Blogi

10.7.2019

Miksi rokottaa kissa?

Suomessa kaikille kissoille suositeltavat perusrokotteet antavat suojaa kissaflunssia, kissaruttoa ja raivotautia eli rabiesta vastaan. Ruokaviraston (entisen Eviran) rokotussuositusten mukaan kissanpennut tulisi rokottaa kissaflunssia ja kissaruttoa vastaan ensimmäisen kerran 12 viikon ikäisenä. Ensimmäinen raivotautirokotus suositellaan annettavaksi 16 viikon ikäisenä, jolloin myös tehostetaan neljä viikkoa aiemmin saatu kissaflunssa- ja kissaruttorokote. Tämän jälkeen seuraavan kerran kissa tulisi rokottaa reilun vuoden iässä. Tästä tehosterokotusten ajankohdat vaihtelevat rokotteesta riippuen 1-3 vuoden välein. Rokottava eläinlääkäri arvioi aina kissan taustan, elinympäristön ja elintapojen mukaan yksilön rokotustarpeen. Jos kissa ei ole saanut rokotuksia pentuna tai sen rokotushistoria on tuntematon, kannattaa eläin rokotuttaa mahdollisimman pian.

Eläinsuojeluyhdistykset rokotuttavat usein hoivissaan olevat pennut ensimmäistä kertaa kissaflunssia ja kissaruttoa vastaan jo noin kuuden viikon ikäisenä. Löytökissojen ja kissapopulaatioista lähtöisin olevien emojen pennuilla ei välttämättä ole emon vasta-aineita häiritsemässä rokotusvasteen kehittymistä, ja ne elävät myös suuremman tautipaineen alla. Tehosterokotukset annetaan normaalissa aikataulussa neljän viikon kuluttua ja vuoden ikäisenä.

Kissaflunssaa voivat aiheuttaa herpes- ja caliciviruksen lisäksi muutkin taudinaiheuttajat, mutta kissaflunssarokote lisää vastustuskykyä näitä kahta virusta vastaan ja voi lievittää kissaflunssaan jo sairastuneen eläimen oireita. Kissaruttoa ja raivotautia aiheuttavat omat viruksensa. Koska kaikki nämä rokotuksilla suojattavat sairaudet ovat virusten aiheuttamia, tarkoittaa tämä sitä, että kissan sairastuttua näitä virustauteja ei voida parantaa esimerkiksi antibiooteilla. Kissaflunssien ja kissaruton aiheuttamiin oireisiin on olemassa vain tukihoitoa, jolla avustetaan eläimen yleisvointia, jotta sen elimistö selviytyisi akuutista oireilusta lopulta omin voimin. Kissaruttovirus voi olla kissalle tappava, mutta rokotus sitä vastaan suojaa hyvin tartunnalta. Raivotauti on aina kissalle kuolemaan johtava sairaus, ja lisäksi sairaat eläimet aiheuttavat vakavan riskin niiden kanssa kosketuksissa olleille ihmisille ja muille eläimille. Suomessakin on tavattu lepakkorabiesta lepakoista. Tämän vuoksi Ruokavirasto suosittelee rokottamaan kaikki kissatkin raivotautia vastaan.

Mistä kissa saa tartunnan?

Herpes- ja calicivirukset tarttuvat yleensä suorassa kontaktissa virusta erittävästä kissasta toiseen, esimerkiksi silmä-, nenä- ja suueritteiden mukana, mutta saattavat lisäksi levitä näillä eritteillä saastuneesta ympäristöstä kissoihin. Kissarutto tarttuu pääasiassa ulosteiden välityksellä kissasta toiseen, mutta virus on erittäin kestävä sekä herkästi tarttuva ja voi säilyä sopivassa ympäristössä pitkäänkin. Tämän vuoksi virus voi kulkeutua esimerkiksi ulkoa ihmisten kenkien mukana asuntoon ja sairastuttaa rokottamattoman kissan. Raivotauti tarttuu yleensä tartunnan saaneen eläimen pureman tai syljen välityksellä.

Virusten aiheuttamat oireet

Herpesvirus aiheuttaa kissalla vaihtelevia ylähengitystieoireita, joita voivat olla esimerkiksi sierainvuoto, aivastelu, silmän sidekalvon tulehdus ja sarveiskalvon tai harvemmin suun haavaumat. Vakavimmissa tapauksissa kissa voi olla apaattinen, kuumeileva, syömätön ja saada keuhkokuumeen. Saatuaan kerran herpesvirustartunnan useimmat kissat jäävät viruksen kantajiksi. Tällöin virus säilyy kissan elimistössä sairautta aiheuttamatta, mutta voi aktivoitua aiheuttamaan aina uudelleen oireita esimerkiksi elimistön stressitilanteissa. Vaikka kissa olisikin sairastunut kissaflunssaan, eläimen rokottamista kuitenkin suositellaan kissan ollessa oireeton, sillä rokotus voi lievittää jatkossa mahdollisia uudelleen aktivoituvia oireita.

Calicivirus aiheuttaa myös vaihtelevia ylähengitystieoireita (sierainvuoto, aivastelu) ja kuumeilua, mutta myös suun haavaumia (etenkin kielessä) sekä kuolaamista ja joskus harvoin keuhkokuumetta tai ontumista. Kissa voi jäädä myös caliciviruksen kantajaksi parannuttuaan oireista. Epäillään myös, että calicivirus on mukana aiheuttamassa kissoilla tavattavaa kroonista ien-/suutulehdusta, joiden hoito vaatii toistuvia hammaslääkärikäyntejä ja joskus useiden hampaiden poistoja ja tulee tällöin usein myös hintavaksi omistajalle.

