Xapru

Xaprusta tuli koiraenkeli toukokuussa 2021.

***

Lisätty sivulle: 2006-12-27

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Xapru
6.1.2007 Xapru sai kodin Helsingistä

***

Kuulumisia kodista:

16.4.2007 Terve! Xaprusta on kasvanut iso ja hieno tyttö. On se vaan niin äitin kulta. Kokoa löytyy ihan kiitettävästi. Kaksi kuukautta sitten kun Xapru tuli meille painoi hän vaivaiset 12 kiloa ja nyt lähenee jo 30 kg luku. Lihava tyttö ei ole ollenkaan, oli vain niin kamalan laiha tullessaan ja onkin nyt erittäin hyvän kokoinen ja lihakset ovat alkaneet selvästi näkyä. Voimaa riittää tällä mimmillä ainakin lenkillä. “on hirmusen kiva jahadata jäniksiä ja lintuja niin että mamma vaan lentelee perässä kun koittaa pitää hihnasta kiinni ja on liukasta” Xaprun suusta voisi kuulua. Pienen pieni uhmaikä taitaa olla päällä kun aina juuri sitä tehdään mitä ei saa… Muuten on oikein kiltisti mutta jos istuu vaikka tv katsomaan niin tulee siihen viereen katsoo syvälle silmiin ja alkaa pureskelemaan sohvaa tai jotain muuta, tottelee kieltoa mutta hetken päästä jatkaa. Suihkupullon avulla tyttö pysyy kurissa :D Xaprun intohimona on linnut ja niitä on kiva katsella ikkunasta. Xapru rakastaa muita koiria ylikaiken. Ei ole kertaakaan vielä törmätty koiraan jonka kanssa ei tulisi toimeen. Koirapuistossa onkin kovaa menoa kun Xapru on äärimmäisen nopea juoksemaan ja tykkää juoksuttaa muita koiria. Joskus kun on ollut esimerkiksi vinttikoira puistossa ja Xapru on jäänyt hitaimmaksi on leikki ollut hänen mielestään tylsä ja halunnut lähteä kotiin. vähän tuppaa haukkumaan suloisella tavalla jos ei saa tahtoaan läpi ja komennetaan vaikkapa omalle pedille, mutta leppyy sitten pian.

Koirakoulussa meni hyvin, mutta tulimme siihen tulokseen, että koulutus kotisaarella ilman hirveetä matkaa ja ylimääräistä hälinää on paras. On todella oppivainen, jos saa aloittaa opiskelun rauhassa tutussa ympäristössä ja sitä pitkin siirrytty esimerkiksi koirapuistoon. Tyttö on ruvennut hymyilemään paljon ja näyttää todella tyytyväiseltä. Joskus iltaisin kun menemme nukkumaan ja se vielä pyörii ja kääntää siinä vieressä, mietin, mitä olen tehnyt jotta olen ansainnut tämän koiran omakseni?

Sonia & Xapru

28.1.2007 Xaprun kanssa on alkanut menemään todella hienosti. Tyttö kasvaa kovaa vauhtia, täällä hetkellä korkeutta 57 cm. Niin iloinen ja energinen pikkuneiti. Kotona on alkanut olemaan todella nätisti. Ymmärtää nyt mitä saa syödä ja mitä ei. On jättänyt kengät ja kukat rauhaan. Tuntee hyvin sanat EI, istu, paikka, tänne, kierrä, hyppää ja alas. On todella nopea oppimaan jos saa palkkioksi jotain namuja. Lenkit menee hyvin. On lopettanut vetämisen ja kävelee ihan nätisti hihnassa. Koirapuisto on paras paikka, jossa tyttö viihtyykin parhaiten. Siellä käydäänkin vähintään 2 kertaa päivässä. Iso laaja alue missä voi juosta ja peuhata muitten koirien kanssa on loistopaikka Xaprun energian purkamispaikaksi. Eilen oli puistossa Xaprun lisäksi 6 muuta koiraa, meno oli kovaa.

Xapru tulee erinnomaisesti toimeen muiden koiren kanssa, tykkää siis kaikista. Labradorinoutajia on täällä meidän saarella paljon joten ne ovatkin jo kovin tuttuja hänelle. Leikkii niin pienten kuin isojen koirien kanssa. Xaprulla on mieletön juoksu nopeus sen kevyen rakanteen vuoksi, ja juoksuttaa todella paljon muitakin koiria. Pallot myös lumipallot ovat Xaprun mielestä hauskoja. Lumi on myös Xaprun heikkous, se tykkää peuhata lumessa.

