Rumba

Lisätty sivulle: 2007-06-29

Sukupuoli: uros

Alkuperä: Viro

Rumba
10/2014 Rumbasta tuli enkelikoira.

***

7/2007 Rumba sai kodin Nokialta dalmistytön kaverina.

11.9.2007 Tottijärvellä, Rumba on nyt hieman vajaa 12 kiloa, joten painoa on siis vähin erin tullut:). Säkä on noin 42, ja kuulemma Elvi-sisko olisi samaa kokoluokkaa. Rumban korvat eivät ole nousseet, mutta toinen sojottaa sivulle siihen malliin, ettei tiedä itsekään mihin asentoon pitäisi jäädä :D Siskolla on korvat nousseet, joten nähtäväksi jää vielä….

Rumba on nyt meillä ollut kohta tasan kaksi kuukautta ja paljon se on muuttunut pelokkaasta pennusta hieman araksi pennuksi :) Työtä meillä on vielä edessä, mutta melko reipas poika sieltä on jo tullut esiin, vähän vielä oudot ihmiset outoine liikkeineen saattaa kirvoittaa kurkusta kurnusta:).

Ollaan jo alettu tokoilla ja Rumballa on nuo kontaktit kyllä erinomaiset, vielä kun ohjaaja osaisi niistä ottaa kaiken irti :) Se poika jaksaa tuijottaaa silmiin, iiiihana mies, nappisilmät ja kaek ;) Vinttikoiradalla on käyty kerran juoksemassa, ja mikäli nyt tällä viikolla on rauhallista, käydään taas. Kaksi kertaa on tehty makkarajälki metsään ja se on meidän ahmatille ollut aevan liian helppoa, pitää vaikeuttaa rataa seuraavalla kerralla. Mätsäreissä käytiin ja voi Rumba yllätti mut täysin!! Esiintyi niin itsevarmana ja sosiaalisena siellä, että hämäsi mutkin, ja punaisiin päästiin! Tosin ei sitten sijoitettu, mutta hienon hieno saavutus!

Rumban huonot puolet ovat sitten se ihmisarkuus toisinaan, ja vahva halu
puolustaa mua ja Dunjaa… Metsälenkillä se katoaa aina toisinaan jonnekin ja
hetken päästä kuuluu haukku, oliskos siinä vähän metsästyskoiraa kuitenkin…? No, vanhempi koira teki pienenä samaa, ja me sitkeesti vaan istuttiin pusikossa piilossa…joten eiköhän me vaan koiteta tänkin kanssa pärjätä vanhoin ja hyväksitestatuin keinoin.

Mut vastapainona sitten näille ei-toivotuille ominaisuuksille on Rumban ihana miellyttämishalu, kiltteys, rauhallisuus ja uskollisuus. Se on ikään kuin vanha sielu pennun kuoressa <3 Me ja Dunski tykätään Pumbusta Ihan Hirmusti ja se on meidän kaikkien vauvahauva ja kaveri <3 t. Miia, Petri, IsoDee ja PikkuRRRrr

3.8.2007 Sateiset terveiset Pirkanmaalta! Rumba on nyt selvästi kotiutunut, parisen viikkoa siihen meni. Nyt maistuu ruokaja uni ja leikki paremmin. Hampaiden vaihtuminen on kiivaimmillaan ja ikeniä kutittaa kovasti, mutta tyytyy hienosti luiden kaluamiseeen. Siitä on siis tulossa Iso Mies =) Vielä tulee riehumisen kesken pissa sisälle, jos ei ulos keritä viemään, mutta muuten alkaa olla sisäsiisteys kunnossa. Tai no, kunnon sadekelillä saa kyllä kantaa pihalle, muuten livahtaa sohvan taakse pissalle…;) Toisista koirista se pitää erityisen paljon ja omistajatkin menevät siinä sivussa. Vielä ne oudot koirattomat ihmiset pelottavat, mutta nyt jo paaaaljon vähemmän kuin alussa.

