Kesä ja kärpäset – puremat ja pistot
Kesällä nautitaan ulkoilusta lemmikkien kanssa. Kesäisessä luonnossa ja helteisessä säässä vaanii kuitenkin myös vaaroja. Rekkublogin Kesä ja kärpäset -sarjassa kerromme, kuinka niihin kannattaa varautua sekä miten toimia, jos vahinko kuitenkin sattuu.
Yleisiä tapaturmia mökkimaisemissa ovat muun muassa kyyn puremat ja ampiaisen pistot.
Kyyn purema
Myrkyllinen kyy viihtyy rannoilla, hakkuuaukeilla ja kallioisissa maisemissa lähes koko Suomen alueella, pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Ravinnokseen kyy käyttää pieniä nisäkkäitä, sisiliskoja, sammakoita ja joskus linnun munia ja poikasia. Kyy tappaa saaliinsa myrkyllisellä puraisulla. Kyy osaa myös uida, mutta ei yhtä taitavasti kuin harmiton sukulaisensa rantakäärme. Kyyn voi erottaa rantakäärmeestä muutaman selkeän tuntomerkin perusteella: kyyn pupilli on viirumainen, toisin kuin rantakäärmeellä. Rantakäärmeillä on toisinaan pään sivuilla keltaiset laikut, joita kyyllä ei koskaan ole. Sahalaitakuvio selässä on kyylle tunnusomainen.
Kyyn puremaan pitää aina suhtautua vakavasti. Lemmikille kyyn purema voi olla jopa kohtalokas. Kyyn puremat tarvitsevat lähes aina eläinlääkärin hoitoa.
Kyy puree kissaa useimmiten tassuihin. Tavallisin oire on voimakas turvotus purema-alueella. Kissa voi muuttua vaisuksi ja apaattiseksi, joillekin kissoille kyyn purema voi aiheuttaa pahoinvointia. Purema-alue on usein kosketusarka. Oireiden voimakkuus vaihtelee muun muassa kissan iän, puremakohdan ja kyyn ruiskuttaman myrkyn määrän mukaan. Kyyn purtua kissaa on aina syytä ottaa pikaisesti yhteys eläinlääkäriin.
Koiraa kyy puree usein joko kuonoon tai tassuihin. Kyyn myrkky on koiralle vaarallisempaa kuin ihmiselle tai kissalle. Puremakohta turpoaa usein voimakkaasti, ja kuonoon osuneet puremat voivat aiheuttaa lemmikille hengenahdistusta hengitysteiden turvotessa. Koira voi muuttua vaisuksi ja väsyneeksi. Pahoinvointia voi myös ilmetä. Oireiden voimakkuuteen vaikuttaa moni tekijä, kuten koiran ikä ja koko, pureman sijainti sekä kyyn ruiskuttaman myrkyn määrä. Kyyn purtua koiraa tulee heti ottaa yhteys eläinlääkäriin. Kyyn purema voi koiralla johtaa pahimmillaan esimerkiksi keuhkoturvotukseen tai munuaisten vajaatoimintaan.
Ensiapu kyyn puremaan
Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Lähimmän päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero kannattaa pitää muistissa puhelimessa. Selvitä etukäteen myös mökkipaikkakuntasi päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot.
Pidä lemmikki levossa. Älä liikuttele tai koskettele puremakohtaa. Kyyn myrkky leviää elimistössä hitaammin, mikäli eläin pysyttelee paikoillaan. Liikkuminen kiihdyttää verenkiertoa, joka kuljettaa myrkkyä elimistöön.
Toimita lemmikki eläinlääkäriasemalle. Eläinlääkärissä lemmikki saa suonensisäistä nesteytystä ja kipulääkityksen. Eläinlääkäri osaa myös arvioida eläimen tilan ja jatkohoidon tarpeen.
Vakavissa tapauksissa eläimelle annetaan vasta-ainetta. Mahdollinen vasta-aine annetaan aina eläinlääkärin ohjeistuksen mukaan.
