Mandela

Lisätty sivulle: 2007-01-15

Sukupuoli: uros

Alkuperä: Viro

Mandela
7/2014 Mandelasta on tullut koiraenkeli.

***

2005 Mandela sai kodin Lempäälästä Ransu-koiran kaverina.

***

Kuulumisia kodista:

06/2005 Mandelalla kuuluu erittäin hyvää, karkailut ovat poissa ja pyöristynytkin poika on kivasti :). Mandi on kastroitu kevään aikana.

03/2005 Huomasin Mandelan kuvan jo joulun tienoilla Rekku Rescue ry:n sivulla, ja jokin koirassa kiinnitti huomioni. Meillä oli kuitenkin silloin kaksi uroskoiraa, mustaterrieri ja airedale, joten kolmannen koiran, ja vieläpä uroksen ottaminen laumaamme ei vaikuttanut mahdolliselta. Joka päivä kuitenkin seurasin Mandelan tilannetta, ja aina edelleen Mandela oli kotia vailla. Tammikuun puolivälissä mustaterrierimme äkillisesti sairastui, ja kuoli vajaat viikkoa myöhemmin. Verisyöpä uuvutti koiran muutamassa päivässä.

Ensimmäiset viikot opettelimme elämistä yhden koiran kanssa, mutta jotain kuitenkin puuttui. Mandela oli edelleen kotia vailla, ja saamamme tiedon mukaan se tulisi toimeen myös uroksen kanssa. Kuvien perusteella luulin Mandelaa ruskeaksi koiraksi, no mikä ettei. Sitten 5. helmikuuta, kun soittelin Mirkulle kysyäkseni Mandelasta, oli samana päivänä tullut kotihoitajalta uusia kuvia, ja niissä Mandela turkin tultua parempaan kuntoon osoittautui erittäin hauskannäköiseksi mustaksi koiraksi. Tapasimme Mandelan helmikuun lopulla, ja koirat olivat kiinnostuneita toisistaan. Muutenkin Mandela vaikutti täysipäiseltä ja erittäin ystävälliseltä koiralta. Isännän kanssa käytiin tiukka puolen tunnin keskustelu koiran ottamisesta, mutta niin vain kävi, että Mandela lähti kyydissämme kotia kohti. Kotona Mandela on pärjännyt hyvin. Se on kiltti ja sisäsiisti. Heti toisena päivänä kokeilimme puolen tunnin yksinoloa, ja sekin meni hyvin. Aluksi Mandela pelkäsi, että meiltä ruoka loppuu, mutta viikon päästä tilanne tasaantui ja se saattoi jo ottaa torkutkin kylki kyljessä Ronskun kanssa odotellen ruoan valmistumista

Lenkkeillessä Mandela ei räyhää toisille koirille, joten sen käyttäytyminen on jopa parempaa kuin monella suomi-turrella. Jos olisin kirjoittanut tämän pari päivää sitten, kaikki kokemukset Mandelasta olisivat olleet pelkästään positiivisia. Juuri tämän kirjoittamisen aikoihin paljastui, että aivan täydellinen enkeli ei Mandelakaan sentään ole, vaan yksi pahe ilmeni Mandelan oltua meillä kaksi viikkoa. Se nimittäin haluaa lähteä silloin tällöin karkuteille. Ensimmäisellä karkureissulla isäntä lähti autolla perään ja löysi Mandelan tutkimassa rivitalon roskiksia. Toisella kerralla se juoksi kolmen omakotitalon pihan poikki ja jätti yhdelle pihalle muistoksi käynnistään ison tortun. Ja me kun luulimme, että pihamme on aidattu, ja ainakin se on pitänyt kolme koiraa sisällään tähän mennessä… Toivottavasti kastraatio auttaa viemään isommat menohalut maailmanlaajuisille tutkimusretkille. Ronsku ja Mandela tulevat hyvin toimeen keskenään. Mandelan oli helppo astua Reetin saappaisiin paljolti Reetin näköisenä ja osin samanluonteisena. Ronskukin näyttää tuumivan, että ”uusi musta koira talossa, kaikki hyvin”. Lempäälässä 16.3.2005 Tarja Vuori

***

13.12.2004 Mandela on reipastunut kovasti. Se ei ole enää yhtään arka, tulee toimeen toisten koirien kanssa. Osaa käyttäytyä myös lasten kanssa hienosti. Mandela on sisäsiisti, viettää mieluummin aikaa sisällä kuin ulkona. Pojan huonokuntoinen karva ajeltiin lyhyeksi ja se saa ruokavalioonsa lisänä rasvoja, jotta turkin kunto paranisi. Mandela haukkuu jonkin verran, kenties sen paikka tästä syystä ei ole kerrostalossa, vaikka muuten sellaiseen asuntoon varmasti sopeutuisikin.

Taluttaessa Mandella käyttäytyi ihanasti. Ei vetänyt yhtään, kulki rauhallisesti. Häntäkin nousi pikkuhiljaa pystyyn kun sai lisää rohkeutta. Autoon ja häkkiin poika hyppäsi reippaasti, niin kuin olisi tiennyt pääsevänsä pois. Pojan turkki on huonossa kunnossa, mutta sen saa varmasti uuteen loistoon hyvällä ruokavaliolla. Hampaat ovat hyvässä kunnossa. Kotihoidossa löytyi erittäin paha kivestulehdus, johon Mandela sai antibioottikuurin. Mandela luovutetaan hoitokuluja (n.100€) vastaan, joka sisältää seuraavat: -rabiesrokote, kolmoisrokote, leptospiroosirokote, heisimatohäätö, ulkoloishäätö, tunnistemerkintä mikrosirulla, lemmikkieläinpassi, eläinlääkärin tarkastus ja rabies vasta-ainetesti Yhdistys kustantaa kotihoidon sekä tulehduksen hoidosta aiheutuvat lääkärikulut.