Blogi

3.7.2018

Koiranpennun hankinta

Koiranpennun hankkiminen on iso päätös, johon on sitouduttava moneksi vuodeksi. Koira on perheenjäsen, ja sen valintaan on käytettävä aikaa ja vaivaa.

Ensimmäiseksi tulisi valita rotu. Rotuja on monenlaisia ja kaikki rodut eivät sovi kaikille. Esimerkiksi vinttikoirien on päästävä juoksemaan vapaana, metsästyskoirat lähtevät herkästi riistan perään ja laumanvartijat muodostavat puolustettavan reviirin jopa kymmenessä minuutissa. Mihin olet itse valmis sitoutumaan?

Sinun on myös pohdittava, kauanko olet valmis käyttämään turkinhoitoon. Haluatko trimmattavan tai nypittävän rodun? Haluatko pitkäkarvaisen koiran, jonka pohjavilla lähtee muutaman kerran vuodessa jolloin karvaa on joka paikassa vai rodun, joka tiputtelee jatkuvasti hieman karvaa? Entä minkä kokoisen koiran haluat? Pienen ja kevyen, jota on helppo kuljettaa mukana vai 60 kg painavan tyypin, jonka kanssa tarvitaan iso auto ja reilusti enemmän tilaa? Väliin mahtuu myös hurja joukko erikokoisia koiria, joten jokaiselle löytyy varmasti omansa.

On myös mietittävä, mihin tarkoitukseen koira tulee. Haluatko ryhtyä opiskelemaan ja harjoittelemaan paimennusta tai kenties kokeilla agilityä? Sopiiko sinulle haukkuherkkä lapinkoira vai hiljaisempi basenji? Otathan myös huomioon, että bordercolliestasi ei välttämättä ikinä tule kisakoiraa agilityyn ja paimenkoirasi saattaa olla liian päällekäyvä lampailla. Tällöin sinun tulee löytää juuri sinun koirallesi sopiva laji.

Kun olet miettinyt tarkkaan, minkälaisen kaverin haluat, voit lähteä etsimään sopivaa kasvattajaa. Kannattaa käydä tutustumassa kasvattajiin paikan päällä, jotta näet millaisissa oloissa pentunne elää tärkeät ensimmäiset viikkonsa. Sopivan kasvattajan löydyttyä, muista kysyä paljon tietoa pennuista. Millaisia vanhemmat ja isovanhemmat ovat luonteeltaan? Onko suvussa ollut sairauksia tai muita ongelmia? Onko pentuja liikutettu ja ovatko ne nähneet erilaisia ihmisiä? Ovatko ne rokotettuja, madotettuja ja rekisteröityjä ja kasvattajalla on näyttää sinulle tarvittavat paperit? Ostaessasi rekisteröidyn pennun, sinulla on myös paremmat mahdollisuudet saada kasvattajalta korvauksia, jos koirallasi ilmenee synnynnäinen vika joka haittaa sen elämää. Tutustu etukäteen vähintään pentujen emään, mahdollisesti myös isään. Jos et jostain syystä saa nähdä pentujen emoa, kuuntele hälytyskelloja jotka toivottavasti soivat. Onko syy keksitty vai todellinen?

Älä ikinä osta pentua näkemättä sen kasvuympäristöä, emoa ja muita sisaruksia. Pentutehtailu on todellista ja suuri terveysriski koirille. Pentutehtaassa välitetään ainoastaan rahasta, ja samalla nartulla voidaan teettää monet pennut perätysten. Koirat ovat epämääräisissä oloissa vailla kunnon ruokaa ja puhdasta vettä. Vaikka tuntisit sääliä pentua kohtaan ja haluaisit auttaa sitä, älä osta pentua. Ostamalla koiran pentutehtaasta tuet toimintaa ja rahoitat seuraavien pentujen teettämistä. Pentutehtaat eivät myy ainoastaan sekarotuisia, joten ole tarkkana myös ostaessasi rotukoiraa.

Muista tutkia valitsemasi rodun perinnölliset ja yleiset sairaudet. Esimerkiksi saksanpaimenkoirilla on laajasti lonkkaongelmia ja brakykefaalisilla eli lyhytkalloisilla roduilla on terveysongelmia lyhyen kuononsa vuoksi. Jos kuitenkin päädyt lyhytkalloiseen rotuun, kannattaa muistaa, että vakuutuksia on näille roduille hankalampi saada eivätkä ne välttämättä eivät korvaa kaikkia hoitoja, jolloin lääkärikulut voivat olla normaalikuonoista isommat.

Jotta pennusta kasvaa tasapainoinen kaveri, kannattaa sen kanssa osallistua hyvän koirakoulun pentukurssille ja ahkerasti harjoitella kursseilla opittuja uusia asioita. Pentua voi jo pienestä pitäen kuljettaa kohtuudella mukanaan. Lisäksi kannattaa tutustua kiltteihin aikuisiin ja kaiken näköisiin kavereihin. Tutustuminen ei aina tarkoita leikkimistä; myös sauvakävelijän katseleminen tai sauvojen haistelu toimii hyvin.

Kasvattajan lisäksi erittäin hyvä vaihtoehto on adoptoiminen luotettavalta yhdistykseltä. Koiria on lukematon määrä vailla kotia niin ulkomailla kuin Suomessa. Vastuulliset yhdistykset tuovat lemmikin Suomeen Eviran ohjeita noudattaen ja huolehtivat, että koira on tunnistemerkitty, kastroitu tai steriloitu sekä terve luovutushetkellä. Suomessa valitettavan moni koira päätyy kodinetsijäksi esimerkiksi avioeron vuoksi. Koiran ottamista tuleekin harkita perusteellisesti, ottaen huomioon sekä nykyisen elämäntilanteen että tulevaisuuden. Jos elämäntilanteeseen ei sovi pennun hankinta,
on kotia vailla myös moni aikuinen koira. Rescuekoirasta saat uskollisen ja rakastavan kumppanin aivan kuten kasvattajalta saadusta pennusta.

 

Terveisin,

Laura Åkerlund, Eläinpalvelu Pavadonis

1 vastaus artikkeliin “Koiranpennun hankinta”

  1. Kalle says:

    Hei Olen seuraillut toimiin taanne hetken ja teette ihan mahtavia asioita. Olen itse erittäin koira rakas ja se mitä te teette on minulle lähellä sydäntä.
    Tahdoin tällä osoittaa kiitokseni teille mitä te olette koirien ja kissojen puolesta tehneet.
    Kiitos

-->