Joulu on taas ja talo täynnä kiellettyjä houkutuksia
Joulun aikaan perheen nelijalkaiset jäsenet ihmettelevät, miksi kotiin on kannettu upeita uusia leluja ja herkkuja, joihin ei kuitenkaan saa koskea.
Jostain leijuu ihania tuoksuja, toisaalla lahjapaperi rapisee ja kutsuu tutkimaan, kynttilöiden liekit lepattavat jännittävästi. Joka puolella killuu ihanasti kiilteleviä palleroita ja koristenauhoja, joihin niin kamalan mielellään iskisi tassunsa.
Joulukoristeet
Joulukuusen kaatuminen harvemmin aiheuttaa vammoja eläimille, jotka vikkelästi ehtivät alta pois. Tahmea pihka ja neulaset turkissa ja tassuissa eivät kuitenkaan ole niin kiva juttu. Eikä (ihmisten mielestä) myöskään syntyvä sotku.
Koristenauhojen kanssa painiminen ja kuusenkoristeiden pirstominen innostaa monia kissoja ja erityisesti koiranpentuja kovasti. Ihmisten tehtävänä onkin pitää visusti huolta, ettei nauhoja ja koristeiden kappaleita päädy tassuihin ja uteliaiden pikku tihulaisten suuhun.

Lahjapaketit
Yksi joulun ihanimmista hetkistä on tietenkin lahjapakettien avaaminen! Niin paljon rapisevaa ja kahisevaa paperia ja kiiltävää narua, jonka sekaan syöksyillä ja jonka joukosta vaania pahaa-aavistamattomia varpaita. Niin vastustamattomia kuin narut ovatkin, voivat ne aiheuttaa todellisia vaaratilanteita lemmikeille joutuessaan suuhun, nieluun tai suolistoon.
Terävä lahjanaru voi tehdä haavoja suuhun ja suolistoon. Pahimmassa tapauksessa nielty naru aiheuttaa hengenvaarallisen ja usein leikkaushoitoa vaativan suolitukoksen. Paras keino ennaltaehkäistä vahingot, on pakata lahjat kokonaan ilman narua.

Joulukukat ja kynttilät
Ihanat, maukkaat, rapsakat lehdet ja varret… tassujen tavoittamattomissa! Monet yleisimmistä joulukukista, kuten amaryllis, joulutähti ja hyasintti ovat lemmikeille myrkyllisiä. Ne onkin hyvä nostaa vaikkapa korkealle hyllylle tai amppeliin uteliaiden käpälien ulottumattomiin. Tai jättää kokonaan ostamatta.
Kynttilät luovat joulun tunnelmaa. Nelijalkaisten vauhdikkaissa leikeissä kynttilät saattavat kuitenkin kaatua. Kärähtäneiden viiksikarvojen ja hännänpäiden lisäksi vaarana on tulipalo, joka syttyy ja leviää uskomattoman nopeasti. Älä koskaan jätä kynttilää valvomatta!

Monessa lemmikkitaloudessa, kuten myös Valtterin kotona, on siirrytty käyttämään led-kynttilöitä elävän tulen sijaan. Suosittelemme lämpimästi.
Jouluherkut
Jouluruuissa piilee riskejä kaikille lemmikeille, mutta useimmiten ihmisten jouluherkuista sairastuu koira. Kenties yleisin ruoka, jonka kanssa vahinko pääsee tapahtumaan, on joulukinkku. Vaaranpaikkoja kinkun kanssa ovat terävät luunkappaleet, kinkkuverkon nieleminen ja suuri suolamäärä. Lisäksi koirille myrkyllisiä ovat muun muassa viinirypäleet, rusinat ja suklaa.
Vaikka kissat ovatkin yleensä vähemmän persoja ihmisten herkuille, tulee jouluruuat pitää poissa myös niiden ulottuvilta. Lemmikeille katetaan oma ”joulupöytä” niiden omilla suosikkiherkuilla.

Varaudu vahinkoon
Jos vahinko kuitenkin tapahtuu, on hyvä olla varautunut siihen ennalta. Tallenna päivystävän eläinlääkärin numero puhelimeen tai teippaa se lapulla näkyvälle paikalle, vaikkapa jääkaapin oveen.
Iina Jokiranta