Se on hyvin nopea oppimaan ja erittäin innokas nakkipalkalla toimimaan. Ensimmäisellä tokotunnilla kierrettiin makkararinkiä jo melko rohkeasti ja
harjoiteltiin kontaktin ottoa. Se väsytti pikkumiestä niin, että kotimatka meni autossa nukkuen. Muita temppuja ei ole vielä harjoiteltu kuin istumista ja luoksetuloa, vaan aikaa on käytetty sosiaalistamiseen. Siinä on jo pikkuiselle tarpeeksi työstettävää =)

Dunjan kanssa se leikkii lähes koko hereilläoloajan. Kelit kun eivät ole varsinaisesti kutsuneet koiria ulos peuhaamaan, ovat koirat säntäilleet pitkin kämppää “tanner tömisten”, välillä Rumba takaa-ajettuna ja välillä Dunja. Muutaman vieraan uroskoiran kanssakin ollaan päästy leikkimään, ja tosi hienosti on mennyt! Naapurin Olliinkin (saksanpaimenkoira) käytiin tutustumassa jo, siellä Rumba pötkötteli pitkin pituuttaan eikä yhtään pelottanut =) Olli ei vain ihan vielä ymmärtänyt pennun eleitä, mutta hyvälle alulle tutustuminen saatiin.

Aika vähän Rumba pahojaan toistaiseksi tekee, uskoo hyvin kieltosanaa. Toisen koiran kanssa leikkiminen varmaan kuluttaa sen pahantekoon käytettävissä olevan energian aika hyvin. Mutta kyllä sillä sen verran luonnetta on, että isäntää koitti jo komentaa, kun pentupahaiselta tyhmä leikki kiellettiin ;) Kokoa se ei ole kovin paljoa kasvanut (ainakaan itse en huomaa), mutta pyöreyttä on tullut lisää. Jos kasvutahti on samanlainen kuin dallulla, niin se jää aika paljon dallua pienemmäksi. Se ei välttämättä ole lainkaan huono juttu, sen verran tempperamenttia pikkumiehestä löytyy ;) Vinkumalla se koittaa huomiota kalastella ja tahtoaan saada läpi, ja vaikea on sen tummia nappisilmiä välillä vastustaa, niin suloiselle se näyttää hyppiessään jalkaa vasten ja vinkumalla rapsutuksia. Vaan onneksi silloin saapuu vanhempi koira komentamaan, vaikka mamma lumoutuisikin tummien silmien syövereihin…;)

Siskoja olisi kiva nähdä, vaan ainakin toinen taitaa asua sen verran kaukana, ettei taida tapaaminen olla kovin realistista. Kuulumisia ja kuvia on kyllä vaihdeltu. Vielä toivoa elätellään, jospa toinen sisko saisi kodin lähempää….=) Rautahampaita odotellessa, Miia, Petri, Dunja ja Rrrrumba

16.7.2007 Tässä pari kuvaa Rumbasta, toinen eilen laivamatkalta ja toinen tänään kotoa. Kuten kuvasta näkyy, on karattu sängylle Dunjan viereen nukkumaan… Matka meni loistavasti, Rumba oli oikein rohkea poika =) Hytin sängylle kun pääsi, ei sieltä alas halunnut tulla ollenkaan. Automatkalla ei tarvinnut pysähtyä, kun poika nukkui nätisti kotiin saakka, välillä vähän heräillen.

