Blogi

21.5.2018

Koiran aktivointi – parempaa elämänlaatua virikkeistämisellä

Luonnossa koira etsii ruokaa itselleen, eli tekee töitä ruokansa eteen. Monen koiran elämänlaatu paranee ja ruoka alkaa maistumaan kun tavallisesta ruokakupista luovutaan. Perinteisen kupin tilalle voi vaikkapa hankkia eläintarvikeliikkeissä myytävän virikekipon tai jakaa ruuan muutamaan astiaan, jotka piilottaa eri paikkoihin. Kun koiran on tehtävä ruuan eteen hieman töitä, ruokailu muuttuu motivoivammaksi.

Nenän käyttö on koiralle yhtä luontaista kuin katse on meille. Hajuaistinsa avulla koira hakee lisätietoa ympäristöstään. Hajuaistia voikin helposti hyödyntää virikkeistämisessä: hyvä keino on esimerkiksi namien etsintä maasta. Samoin nenänkäyttölajit, kuten erilaiset jäljet ja Nose Work, ovat hyviä tapoja purkaa koiran energiaa rauhallisella puuhalla.

Koirille on kehitetty monenlaisia aktivointileluja, joita voi ja kannattaa hyödyntää. Markkinoilla on paljon erilaisia namipalloja ja -kuutioita, jotka ovat hauskaa yhteistä puuhaa koiran kanssa. Esimerkiksi Kong-lelut ovat mahtavia, ja niistä löytyy eri kokoja sekä jokaiselle sopivia vaikeusasteita. Kongin voi täyttää esimerkiksi jauhelihalla ja pakastaa, jolloin sitä syödessä vierähtää hetki jos toinenkin. Muista kuitenkin varmistaa, että koira osaa käyttää Kongia ennen kuin jätät sen yksin lelun kanssa. Koira saattaa nimittäin stressaantua, jos se ei osaa syödä aktivointilelustaan ja joutuu jäämään sen kanssa yksin työpäivän tai kauppareissun ajaksi.

Markkinoilta löytyy myös erilaisia koirien älypelejä, joita on mukava puuhailla yhdessä omistajan kanssa. Meillä tosin tulee usein ongelmaksi tarpeeksi hankalien pelien löytäminen. Älypeleistä kannattaakin pitää välillä taukoa. Uusia pelejä on myös helppo kehitellä itse. Esimerkiksi lenkillä voidaan välillä mennä sinne minne koira haluaa, jolloin koira saa tehdä itse valintoja ja käyttää aivojaan. Samalla koira pääsee käyttämään nenäänsä, mikä väsyttää. Turvallisuus tulee kuitenkin aina muistaa: ei ylitetä tietä milloin sattuu eikä mennä luvatta kenenkään pihalle. Ei myöskään tervehditä muita luvatta tai muuten häiritä kanssaliikkujia.

Temppujen tekeminen on myös mukavaa yhteistä puuhaa. Koiran voi opettaa esimerkiksi keilaamaan tai kaatamaan pullon. Muista kouluttaessasi palkita toivotusta käytöksestä ja jättää ei-toivottu huomiotta. Näin vahvistat sitä mitä sinä haluat.

Lisää virikkeistämisideoita löydät esimerkiksi Facebook-ryhmästä nimeltä Virike- ja aktivointivinkkejä eläimille.

Hauskoja yhteisiä virikkeistämishetkiä!

 

Terveisin,

Laura Åkerlund, Eläinpalvelu Pavadonis

1 vastaus artikkeliin “Koiran aktivointi – parempaa elämänlaatua virikkeistämisellä”

  1. Niina says:

    Aihe hyvä,mutta olipa sekava kirjoitus

-->