Blogi

1.12.2014

Kummikissat Runo & Virke kotia etsimässä

Kummikissat Runo ja Virke ovat päässeet hoitonsa suhteen niin pitkälle, että kaksikolle on vihdoin ajankohtaista aloittaa ikioman kodin etsiminen. Parhautta olisi yhteinen koti, sillä molemmat silminnähden nauttivat toistensa kanssa peuhaamisesta ja Runo on tottunut pentunsa erikoisuuteen pienestä pitäen. Mikä Virkkeellä oleva pikkuaivojen kehityshäiriö sitten oikein onkaan?

Cerebellar hypoplasia eli pikkuaivojen kehityshäiriö on neurologinen tila, jossa motoriikasta vastaavat pikkuaivot jäävät alikehittyneiksi. Kehityshäiriö voi johtua esim. bakteeri- tai virusinfektiosta, myrkytyksestä, aliravitsemuksesta tai fyysisestä vammautumisesta sikiöaikana. Häiriön yleisiä tunnusmerkkejä ovat tasapaino-ongelmat ja/tai lihasten vapina. Liikkeiden koordinointi on hankalampaa kuin normaalisti, oireilu voi lisääntyä innostuessa ja se usein helpottuu levossa. Tila ei ole etenevä tai tarttuva eikä se vaikuta eliniänodotteeseen tai terveyteen. CH:n oireet voivat olla vaihtelevia lievästä hyvin merkittäviin motorisen koordinoinnin vaikeuksiin. Mikäli tasapaino on niin huono että se estää turvallisen liikkumisen ja kissan normaalin elämän, on luopumista harkittava.

Virkkeen tila on hyvin lievästä päästä eikä sillä ole vaikutusta kissan elämänlaatuun. Se on itse tottunut tilaansa pienestä pitäen ja kaikki välttämättömät päivittäiset toimet sujuvat siltä normaalisti. Pentuajan kehitys on ollut hieman normaalia hitaampaa: ympäristön havainnoimisessa, liikkeellelähdössä ja kiinteään ruokaan totuttamisessa meni pidempään, kuin yleensä. Painonkehitys ja kasvu ovat olleet myös hitaampia, mutta nyt yli 4 kk iässä Virke on ehkä normaalin, luovutusikäisen pennun kokoinen. Pikkuinen on kuitenkin riemukas ja reipas pieni touhupakkaus, joka valloittaa kaikkien näkemiensä ihmisten sydämet. Muutamia asioita on erityiskissan kanssa kuitenkin hyvä ottaa huomioon – isoja, kattoon asti ulottuvia kiipeilypuita olisi hyvä välttää turvallisuussyistä, lisäksi toisinaan hieman haparoivat askeleet liukuvat kovilla lattiapinnoilla helpommin ja matot lattioilla tekevätkin liikkumisesta sujuvampaa.

Runon huonossa kunnossa olleista hampaista löytyi paljon korjattavaa, poistoon nimittäin meni peräti viisi hammasta, joista yksi oli iso yläkulmahammas. Hampaanpoiston jälkeen Runo sai 5 päivän antibioottikuurin ja sen antamisessa koeteltiin kyllä luottamusta kotihoitajaa kohtaan. Vaikka Runo muuten onkin helposti käsiteltävä, niin suuhun kajoaminen ei ollut ollenkaan mukavaa hommaa. Toipuminen meni kuitenkin hyvin ja Runo pystyy edelleen käyttämään purukalustoaan siinä, missä muutkin kissat. Kulmahampaan poistosta Runolle jäi kuitenkin uusi, hölmömpi ilme, sillä ylähuuli näyttää löytäneen lepuutuspaikkansa jäljellä olevan alakulmahampaan päältä ;)

Viime viikolla kaksikko kävi yhtä aikaa steriloinnissa, kun Virkekin painoi viimein tarpeeksi leikkausta varten. Nukutuksesta heräillessä Virke kuulemma oli huojunut melkoisesti ja saikin erikoishuomiota heräilemällä hoitajan sylissä. Runon hampaita tulee vielä hieman tarkkailla, jos jäljelle jäänyt alakulmahammas hiertää pahasti ylähuulta niin hammasta täytyy hieman lyhentää. Kuluja tähän pieneen perheeseen on mennyt huomattavasti normaalia enemmän.

Runon ja Virkkeen löydät nyt sivuiltamme koteja etsivistä. Toivottavasti kaksikolle löytyy ihana, oma koti, joka vaikka kertoilisi pienen perheen kuulumisia joskus jatkossakin.

Auta tätä kissakaksikkoa osallistumalla kummikissakeräykseen: FI09 5780 3820 0828 72 viitenumero: 5089 Kiitos avustasi!

Rekku Rescue ry:lle on myönnetty keräyslupa POL-2014-10502 ajalle 1.1.2015-31.12.2016 koko maahan Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 

Terveisin,

Katri

2 vastausta artikkeliin “Kummikissat Runo & Virke kotia etsimässä”

  1. Anonyymi says:

    Aivan ihana kaksikko <3 tekisi niin mieli itse tarjota kotia tälle kaksikolle, mutta ei taitaisi onnistua mitenkään tähän laumaan :D toivottavasti heille löytyy ihana, yhteinen koti :)

    -Kati

  2. Katri Kärki says:

    Juu Runo ei suhtaudu 5 omaan kissaani kovin avoimesti, tuntuu olevan aika suojeleva Virkettä kohtaan :) ehkä joku rauhallinen kissakamu omassa kodissa voisi mennä, mutta useamman eläimen hulina on tälle kaksikolle liikaa.

    Avustuksia tullut Runolle ja Virkkeelle lokakuussa 575€ ja marraskuussa 184,30€. Eläinlääkärikuluihin on mennyt 850,84€, tähän ei ole laskettu mukaan vielä rokotuksia tai sterilointeja. Apu on siis edelleen tervetullutta!

-->