Kotona sitten ärähti Dunjalle niin, että Dunja pakeni pöydän alle. Mä koitin vähän Dunjaa rohkaista sanomaan sananen pennulle, vaan eihän se sanonut..Vasta sitten nukkumaan mennessä ärähti, kun pentu meinasi samaan petiin. Sittenkin pari tuntia nukuttuaan jo päästi pennun viereensä =)

Yöllä ei ole juuri nukuttu, eikä tänään päivällä, mutta nyt alkaa uni maittamaan pikku hiljaa – luojan kiitos =) Kovin sisäsiisti Rumba on, tekee lehdelle tarpeensa tai mieluiten ulos. Vähän sitä on jännittänyt ja aika varovasti se tutkii ympäristöään, viihtyy enemmän omissa oloissaan jollei sitten leiki Dunjan kanssa. Dunjasta se on ottanut turvaa ja ne leikkivät kovasti keskenään, Dunja tarjoaa sille leluja vähän väliä vaikka pentua nukuttaisi…:)

Se on muutenkin joutunut melkoiseen rumbaan tänään: kaikenlaista ihmistä on meillä käynyt, vaikka oikeastihan pitäisi rauhoittaa nämä ensimmäiset päivät. Lapsia ja aikuisia on lapannut, ja lapsia se on vähän haukkunut ja murissut, napannutkin. Mä pistin tuossa sitten lapsille koiranruokaa käteen ja käskin antaa, kyllä se uskalsi niitä ottaa kuitenkin ;) Ehkä se siitä, Dunjankin koulutin lapsirakkaaksi, kun löin aina lapsille namipussin ekana kouraan…:)

Kivasti se hakee jo itselleen oman paikan, missä rauhoittua, ei tarvitse olla koko ajan vieressä. Kaipa se siitä kotiutuu hyvin, vaikka onhan se arempi kuin Dunja meille tullessa. Kuitenkin se jo kerran tossa köllötti selällään mun rapsuteltavana =) Täytyy vaan nyt jaksaa sitkeästi sitä sosiaalistaa, että se tottuu ihmisiin. Siinä se myös heti eroaa Dunjasta, että joutuessaan “ahtaalle” se hyökkää, eli se pitää myös huomioida koiraa koulutettaessa…pitää vähän tutkia nettiä taas :)

Koulutukseen liittyen, mehän ollaan Dunjan kanssa tokoiltu viime ja tänä kesänä ja päivittäin jotain pientä tottelevaisuutta treenataan. Jälkitreeneissäkin on käyty ja makkarajälki aina joskus metsään tehään, nyt oon käynyt myös vinttikoiraradalla treenaamassa ratajuoksua…vaan eipä se taida lähteä vieheen perään ;) Mut kyllä me ehdottomasti koitetaan tätäkin koiraa kouluttaa, ehkäpä sitten käydään siellä rescuekoiran omassa tokossa, tai sitten dalluyhdistyksen.

Katseltiin, että Rumbassa on paljon samaa kuin laekenois-belgin pennussa. En tiedä sitten ,onko sellaisia virossa paljon vai onko vain sattumaa, mut sellaisia karvanaamaisiahan niistä kai tulee isona, mitä ne siskot nyt on. Sen lisäksi se jotenkin muistuttaa mopsia =D Hassut mulkosilmät sillä. Mutta nojoo, siinä on todennäköisesti niin monta eri rotua sekoittuneena, että se voi näyttää mille vain..=)

Eiköhän me pärjätä, mä uskon…hiukan jännittää ja pelottaakin, osaanko kasvattaa siitä yhteiskuntakelpoisen, ja kun onhan tämä taas elämänmuutoskin, mutta se on hyvin normaalia, niin pitääkin vähän jänskättää =) Mutta nyt nukkumaan, nukahdan muuten tähän tuoliin… t. Miia, Petri, Dunja ja RRRRRRUmba (se on kova ärisemään, rumba pitää siis lausua näin =))

***

Urospentu, noin 2,5kk

Kuvaus: Rumba on noin kahden kuukauden ikäinen pentu Haapsalun tarhalla. Se on löytynyt sisarustensa kanssa läheiseltä rautatieasemalta. Rumbasta kasvaa keskikokoinen. Sisaruksista poiketen Rumba on sileäkarvainen.

Rumba luovutetaan tunnistusmerkittynä, rokotettuna ja loishäädettynä ja sillä on lemmikkipassi. Kulukorvaus Rumbasta on 150 euroa ja uusi omistaja hakee pennun yhdistyksen avustuksella.

video 1

video 2