Blogi

12.9.2014

Kissanauttajan arkea

Meille vinkattiin avunpyynnöstä, jossa eräs nainen oli ottanut vastaan kolme kissanpentua Lohjalta. Paikassa oli noin parikymmentä leikkaamatonta kissaa, jotka tietysti lisääntyivät keskenään. Talon pihaan oli jätetty pentuja pieneen häkkiin ja kyltti päälle: Täältä saa kissanpentuja. Paikasta on tehty eläinsuojeluilmoituksia, mutta valitettavasti tällaiseen tilanteeseen on todella vaikea puuttua, ellei kissojen omistaja sitä itse halua. Laissa ei määritellä, kuinka monta eläintä voi yksi ihminen omistaa. Jos eläimet saavat sen verran hoitoa, että ne selviävät, eivät viranomaisetkaan pysty asiaan puuttumaan. Toki ihmisiä voi neuvoa ja opastaa, mutta siihen melkein päättyvät konstit tilanteen muuttamiseksi.

Hellevi, Hillevi ja Hermanni.
Suomessa kissojen tilanne on edelleen erittäin huono. Hoitamattomia kissoja jaetaan ilmaiseksi siellä täällä ja kun huomataan, että kissaan pitäisikin laittaa rahaa, on helpompi ja nopeampi ratkaisu laittaa kissa eteenpäin tai pistää se pihalle. Kun hoitamaton kissanpentu tulee kotiin, tulisi se ensimmäisenä madottaa useampaan kertaan (esim. Axilur on hyvä matolääke), se tulisi rokottaa kahteen kertaan ja leikkauttaa. Kaikkiin näihin toimenpiteisiin menee noin 200 € rahaa. Hinnat toki vaihtelevat paikkakunnittain ja eläinlääkäreittäin. Kissan sterilointia ei kovin monesta paikasta saa  alle 100 eurolla, rokotukset maksavat noin 50 €/kerta ja madotuksiinkin menee rahaa.
Pennun pedikyyri.
Lupasimme ottaa nämä kolme pentua kotihoitopaikkaamme ja reilun tunnin päästä soikin jo ovikello ja kolme pientä pentua kurkkivat aristellen kuljetuskopastaan. Kissoja tuonut nainen kertoi niiden olevan vielä melko arkoja. Kissat olivat olleet hänellä noin 1,5 viikkoa ja olivat alkuun hyökkineet kimppuun ja olivat kauhuissaan ihmisen seurasta. Kissat olivat arviolta luovutusiän kieppeillä, eli noin 12-viikkoisia.
Korvissa ei näkynyt punkkia, mutta hieman niistä sai ottaa likaa pois korvahuuhteen avulla.
Otimme kissat laatikosta yksitellen ja totesimme niiden olevan oikein kehityskelpoisia pentuja, ainakin näin ensisilmäyksellä. Jännittiväthän ne toki kovasti, mutta eivät poksuneet, sähisseet, purreet tai muuta vastaavaa. Kissat näyttivät yllättävän hyväkuntoisilta, yleensä tällaisilla pennuilla on vähintään silmätulehdus ja korvapunkki. Näillä hieman silmät rähmivät, mutta eivät näyttäneet tulehtuneilta. Toki kissojen kokema stressi saattaa laukaista silmätulehduksen tai muuta vaivaa parin päivän sisään muutosta.
Axilur-kuurin aloitus.
Alkutarkastuksen jälkeen otimme kissat yksitellen käsiteltäväksi. Kaksi pienempää kisua paljastuivat tytöiksi ja isompi kaveri oli kolli. Kaikilta leikattiin kynnet, puhdistettiin silmät ja korvat sekä ne saivat Axilur-matolääkettä. Yhdeltä pikkuiselta löytyi punkki sisäreidestä ja Katja tottunein ottein nappasi sen pois pihtien avustuksella. Kissat asuvat nyt Katjan luona alkueristyksessä 5 päivää ja sen jälkeen muuttavat toiseen hoitopaikkaan totuttelemaan ihmisten seuraan ja käsittelyyn. Viiden päivän alkueristyksen aikana kissoille annetaan giardiahäätö, joka on 10 päivän Axilur-kuuri. Kuurin puolivälissä täytyy kissojen elinympäristö desinfioida kunnolla, joten silloin on helppo siirtää kissat uuteen hoitopaikkaan. Giardia on todella yleinen loinen, joka aiheuttaa vatsavaivoja kissoille. Kun kisut alkavat näyttää siltä, että ne voi luovuttaa uuteen kotiin, ilmestyvät ne www.rekkurescue.com -sivustolle kotia etsimään! Kissanristiäisiäkin ehdimme jo viettää ja nämä pienet ovat nimeltään Hillevi, Hellevi ja Hermanni.
Rekku Rescuen kotihoitopaikoissa on tällä hetkellä 70 kissaa! Näiden kissojen eläinlääkärikuluihin, ruokintaan, Axilur-kuureihin ym. menee todella paljon rahaa eikä kulukorvaus valitettavasti kata kaikkia kuluja.
Täältä voi katsoa, kuinka voi auttaa meitä toiminnassamme: 
http://www.rekkurescue.com/voit_auttaa.php

Rekku Rescue pyrkii järjestämään  mahdollisuuksien mukaan kissojen leikkauspäiviä. Seuraava leikkauspäivä on Lopella sunnuntaina 21.9.2014.
Lisätietoja tapahtumasta: http://www.rekkurescue.com/tapahtuma.php?id=170

1 vastaus artikkeliin “Kissanauttajan arkea”

  1. Anonyymi says:

    Te hoitajat teette aivan äärettömän tärkeää työtä! Kiitos siitä ja jaksamista ja tsemppiä työhön! Hilleville, Helleville ja Hermannille myös tsemppiä ja voimia uuden elämän alkuun! Kasvavat varmasti aivan ihaniksi lemmikeiksi :)

-->