Kissarutto voi aiheuttaa tartunnan saaneelle rokottamattomalle kissalle henkeä uhkaavan sairauden, jonka oireita ovat ripuli, oksentelu, elimistön kuivuminen ja vakava elimistön valkosolujen vaje. Ennen syntymäänsä emolta tartunnan saaneilla tai vastasyntyneenä infektoituneilla kissanpennuilla voi tartunnan seurauksena olla pikkuaivojen hypoplasia, joka aiheuttaa pennulle tasapainohäiriöitä.

Raivotauti voi aiheuttaa monenlaisia oireita tartunnan saaneelle kissalle, eivätkä oireet ole välttämättä selkeitä, vain rabiekseen liittyviä oireita, vaan samanlaisia oireita voidaan tavata useista muistakin sairauksista. Tyypillisiä oireita voivat olla esimerkiksi aggressiivinen käytös ja pureminen ilman muuta syytä, kompuroiva liikkuminen, kuolaaminen, jatkuva levottomuus, jalkojen halvaantumisoireet ja veden nielemisen vaikeudet. Varmaa rabiesdiagnoosia ei voi tehdä ilman eläimen ruumiinavausta.

Virusinfektioiden hoito

Herpesviruksen aiheuttaman sairauden hoito on tukihoitoa, ja hoidon intensiivisyys riippuu oireiden vakavuudesta. Hoito sisältää sierain- ja silmäeritteiden riittävän puhdistamisen ja kissan ruoan lämmittämisen tuoksun voimistamiseksi, jos kissa on haluton syömään. Eläinlääkäri voi nesteyttää kissaa, antaa omistajalle pakkoruokintaohjeita ja siihen soveltuvaa ravintoa, määrätä lääkkeitä kissan olon helpottamiseksi (ruokahalun lisäämiseksi, nenän tukkoisuuden helpottamiseksi, kuumeen laskemiseksi, viruksen lisääntymisen vähentämiseksi), ja vakavimmin syömättömille voidaan asentaa myös ruokintaletku. Silmän haavaumissa ja selkeissä sekundaarisissa bakteeri-infektioissa eläinlääkäri voi määrätä hoidoksi myös antibiootteja.

Caliciviruksen aiheuttaman sairauden hoito on pitkälti samanlaista kuin herpestartunnan hoito, mutta calicitartunnan mahdollisesti aiheuttama krooninen ien-/suutulehdus voi riippuen oireiden vakavuudesta vaatia säännöllistä hampaiden puhdistamista sekä eläinlääkärillä että kotihoitona, lääkkeellistä hoitoa tai hampaiden poistoja. Krooninen ien-/suutulehdus voi aiheuttaa voimakastakin kipua suussa sekä syömättömyyttä, jolloin kissa laihtuu ja sen yleisvointi voi voimakkaastikin heiketä ilman asianmukaista hoitoa.

Kissarutto on korkeaa kuolleisuutta aiheuttava sairaus ilman intensiivistä eläinlääkärin hoitoa. Sairastuneen kissan hoito koostuu riittävän nestetasapainon ja ravitsemuksen ylläpitämisestä sekä pahoinvoinninestolääkityksestä. Usein kissarutto tuhoaa suoliston limakalvoa niin voimakkaasti, että bakteerit pääsevät helposti suoliston kautta verenkiertoon. Seurauksena voi olla verenmyrkytys, joka vaatii antibioottihoitoa. Jos potilas on menettänyt voimakkaasti proteiineja, voidaan sille tarvittaessa antaa myös plasmaa tehohoidon osana.

Rabiestartunnan saaneelle kissalle tai tartunnan saaneelle, oireilevalle ihmiselle ei ole parantavaa hoitoa, vaan sairaus johtaa aina kuolemaan.

Halpa henkivakuutus

Kissaflunssia esiintyy yleisesti suomalaisilla kissoilla ja ne aiheuttavat kissalle kroonisia ja joskus vakava-asteisiakin oireita. Kroonisten oireiden hoito vaatii omistajalta sitoutumista eläimen hoitoon ja oireista riippuen joskus melkoistakin taloudellista panostamista kissan elämänlaadun säilyttämiseksi hyvänä. Kissaruttoa tavataan ajoittain Suomessa. Sairaus on helposti tappava tai intensiivistä eläinlääkärihoitoa vaativa. Pikkupennuilla kissarutto voi aiheuttaa pysyvän pikkuaivovaurion ja parantumattomia liikehäiriöitä. Lepakkorabiesta lukuun ottamatta raivotautia ei tavata Suomessa. Mutta ottaen huomioon mahdollisen yksittäisenkin rokottamattoman eläimen raivotautitartunnan aiheuttamat vakavat seuraukset sekä ihmisille että muille eläimille, ovat rabiesrokotuksesta saatavat hyödyt mahdollisia harvinaisia (rokotusreaktiot) ja lieviä (pieni rahanmeno) haittavaikutuksia suuremmat.

Koska säännöllinen kissan rokottaminen on halpa henkivakuutus sekä lemmikille että kissatalouden ihmisille, on enemmän kuin suositeltavaa, että jokainen kissa rokotettaisiin näitä tarttuvia tauteja vastaan.

ELL Anri Pesonen