Lapsia Xapru rakastaa ylikaiken, ne menevät jopa lajitovereittensa ohi. Aina kun Xapru kuulee/näkee lapsen häntä heiluu vimmatusti ja haluaa mennä esimerkiksi pulkkamäkeen lasten kanssa. Ihan vauvahan meidän Xapru vielä on ja se tekee siitä entistä rakkaamaan ja suloisen. Tänään oli niin raju leikki pallon kanssa kotona että liukastui ja rupesi itkemään todella kova äänisesti. Olimme varmoja että sen jalka oli mennyt poikki tai muuta vastaavaa. Menin lattialle Xaprun luokse ja rauhottelin sitä hetken ja koira alkoi rauhotitua, ennen kuin ehdin katsoa jalkaa tyttö näki taas pallon ja lähti sen perään, jalka oli kunnossa. Oli vain säikähtänyt aivan kuin pikkulapset säikähtävät kaatuessan. Tämä on vielä Xaprun arkipäivää. Hampaat on vaihtunu. Antaa leikata kynsiä ja harjata.

Älyleikkejä Xapru tekee myös mutta on ehkä hiukan liian fiksu niitä varten mitä tähän mennessä on tehnyt kun on kaikki ideat keksinyt. Sisäsiistiksi se alkaa jo oppia todella hyvin, enään ei tule pisuja sänkyyn lattialle ja ihan minne sattuu vaan sanomalehden päälle. Sanomalehtialue on jo todella pieni ja pissut tulee aina sinne. On sen verran pieni kuitenkin, että rakkoa on välillä vaikea hallita. Nukkuu minun jalkopäissä kun sen sänky on käynyt jo liian pieneksi sille. Jos näkee ihmisen itkevän menee Xapru hänen luokse ja kietoo tassut ympärille, antaa halauksen ja pari pusua, siitä lakaa kyyneleitten vuotaminen väkisinkin.

Todella paljon rauhoittunut ihan vain nyt kuluneen viikonkin aikana ja kasvvaa niin kovasti että vaikea kuvitella samaksi tytöksi kuin silloin kolme viikkoa sitten tallinassa ollut tyttö. Luonteessa ei ole mitään vikaa, aivan loisto luonne tytöllä, paljon energiaa ja rakkautta. On niin rakas että tyttö vierailee minun yöunissanikin joka yö ja rakastaa itsekkin niin paljon kaikke, elämää ja muita että ei voi ymmärtää.

Alkaa ihan kyyneleet valumaan kun kirjoitan tätä kirjettä ja todella tajuan kuinka paljon tätä koiraa rakastan ja kuinka onnellinen perheeni on ja kuinka paljon iloa se on tuonut perheeseen. Iso kiitos kaikille ketkä ovat mahdollistaneet Xaprun elämän meidän kotona. muutama kuva vielä Xaprusta. Sielä on kuva kun Xapru nukkuu jo pieneksi jääneessä sängyssään lelunsa kanssa. Ja kuvia kun Xapru on sängyssäni.

Sonia & Xapru

22.1.2007 Terve! Hienosti menee! Tai oikeastaan puolensa kaikilla, mutta tyttö on kyllä niin jumlaisen ihana että ei pieni riheuminen mitään tee. Voin aloittaa vaikkapa fyysisestä kunnosta. Xapru on kasvanut korkeutta todella paljon, ihan silmissä näkee ja painoa on tullut lisää, nyt ei tyttö ole enää niin laiha että saa pelätä ettei se vain katkeaisi. Xaprusta on tullut todella kaunis ja kookas tyttönen. Olen puhunut monen koira-asiantunijan kanssa kun niitä suvussamme riittää ja ovat kaikki sanoneet että Xapru tulee kasvamaan vielä paljon. Sillä on niin isot korvat ja tassut että kuulema voi tulla todella iso. Kaunis tyttö on, ei voi kyllä vastaan väittää. Kasvot muistuttavat hyvin paljon collieta ja väritys sitten sakemannia, turkki voi todella hyvin. Hilse lähti melkein ensimäisenä päivänä kuin kotiin päästiin. Väri Xapru on alkanut myös vaihtamaan jonkun verran, siltä kasvaa vaaleeta karvaa kaulan js reisien kohdilla. Hampaatkin on jo vaihtunu, sain 3 maitohammasta itselleni talteen kun tyttö tykkäsi niitä lattialle sylkeä. Energiaa riittää ja hyvässä fyysisessä kunnossa tyttö on. On tehty 2 tunnin juoksulenkkeja ja kun itseltäni loppuu voimat ja kunto silloin niin tyttö vielä jatkaisia vaikka 8 tuntia.