Älä anna kissalle tai koiralle kyytablettia. Kyytabletin sisältämä kortisoni voi peittää tai huonossa tapauksessa jopa pahentaa oireita ja vaikeuttaa siten hoitoa. Ainoastaan, mikäli kissalla tai koiralla on voimakasta turvotusta pään alueella, voi kyytabletista olla hyötyä. Älä kuitenkaan anna kortisonitablettia keskustelematta asiasta eläinlääkärin kanssa.
Hyönteisten pistot
Kissat ja koirat ovat luonnostaan uteliaita eläimiä, eivätkä ne usein osaa varoa hyönteisiä. Ei ole lainkaan ennenkuulumatonta, että kissaa tai koiraa pistää tai puree jokin hyönteinen. Joskus esimerkiksi maa-ampiaisen pesä voi olla vastustamattoman mielenkiintoinen haisteltava, tai ympärillä pörräävä mehiläinen suorastaan mahdottoman houkutteleva saalis. Koirille ja kissoille harmia aiheuttavat usein mehiläiset, ampiaiset ja kimalaiset. Muita pistäviä ja purevia hyönteisiä ovat mm. muurahaiset, mäkäräiset ja hyttyset.
Ampiaisen, mehiläisen tai kimalaisen pisto aiheuttaa yleensä turvotusta ja kutinaa. Lisäksi pistokohta on tavallisesti kipeä. Jos hyönteinen on pistänyt kissaa tai koiraa kuonoon tai suuhun, vaarana on hengitysteiden turpoaminen ja hengityksen vaikeutuminen. Tällaisissa tilanteissa on aina syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Älä anna lemmikille kyytablettia ilman eläinlääkärin ohjeistusta. Yleensä ampiaisen pisto on lemmikille melko vaaraton. Harvoissa tapauksissa pisto voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion, joka voi olla kohtalokas.
Anafylaktinen reaktio on allerginen yliherkkyysreaktio. Oireita ovat nopea, voimakas turvotus, kutina, hengitysvaikeudet, värittömät/vaaleat limakalvot ja pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Eläin voi myös olla heikko ja voimaton sekä kuolata normaalia enemmän. Ota tällaisessa tapauksessa nopeasti yhteys alueesi päivystävään eläinlääkäriin.
Muurahaisten ja mäkäräisten jäljiltä eläimen iho saattaa punoittaa joskus voimakkaastikin. Etenkin mäkäräiset aiheuttavat joskus räikeitä punaisia laikkuja varsinkin alueille, jossa turkki on harvempaa, kuten vatsan alle. Nämä kuitenkin harvoin ovat yhtä kivuliaita kuin miltä näyttävät. Hyttysen pisto aiheuttaa kissalla tai koiralla usein samantyyppisen kutisevan paukaman kuin ihmisellä. Mikäli kutinan ja punoituksen lisäksi muita oireita, kuten turvotusta, ei ole, parantuvat purema- ja pistokohdat useimmiten itsekseen.
Ampiaisten ja muiden hyönteisten pistoja voi useimmiten hoitaa itse. Jos hyönteisen piikki on jäänyt pistokohtaan, pyri poistamaan se esimerkiksi pinseteillä. Pistokohta on hyvä huuhdella viileällä vedellä, jonka jälkeen turvotusta voi koettaa helpottaa esimerkiksi pyyhkeeseen kiedotulla kylmäpakkauksella. Jos pistokohta tulehtuu, voi sitä puhdistaa kirvelemättömällä haavanpuhdistusaineella. Ihon kutinaa voi hellittää hunajasuihkeella tai aloe vera -geelillä. Tarkkaile, ettei eläin syö voiteita. Mikäli turvotus ei laske muutaman tunnin kuluessa, se palaa laskettuaan takaisin tai vaikeuttaa eläimen hengitystä, ota yhteys eläinlääkäriin.
Iina Jokiranta
Kuvat Pipsa Parkkinen.