Blogi

10.9.2019

Kissojen virtsavaivat otettava vakavasti

Kissojen alempien virtsateiden sairaudet vaativat eläinlääkärin hoitoa.

Virtsavaivat ovat valitettavan yleisiä ongelmia lemmikkikissoilla. Virtsateiden sairausoireita on monenlaisia. Kissa voi yrittää virtsata tiheästi, ulos tulevan pissan määrä voi olla normaalia pienempi tai olematon, lemmikki saattaa pissata muualle kuin hiekkalaatikkoon, ja pissa voi olla veristä. Kissan vointi voi olla levoton, se voi äännellä pissatessa poikkeavasti, nuolla peräpäätään normaalia enemmän ja sähistä tai olla muuten aggressiivinen. Kissasta voi tulla myös apaattinen, vetäytyvä ja ruokahaluton. Jotkin virtsatiesairaudet voivat uhata kissan henkeä, minkä vuoksi sairautta epäiltäessä tulee olla nopeasti yhteydessä eläinlääkäriin.

Alempien virtsateiden sairauksia ovat esimerkiksi virtsateiden tulehdukset, virtsakivet, virtsaputkentukos, virtsatieden kasvaimet, virtsateiden neurologiset häiriöt ja rakenteelliset poikkeavuudet. Pelkästään oireiden perusteella ei aina voi varmaksi päätellä, onko kyse esimerkiksi tulehduksesta vai henkeä uhkaavasta virtsatietukoksesta, mistä johtuen eläinlääkärin tutkimus ja siihen perustuva hoito on erittäin tärkeää.

Idiopaattinen eli steriili kystiitti

Yleisin virtsatiesairaus nuorilla ja aikuisilla kissoilla on steriili kystiitti eli steriili virtsarakon tulehdustila. Tämän sairauden synnyssä kissan elinpympäristöllä on tärkeä rooli. Kyseessä ei siis ole bakteeritulehduksen aiheuttama tulehdustila, vaan sairauden laukaisee kissan kokema stressi, joka aiheuttaa voimakkaan kiputilan rakossa. Kissa saattaa pissailla muualle kuin laatikkoonsa, sen virtsa voi olla veristä ja oireet voivat muistuttaa virtsatietukosoireita. Steriilistä tulehduksesta voi toisaalta kehittyä myös aito virtsaputken tukos, etenkin uroskissoille, sillä tulehtuneessa rakossa virtsan sisältämä veri ja lima voivat muodostaa tulpan virtsaputkeen.

Sairaudelle altistavia tekijöitä ovat muun muassa ylipaino, vähäinen liikunta ja monikissataloudessa asuminen. Kissa voi kokea kroonista stressiä kotonaan, esimerkiksi jos sillä on jatkuva konfliktitilanne toisen kissan tai muun lemmikin kanssa. Aina konfliktien merkit eivät ole ihmiselle ilmeisiä (kuten tappelut), vaan niiden havainnointi voi vaatia kissojen eleiden ja keskinäisen käyttäytymisen huolellista tarkkailua.

Myös muutokset elinympäristössä (esimerkiksi muutto, katutyöt asunnon ulkopuolella, vieraiden käyminen, sisustuksen muuttaminen, uudet perheenjäsenet, omistajan poissaolo jne.) voivat aiheuttaa stressiä kissalle. Aiheuttaja voi olla ihmisen mielestä hyvin pieni ja mitätön seikka, joka kissan näkökulmasta katsottuna onkin suuri muutos sen elämässä. Myös hiekkalaatikoiden sijoittaminen kissan mielestä pelottavaan tai rauhattomaan paikkaan, laatikoiden vähäinen määrä, liian harvoin tapahtuva puhtaanapito tai muutokset hiekan koostumuksessa, tuoksussa tai tassutuntumassa voivat aiheuttaa stressiä.

Kissa voi stressaantua, jos sen rutiinit muuttuvat, mutta stressiä voi aiheuttaa myös tylsistyminen. Omistajan kannattaa tutustua kissaansa ja selvittää, mistä leikeistä ja virikkeistä kissa pitää, sekä tarjota lemmikille mahdollisuus näihin aktiviteetteihin säännöllisesti ja riittävän usein (esimerkiksi ruoan etsimisleikit, saalistusleikit leluilla ja kissan palkitseminen leikin päätteeksi, ulkoiluttaminen valjaissa, tähystyspaikkojen tarjoaminen ikkunoiden äärellä jne.). Kissalle lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistaminen on kissan hyvinvoinnille tärkeää siis myös sairauden ennaltaehkäisymielessä: kissan kokema stressi lievittyy ja hyvinvointi paranee, kun se saa itselleen mielekästä tekemistä.