Henkisesti uskon että tyttö voi todella hyvin. Se on jonkun verran koittanut ottaa “johtajan” paikkaa. Istumalla sohvalla tai sänkyssäni ja olevinaan ainut kuka sinne saisi mennä, mutta on erittäin tottelevainen ja hyppää alas käskystä. Tykkää välillä hyppiä päälle jos istuu vaikka tv katsomassa niin saattaa yhtäkkiä tulla tassut pään pälle, mutta alkaa ymmärtää että se ei ole sopivaa käytöstä. Sisäsiistiksi tyttö ei kyllä todellakaan voi sanoa :D (naurahtelen) Ensimmäinsenä päivänä kun oli ollut yksin ja tulin kotiin niin oli kukat levitetty ympärin asuntoa. Toisena päivänä oli Xapru päättänyt vähän surffailla netissä ja repinyt tietokoneen lattialle, ei suurilla vaihingoilla kuitenkaan.

Nyt olin muutaman päivän euroopassa ja Xapru oli kotona perheeni kanssa. Oli päätänyt sisustaa makuhuoneeni uudelleen. Kaikki vaatteet oli vedetty kivaan myttyyn lattialle ja paperit levitelty ympärin huonetta, kukkiakin sielä oli syöty. Sängystä oli tehty mukava lämmin peti ja lakanoita vähän jursitty. Huone oli suoraan sanottuna pommin jäljiltä. NO nyt yhdessä on siivottu ja on taas siistiä. Pisut tulee vielä lattialle ja välillä myös kakat. On kuitenkin erittäin fiksu, Xapru on havainnut että ihmisest menevät vessaan tekemään asiansa niinpä on päättänyt toimia samoin. pisut tulevat joko ovelle tai vessan ulopuolelle, muutaman kerran on tullut vessaan mukaan ja tehnyt vessan lattialle pisut, ymmärtää selvästikkin että pissata ei voi mihin haluaa mutta ei oikein hallitse vielä rakkoa.

Lenkit menee aika riehakkaasti. Hihnasta on kiva ottaa kiinni ja sen kanssa on kiva lekkiä, solmut ovat suosikkeja. Siinä oli ehkä sellaiset tavat mitkä on vielä vähän hakusessa että miten se pitikään mennä.
Muuten ei ole kuin positiivista sanottavaa. Osaa olla todella rauhallinen silloin kun sillä ei ole leikki tuokiota eli noin 5 min päivässä :D tietää oman sänkynsä omaksi jo heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Syö hyvin eikä ole ronkeli. Ei hauku ja se on erittäin hyvä juttu. Jos on sanottavaa niin vinkuu..eilen kun tulin euroopasta ja tyttö oli kaivannut minua selvästikkin niin tuli syliini ja vinkuin innosta. Äitini sanoi ettei ole nähnyt sen tekevän sellaista kenellekkään. Osaa istua jo käskystä. Hyvin tottelevainen. Niin kaunis neiti on
kysessä että huomiota kyllä herättää ulkona. Rakas ja korvaamaton se on tälle perheelle ja olen niin kiitollinen tästä pikku(iso)tytöstä ettei sitä voi edes sanoin kuvailla. Xapru vaikuttaa erittäin onnelliselta ja tyytyväiseltä. Arvostaa kaikke mitä sitä on. Hieno tyttö josta tulee varmasti todella upea neiti =) Huomenna alkaakin koirakoulu. =)

***

Narttupentu, noin 4 kk

21.12.2006 Xapru otti vieraan ihmisen häkkiinsä ystävällisesti pennun innokkuudella. Xaprussa onkin pentuenergiaa, joka purkautui pomppimisena. Vauhdin hurmassa kaatui vesikippokin, mutta sellainen ei pennun elämää hetkauttanut. Xaprun omistajalta odotetaan halua kouluttaa Xaprua koirakoulussa, jotta koiran into ja energia saadaan hyötykäyttöön. Xapru on odottanut kotia Tallinnan Loomade Hoiupaikissa 15.12. lähtien, reknro 4412.

Kulukorvaus koirasta on 100 euroa.