Blogi

8.6.2015

Apua akupunktiosta

Naaskelilla on allergia. Vielä ei ole pystytty selvittämään, mikä Naaskelille oireita aiheuttaa, mutta ajoittainen kova pään, korvien, tassujen ja rintakehän kutina on sekä koiraa itseään ahdistavaa että ihmiseltäkin yöunia vievää. Sillä aikaa kun selvitystyö allergian aiheuttajasta jatkuu, olisi helpottavaa löytää lievitystä oireisiin. Kokeiltu on jo lääketieteen vaihtoehdot, kortisonit ja loislääkityksetkin, joten nyt on paras kokeilla muita hoitomuotoja.

Akupunktio on itseäni jo aiemmin kiinnostanut hoitomuotona, ja kun löytyi akupunktiolla eläimiä hoitava eläinlääkäri Olga Kuksina läheltämme Hauholta, lähdimme Nasun kanssa kokeilemaan, josko akupunktiosta löytyisi allergiaoireisiin lievitystä.

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa hyvin ohuita neuloja pistetään ihon läpi tiettyihin anatomisiin pisteisiin (akupisteet). Akupunktio vaikuttaa sekä paikallisesti pistokohdan ympärillä lisäten kehon omien tulehdusvälittäjäaineiden eritystä, sekä keskushermoston kautta vapauttaen runsaasti opiaatteja, eli ns. ”hyvänolon hormoneja”, kuten endorfiineja ja enkefaliineja. Nämä hormonit taas mm. turruttavat kipua, joten akupunktiohoito siis stimuloi paikallista kivunvälitysjärjestelmää, turruttaa hermoston kivuntuntomekanismeja ja muokkaa niitä mekanismeja, joilla aivot tiedostavat kroonisen kivun. Akupunktio lisää myös verenvirtausta kudoksissa, minkä seurauksena lihaksisto rentoutuu, ja aineenvaihdunta lisääntyy. Näin kehosta poistuu myös kuona-aineita.

Tyypillinen akupunktiopotilas on kipupotilas, kuten kroonisesta nivel- tai lonkkakivusta kärsivä koira, tai leikkauksen tai vamman jälkeen kipuun lievennystä hakeva lemmikki. Ns. tuore kipu, kuten leikkauksen tai vamman tuottama kipu, on paremmin ja nopeammin akupunktiolla hoidettavissa kuin krooninen, pitkän aikaa kestänyt kipu, mutta useampi akupunktiohoitokerta tuo helpotuksen myös monelle vanhalle koiralle mm. lonkkakipuihin. Kipulääkkeitä, kuten muitakin määrättyjä lääkkeitä, voi käyttää yhtä aikaa akupunktiohoidon kanssa, mutta usein lääkkeiden annostusta voi pienentää, kun akupunktio lieventää kipua ja keho alkaa parantaa itseään vilkkaammin.

Nasun kohdalla siis etsittiin helpotusta allergiaoireisiin ja siitä johtuvaan ahdistukseen. Kun ei voida tarkalleen tietää, mistä oireet aiheutuvat, hoidetaan useampaa elimistön osaa, ja Nasulla pistettiin neuloja kolmeen eri tarkoitukseen. Hoito aloitettiin laittamalla 3 akupunktioneulaa pään alueelle kevyesti ihoon kiinni rauhoittamaan ja rentouttamaan, sekä hoitamaan hieman ärtyneitä korvia. Seuraavaksi laitettiin 6 neulaa pareittain selän alueelle mm. stimuloimaan sisäelinten toimintaa ja rentouttamaan lihaksia. Viimeiseksi laitettiin jokaiseen jalkaan 2 neulaa rauhoittamaan iho-oireita.

Neulan asettaminen jalkaan 

Nasu reagoi neulojen pistämiseen tyypillisesti värähtämällä pistosta ja koittamalla tutkia mikä ihossa tuntuu. Jotkut koirat voivat koittaa myös ravistella neuloja irti. Kun neulat oli aseteltu paikoilleen, hoidettiin mm. tassujen ja korvien ihoa vielä paikallisesti laser-/sähkölaitteella.

Laser-/sähkölaite on kevyt ja äänetön

Akupunktion vaikutus alkaa usein vasta 2-4 päivän päästä, mutta laservalon ja sähköstimuloinnin vaikutus on välitön ja sitä voidaan käyttää akupunktion ohella mm. iho- ja lihasoireisiin. Laitteen pää laitetaan lähelle ihoa, tai kiinni ihoon ja hoitavan vaikutuksen lisäksi laite äänimerkillä ilmaisee, jos ihossa on tavallisesta poikkeavia kohtia. Nasun tapauksessa laite merkitsi varpaiden välissä kohtia, joissa iho oli ärtynyt.

Laserhoitoa varpaiden väliin

Neulat ovat paikoillaan ja laserhoitoa annetaan takajalan varpaisiin.

Kun laser-/sähköhoito oli tehty, sai Nasu rauhoittua n. 20 – 30 minuuttia ja nopeasti Nasu laittoikin peitolle maaten ja rentoutui. Lopuksi neulat poistettiin ja Nasulle tehtiin pieni hieronta, jossa kokeiltiin jäikö neulojen pistokohtiin paukamia. Jos patteja tuntuu, neulan osumakohta on ollut otollinen ja tästä kohtaa on saatu hyvä vaste keholta.

