyttä, kuten kaikkien muidenkin lemmikkieläinten hoidossa.  Kissa ei kuulu Suomen luontoon sen enempää kuin mikään muukaan lemmikkieläin.

Laki velvoittaa omistajaa valvomaan kissan ulkoilua

Vapaana kulkevat kissat aiheuttavat jatkuvasti ongelmia ihmisille, mutta myös kissoille itselleen. Kissoja kuolee ja vammautuu autojen alle, jää petoeläimen saaliiksi ja jopa ihmisten tahallaan vahingoittamiksi. Ulkokissan liikkuminen ihmisten pihoilla, kukkapenkeillä ja lasten hiekkalaatikoilla eivät ainakaan lisää kissojen kipeästi tarvitsemaa arvostusta. Kissojen vapaana pidosta säätävät järjestyslaki (14 §), eläinsuojelulaki (5 §) ja metsästyslaki (85 §).

Järjestyslaissa kissaa ei saa päästää taajama-alueella irti. Kissat ovat kiellettyjä yleisillä uimarannoilla, leikkipaikoilla, toreilla, yleisillä hiihtoladuilla ja urheilukentillä. Kuntopoluilla kissan on oltava kytketty.

Taajama-alueen ulkopuolella järjestyslaki ei velvoita pitämään kissaa kiinni, mutta eläinsuojelulaki velvoittaa pitämään huolta kissasta ja kieltää heitteille jättämisen (laissa heitteille jättö vertautuu hylkäämiseen). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kotipihan ulkopuolella ilman valvontaa liikkuva kissa on lain mukaan heitteillä. Kissan vapaana pitämisestä ja valvomatta jättämisestä voidaan rangaista.
Kissa ei ymmärrä, että se vapaana liikkuessaan rikkoo lakia. On omistajan vastuulla, että kissa ulkoilee turvallisesti.

Vapauden korvaa valjaissa ulkoileminen ja ulkotarha

Sisäkissa voi elää onnellista elämää, kun kissan perustarpeista, aktiviteeteista ja virikkeistä huolehditaan. Pennusta asti sisätiloissa elänyt kissa ei osaa ikävöidä ulos. Myös entisen ulkokissan voi opettaa sisäkissaksi, mutta se vaatii omistajalta kärsivällisyyttä ja vaivannäköä.

Kissan ulkoilutus valjaissa tai ulkotarhassa tuo mukavaa sisältöä kissan elämään. Kaikki kissat eivät kuitenkaan viihdy valjaissa ja osasta ulkomaailma voi tuntua pelottavalta. Silloin ei kannata väkisin opettaa ulkoiluun, vaan antaa kissan nauttia muista viihdykkeistä sisällä.

Tassuavun blogista löytyy hyviä ohjeita kissan valjasulkoilun aloittamiseen.

Valjaiden pukemista ja päällä pitämistä harjoitellaan rauhallisesti ja kärsivällisesti. Ihanteellista olisi, ettei kissa ainoastaan sietäisi valjaita vaan myös oppisi pitämään niistä. Kun kissa on tottunut valjaisiin ja taluttimeen sisällä, ulkoilu on paljon mukavampaa sekä kissasta että ihmisestä.

Ulkotarha tai lasitettu/huolellisesti verkotettu parveke tarjoavat myös mahdollisuuden nuuskia ulkoilman tuoksuja ja tarkkailla lentäviä pikkulintuja.

Ulkotarha on näppärä toteuttaa, jos asuu omakotitalossa tai rivitalossa (varmista taloyhtiön säännöistä). Voit rakentaa ulkotarhan itse tai jos rakentaminen ei kuulu vahvuuksiisi, voit myös ostaa sen valmiina pakettina.

Ulkotarhan sisustamisessa voi käyttää mielikuvitusta, kunhan huomioi kissan turvallisuuden. Korkeat paikat, kiipeilymahdollisuudet ja pimeät piilot ovat kissojen mieleen.

Turvallinen ulkoilu ei kuitenkaan poissulje muita virikkeitä sisätiloissa. Virikkeitä sisäkissoille -oppaastamme voit lukea lisää kissan aktivoinnista.

Pauliina Holm