Blogi

8.6.2020

Kesä ja kärpäset – ja punkit

Kesällä nautitaan ulkoilusta lemmikkien kanssa. Kesäisessä luonnossa ja helteisessä säässä vaanii kuitenkin myös vaaroja. Rekkublogin Kesä ja kärpäset -sarjassa kerromme, kuinka niihin kannattaa varautua sekä miten toimia, jos vahinko kuitenkin sattuu.

Punkkeja tunnetaan maailmanlaajuisesti yli 54 tuhatta lajia. Suomessa niistä on tavattu noin 1500. Punkkeja löytyy useita erilaisia, kuten vesipunkit, sammalpunkit ja puutiaiset. Näistä vain puutiaiset käyttävät ravinnokseen ihmisten ja eläinten verta. Suomessa tavataan kymmentä erilaista puutiaislajia. Puutiaiset kantavat ja levittävät erilaisia sairauksia, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Muut punkit, kuten pieni, punainen samettipunkki ja huonekasveissa viihtyvä vihannespunkki ovat harmittomia. Punkilla tarkoitetaan kuitenkin kansankielessä yleisesti juuri vertaimevää puutiaista.

Mistä punkkitartunnan voi saada?

Punkkeja elää koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta, ja erityisesti ne viihtyvät rannoilla, pensaissa ja heinikoissa. Punkkikausi alkaa, kun keskilämpötila nousee +5 asteen tienoille, ja päättyy pakkasten alettua. Puutiainen ei kestä hyvin kuivuutta tai kuumuutta, ja siksi sille otollisia elinympäristöjä ovat esimerkiksi rantalepikot ja lehtometsät. Etenkin saaristossa on syytä harkita punkkisuojaa sekä itselleen että lemmikilleen.

Puutiainen odottaa kasvin varrella ohikulkevaa ihmistä tai eläintä, ja tällaisen sattuessa kohdalle se tarttuu kiinni turkkiin tai vaatteeseen. Tämän jälkeen se etsii tiensä iholle ja kiinnittyy ihoon ruokailemaan. Punkki ei hyppää tai pudottaudu kohteensa kimppuun. Puutiaisen elämä onkin paljolti sopivan isännän kärsivällistä odottelua. Kun isäntäeläin on löytynyt, punkki voi viihtyä kiinnittyneenä useita päiviä, jopa kaksi viikkoa. Tänä aikana puutiaisen koko moninkertaistuu.

Punkki tarttuu usein kohtiin, joissa iho on ohutta ja karvapeite harvempaa. Yleisiä paikkoja lemmikeillä ovat muun muassa pään ja kaulan alueet sekä kainalot ja vatsanalus.

Punkkien ennaltaehkäisy

Apteekeista löytyy iso valikoima punkkien häätöön tarkoitettuja valmisteita niin kissoille kuin koirillekin. Osa näistä on reseptilääkkeitä. Osa karkottaa punkit, osa tappaa ne. Jotkut valmisteet vaikuttavat molemmilla tavoilla. Yleisimpiä ovat punkkipannat, liuokset ja tabletit. Kaikissa näissä on sekä hyvät että huonot puolensa. Jos kissa ulkoilee itsekseen tai sillä on muuten mahdollisuus juuttua pannasta kiinni, on syytä valita liuos. Nykyisin vaihtoehtona on liuoksen ja pannan lisäksi myös suun kautta annettava tabletti, joka on kestävin suoja esimerkiksi paljon uivalla koiralla.

Ensimmäistä kertaa puutiaistorjuntaa kokeilevalle lemmikille kannattaa valita valmiste, joka on mahdollista poistaa, mikäli lemmikki alkaa oireilemaan. Jos oireita ilmenee, tulee panta poistaa tai liuos pestä pois välittömästi. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa pahoinvointi ja iho-oireet. Lisäksi pitää muistaa, että tietyille koiraroduille ei saa antaa kaikkia lääkeaineita.

Punkkipannat ja -liuokset ovat myrkyllisiä syötyinä. Jos sinulla on useita lemmikkejä tai pieniä lapsia, on syytä varmistaa, etteivät lapset tai muut eläimet pääse käsiksi liuoksiin ennen niiden kuivumista. Punkkipantaa käyttävän eläimen kanssa ei ole suositeltavaa nukkua samassa sängyssä. Liuokset ja punkkipantojen aineet huuhtoutuvat myös helposti vesistöihin. Punkkisuojan heikentymisen lisäksi useat valmisteet ovat myrkyllisiä vesieliöille. Otathan ympäristöasiat huomioon valmistetta valitessasi.

Jotkut luottavat luonnonmukaisiin keinoihin, kuten valkosipuliin tai erilaisiin yrtteihin. Näillä ei kuitenkaan ole tutkittua vaikutusta puutiaisten kiinnittymiseen, vaan melko todennäköisesti nämä valkosipulilla ja yrteillä kyllästetyt, punkkivapaat lemmikit liikkuvat alueella, jossa puutiaisia esiintyy jo muutenkin vähemmän.