Nasu torkkuu neulojen vaikutuksen ajan

Nasu oli hyvin rentoutunut akupunktiohoidon jälkeen

Akupunktion vaikutus näkyy tosiaan vasta vuorokausin päästä ja allergian hoito vaatii usein muutaman käyntikerran ennen kuin oireet alkavat lievittyä ja pysyvät poissa kerta kerralta pidempään. Samana päivänä koira voi kuitenkin olla rentoutuneempi ja kaivata pissalle tai kakalle useammin kuin normaalisti aineenvaihdunnan vilkastuttua. Seuraavana päivänä koira voi olla joko ylenpalttisen vireä tai väsynyt. Kun lähdimme klinikalta kotimatkalle, Nasu nukkui sikeästi autossa ja joi loppupäivänä paljon vettä. Koko seuraavankin päivän Nasu oli kuin erinomaisella joogatunnilla käynyt, rauhallinen ja rentoutunut, vaikka ihon rapsuttelu jatkuikin. Kaksi päivää akupunktion jälkeen iho-oireet alkoivat rauhoittua ja Nasu nukkuikin erittäin hyvät yöunet, mutta ulostaminen oli tavallista reilumpaa; Nasulla oli kakkahätä monta kertaa päivässä ja kerralla tuli oikein reipas pötkö. Kolme päivää akupunktion jälkeen ihon kutina pysyi pitkälti aisoissa, mutta Nasun vatsa meni kunnolla löysäksi, niin että käytiin yölläkin oloa helpottamassa. Vatsa kuitenkin tasaantui jo seuraavana päivänä ja ehkäpä tyhjennys oli tarpeen ja kuona-aineet vähenivät reilusti, sillä ihoärsytys on edelleen – 6-päivää akupunktion jälkeen – hyvin vähäistä ja yöunet Nasulla on täydemmät, sikeämmät ja rauhallisemmat, eikä päivisinkään Nasu enää käyttäydy kuin parvi kirppuja olisi sitä kokoajan hätistelemässä. Allergiaa akupunktiolla hoidettaessa seuraava käyntikerta määräytyy sen mukaan, milloin oireet tulevat taas takaisin. Odottelemme kuinka kauan Nasun iho nyt pysyy kunnossa, ja palaamme Olgan luokse Acuvet-klinikalle heti, kun oireet pahenevat, sillä näyttää, että akupunktiosta on Nasun tapauksessa hyötyä.

Saimme Olgan vastaanotolta hyvin asiantuntevan ja perustellun, sekä helposti lähestyttävän näkökulman akupunktioon, ja paljon lisää tietoa akupunktion mahdollisuuksista ja vaikutuksista. Akupunktio ei välttämättä ole itsellinen ja auvoisa ratkaisu ongelmiin, mutta se voi olla erittäin hyödyllinen ja turvallinen tukihoitomuoto, jolla voidaan vähentää yhä enemmän kulutettavia kemiallisia lääkkeitä. Vaikka joskus voi käydä niinkin, että akupunktion jälkeen koira kipeytyy enemmän tai oireet pahenevat, kertookin se akupunktion tehonneen ja hoitoa tulee jatkaa, jotta saadaan paras lopputulos. Ei siis kannata pelästyä, jos vaikutus onkin odotettua isompi tai yllättävämpi, vaan mennä toisenkin kerran. Lisäksi nykyään monet vakuutusyhtiöt maksavat korvauksia eläinlääkärin antamasta akupunktiohoidosta, varsinkin kun hoidetaan kipupotilaita.

Voin itse lämpimästi suositella jo ensikäyntini jälkeen akupunktion kokeilua oireisiin, joihin lääkkeistä ei löydy ratkaisua. Vaikka ongelmien syytä vielä etsitään ja jatkamme sinnikkäästi allergeenin metsästystä, on itsellä ja koiralla hieman kevyempi olo ja mieli, kun oireet ovat hallinnassa.

Lämmin kiitos Acuvet-klinikan Olga Kuksinalle! Lisätietoa Olgasta löydät täältä: www.acuvet.fi

 

Terveisin,

Paula

 

3 vastausta artikkeliin “Apua akupunktiosta”

 1. Taru says:

  Kiitti mielenkiintoisesta jutusta, enpä olisi ajatellutkaan että allergiaankin tosissaan voi näin hoitaa.
  Tiedätkö, hoidetaanko kissojakin ?

 2. Erja says:

  Kyllä kissojakin hoidetaan, ja kyseisellä Acuvet-klinikalla kissojen akupunktio on jopa hieman edullisempaa kuin koirien akupunktio. Joten yhtälailla voivat kissatkin saada apua akupunktiosta!

 3. Anonyymi says:

  Eikö yhtään huoleta kun tutkimusten mukaan akupunktiolla ei ole juurikaan sen kummempaa vaikutusta? Eläinten kohdalla akupunktion toimivuuden tutkiminen on vielä hankalampaa kuin ihmisten kohdalla.
  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dna00001

  Ei kait siinä, kiva jos koira voi paremmin, itse en kyllä uskaltaisi omia eläimiä vaihtoehtoisiin hoitoihin viedä.

-->