Eläinlääkärin tutkimuksen perusteella steriiliä virtsatietulehdusta sairastavalle kissalle voidaan määrätä kipulääkettä sekä antaa neuvoja ympäristön muokkaamiseen kissalle miellyttävämmäksi. Nykyisin on olemassa myös valmisruokaa, josta voi olla apua kissan stressin lievitykseen. Myös tyynnyttävistä, synteettisiä kissaferomoneja sisältävistä haihduttimista voi olla näille kissoille apua.

Bakterielli kystiitti

Bakteerin aiheuttama virtsarakontulehdus ilman taustalla olevaa altistavaa tekijää on melko harvinainen kissoilla. Kuitenkin esimerkiksi vanhemmilla tai jotakin perussairautta sairastavilla kissoilla ne ovat mahdollisia. Tämän vuoksi eläinlääkäri voi päätyä joskus tekemään virtsatutkimuksien lisäksi muitakin tutkimuksia virtsavaivaiselta kissalta. Bakteeritulehdusta hoidetaan antibioottikuurilla mahdollisen taustasairauden hoidon lisäksi.

Virtsakiteet ja -kivet

Heikkolaatuinen ravinto, vähäinen vedenkulutus ja vähäinen aktiivisuus voivat edesauttaa virtsakiteiden ja virtsakivien muodostumista kissan virtsarakkoon. Virtsakiteet ja -kivet havaitaan tutkimalla eläinlääkärissä kissalta virtsanäyte ja tekemällä ultraääni- ja/tai röntgentutkimus. Pieni virtsakidemäärä virtsassa voi olla kissalle normaaliakin, mutta kiteet voivat ruveta myös ajan mittaan tarttumaan toisiinsa ja kasvamaan kokoa, minkä seurauksena voi kehittyä virtsakiviä.

Virtsakivet voivat aiheuttaa pahimmillaan virtsatietukoksen, joka on hengenvaarallinen kissalle. Virtsakivet myös ärsyttävät rakon seinämää ja voivat aiheuttaa verenvuotoa rakon sisällä. Virtsakiviä voidaan tietyissä tilanteissa yrittää hoitaa liuotushoidolla. Jos kivet eivät ole liukenevaa tyyppiä, ne joudutaan poistamaan leikkauksellisesti.

Jos virtsaputki on mennyt pienen virtsakiven tai virtsakidemassan vuoksi tukkoon, on kiireellinen rakon tyhjentäminen ja virtsaputken tukoksen avaaminen eläinlääkärillä tarpeen, sillä tila on hengenvaarallinen. Jos kissa ei pysty virtsaamaan tukoksen vuoksi, on nopeasti edessä virtsamyrkytykseksi kutsuttu tila. Tällöin kissan elimistöön alkaa kertyä haitallisia aineenvaihdunnan lopputuotteita, jotka normaalisti poistuisivat virtsan mukana. Virtsatietukos ja virtsamyrkytys aiheuttavat kissalle kipua, pahoinvointia, oksentelua, elimistön kuivumista, sydämen rytmihäiriöitä ja lopulta hoitamattomana tuskallisen kuoleman.

Kasvaimet

Kasvaimet ovat mahdollisia,mutta harvinaisempia virtsatiesairauksien aiheuttajia kissoilla. Kasvaimet voivat aiheuttaa myös virtsaamisvaikeuksia, kipua ja virtsan verisyyttä. Kasvaimet voidaan havaita virtsarakon ultraäänitutkimuksessa.

Kissa ei pissaa väärään paikkaan ilkeyttään

Kissan poikkeava virtsaamiskäyttäytyminen, kissan tuottaman virtsamäärän muuttuminen, verivirtsaisuus ja kivulias tai apaattinen käytös tulee ottaa aina vakavasti ja tutkituttaa lemmikki eläinlääkärillä. Erilaiset alempien virtsateidensairaudet muistuttavat oireiltaan toisiaan eikä omistaja voi erotella niitä paljaalla silmällä. Kissa ei virtsaa väärään paikkaan ilkeyttään tai kostaakseen jotakin omistajalleen. Taustalla on usein jokin fyysinen, kivulias sairaus, jota voidaan ja jota pitää hoitaa.

ELL Anri Pesonen

1 vastaus artikkeliin “Kissojen virtsavaivat otettava vakavasti”

  1. Vivikka Monto says:

    Kirjoituksessa ei mainittu ehkä isointa syytä fyysisille pissavaivoille: kuivaruoka. Ihan sama kuinka laadukasta se sinänsä on, se on silti luonnottoman kuivaa ruokaa kissalle, jonka janontunne on heikko.

    Tästä asiasta pitäisi puhua enemmän, mutta eläinlääkäritkin vaikenevat. Taistelin aikani kissan toistuvien pissavaivojen kanssa. Lopulta apu löytyi täysin raksuttomasta ruokavaliosta. On jotain kovin takaperoista, että pissakissalle tarjotaan avuksi lääkeKUIVAruokaa.

-->