Säännöllinen punkkisyyni päivittäin on tehokkain tapa ehkäistä punkkivälitteisiä sairauksia lemmikeillä, sillä mikään valmiste ei ole sataprosenttisen varma. Erityisesti pään ja kaulan alue sekä kainalot ja vatsanalus on syytä tarkistaa huolellisesti.

Punkin aiheuttamat sairaudet

Punkki tulee poistaa eläimen iholta mahdollisimman pian sen havaitsemisen jälkeen mahdollisten tautien siirtymisen ehkäisemiseksi. Koirat ja kissat voivat saada puutiaiselta joko borrelioosin tai anaplasmoosin. Anaplasmoosi on bakteeritulehdus, jonka oireita ovat muun muassa kuume, väsymys ja vatsavaivat. Oireet ilmaantuvat yleensä viikon, kahden kuluessa punkin puremasta. Borrelioosin puolestaan aiheuttavat punkin suolistossa olevat bakteerit, ja se oireilee yleensä vasta 2-5 kuukauden kuluttua tartunnan saamisesta. Oireita ovat muun muassa huonontunut yleiskunto, jäykät nivelet ja ontuminen. Kummankin sairauden tarttuminen on mahdollista vasta punkin oltua kiinnittyneenä vähintään vuorokauden. Vain pieni osa punkeista kantaa borrelioosia tai anaplasmoosia, ja kumpikin on hoidettavissa antibiootein. Myös puutiaisaivokuumeen on todettu voivan tarttua eläimiin. Se oireilee kuumeena, väsymyksenä ja hermo- ja lihasoireina.

Kuinka punkki poistetaan?

Punkki poistetaan joko siihen tarkoitetulla työkalulla, tavallisilla pinseteillä tai, mikäli mitään näistä ei ole saatavilla, sormin. Sormin poistamista ei suositella, sillä punkin osia saattaa jäädä ihoon tai punkki saattaa ”oksentaa” isäntäeläimeen, mikä lisää tautiriskiä. Punkkia poistaessa tulisi tarttua kiinni mahdollisimman läheltä sen päätä, eli osaa, joka on eläimen ihossa kiinni.

Punkkipihdit

Punkkipihdit ovat punkkien poistoon suunnitellut pinsetit. Punkkipihtejä on eri mallisia. Joissakin malleissa pihtien takaosa tuetaan kämmentä vasten ja keskiosan hylsyä vedetään taaksepäin, jolloin pihdit aukeavat. Joissakin malleissa taas pihtien keskiosaa puristetaan, jolloin kärjet aukeavat. Pihtien kärjillä tartutaan punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa. Punkin voi poistaa joko vetämällä suoraan tai varovasti samalla pyöräyttämällä. Varo punkin katkeamista.

Sorkkarauta

Sorkkarauta on kätevä työkalu etenkin, jos punkkeja on useita. Sorkkarauta asetetaan lähelle eläimen ihoa niin, että punkin keskiruumis on raudan lovessa. Varovasti työntämällä ja hieman pyöräyttämällä punkki irtoaa yleensä kokonaisena.

Punkkilasso

Punkkilasso on suosittu ja toimiva väline punkkien poistoon. Punkkilasson päässä on painike, jota painamalla toisesta päästä saa esiin lenkin. Lenkki asetetaan kiinnittyneen puutiaisen ympärille mahdollisimman lähelle ihoa. Painikkeesta irrottamalla lenkki kiristyy ja punkin voi vetää irti.

Vanha keino punkin poistoon on sivellä punkin ympärille rasvaa, jotta se tukehtuisi ja irrottautuisi itse. Tätä ei kuitenkaan kannata kokeilla, sillä punkki saattaa ”oksentaa” isäntäeläimeen, ja tämä lisää tautiriskiä.

Punkkia poistaessa siitä saattaa jäädä osia eläimen ihoon. Tällöin poistokohtaa tulee seurata. Usein jäänteet poistuvat ihosta itsekseen, mutta jos kohta näyttää tulehtuvan, on syytä käydä näytillä eläinlääkärissä. Poistokohtaan voi jäädä pieni jälki tai siihen voi nousta patti, jota voi puhdistaa kirvelemättömällä haavanpuhdistusaineella.

Punkin hävittäminen

Irrotetun puutiaisen voi viedä ulos. Jotkut hävittävät punkkeja esimerkiksi pakastamalla tai polttamalla, tarkoituksena tuhota punkin sisällä mahdollisesti olevat munat. On totta, että punkki voi kantaa sisällään useita tuhansia munia, mutta yksittäisen punkin ja sen munien tuhoamisella on häviävän pieni vaikutus puutiaiskantaan.

Iina Jokiranta