Lisette

Lisätty sivulle: 2007-01-25

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Lisette
13.8.2012. Lisette on matkannut enkeliksi vanhuuden vaivojen takia.

***

Kuulumisia kodista:

28.4.2006 Hei, tässä tulee vihdoinkin Liseten kuulumisia siitä lähtien kun tuli Suomeen, pahoittelemme uuden omistajan kanssa viivästystä. Lisette saapui Suomeen Sipooseen Innan luokse odottamaan muutamaksi päiväksi ennen kuin tulimme Lisetteä eli”Lissua” hakemaan. Muutamien viikkojen odotuksen jälkeen suuntasimme nokkamme kohti Sipoota omalta “kylältämme” Joensuusta.

Tanskandoggini Salme odoti innolla minne tässä oikein mennään, ei ymmärtänytkään että vihdoin lähdetään kaveria hakemaan. Doggini Salme oli kasvattajalla aina koiralaumassa, joten ei tuntenut oloaan yksin hyväksi ja masentui. Siitä saimme kimmokkeen hankkia toisenkin koiran. Lopulta saavuimme Sipooseen, omakotitalon pihaan jota seunustaa korkea kuusiaita. Sisälle mennessäni Lissu hyppää heti syliin ja hakee kovasti huomiota. Tyttö on erittäin kaunis. =) Hieman siinä halailtiin ennen kuin menimme katsomaan Salmea autoon. Aloitimme tutustautumisen varovasti, kunnes huomasimme ettei varovaisuuta tarvitse, olivat kuin vanhat tutut jotka pitkästä aikaa tapasivat. =) Ensimmäinen lenkki tapahtui lähellä sijaiskotia, tytöt kulkivat vieretysten kuin yksi ja sama koira. Kaikki näytti toimivan todella hyvin.

Lisette ei ollut kunnolla syönyt Suomeen saavuttuaan. Oli Salmen ruoka-aika, annos laukussa mukana. Salme aloitti syönnin keittiössä, pian samalle kipolle yhtyi Lissu ja tytöt vetivätkin ruuan yhdessä eikä pienintäkään rasahdusta kuulunut. =) Ihmettelimme jo että kaikki liian hyvin ollakseen totta, mutta löytyihän se häiriö tekijä. Purimme laukun joka tuli Lissun mukana, tyttö rupesi hanakasti puolustamaan omia tavaroitaan, pieni kahakka syntyi. Komennuksen jälkeen tilanteesta kuitenkin selvittiin ja lelut laitettiin varmuudeksi piiloon. Kaiken kaikkiaan tutustautuminen onnistui mahtavasti ja muutaman tunnin kuluttua kotimatka kohti Joensuuta alkoi. Pihalla Lissu hyppäsi auton taakse kuin vanha tuttu eikä kunnon hyvästejäkään ehtinyt nuuskutuksiltaan antaa sijaisäidille Innalle joka piti hyvää huolta uudesta perheenjäsenestämme. Pitkän matkan kotiin Lissu istui sylissäni maaten koko matkan, hetkeksikään ei takatilaan rauhoittunut, välillemme syntyi ystävyysside. =)

Kotona hajut olivat uusia, mutta tutut huovat jotka mukana tulivat, helpottivat kotiutumista. Seuraavana aamuna olimme jo kuin vanha pariskunta ja kaikki oli tuttua vaikken yö menikin kovasti nukkuma paikkaa etsiessä. Kokonaisuus tuntui hyvältä. Lissu sopeutui uuteen ympäristöön todella hyvin eikä naapurin uroskoiratkaan aiheuttanut suurempaa kohua. Ajan kanssa Lissulla kuitenkin syntyi kovaa dominointiviettiä hyvin alistuvaa doggiani kohtaan ja konflikteja alkoi syntyä. Lisetelle tuli tarve suojella kaikkia kaikelta, joka aiheutti rähinää ja dominointia kaikkia koiria kohtaan, kissatkin saivat juosta karkuun. Alussa rähinät olivat hallittavissa kunnes kerran tuli isompi tappelu, jouduin menemään erotuomariksi, jolloin Lissu vahingossa puraisi minua. Tietenkään tytön ei ollut niin tarkoitus tehdä! Kohtauksesta selvittiin kun koirat erotettiin hetkeksi.

Kuukausi meni taas hyvin kunnes jälleen Lisette hyökkäsi ilman varoitusta Salmen naamaan kiinni eikä rauhoittunut ollenkaan. Tällä kertaa heitin peiton tappelevien koirien päälle suojatakseni itseäni. Lopulta sain koirat irti toisistaan. Erotin koirat ja tarkistin haavat. Lisette oli saanut melkein puhkaistua Salmen silmän, mutta onneksi liian suuri nahka antoi seriksi eikä haava ulottunut silmään asti. Lisette itse sai vain pienen naarmun korvan taakse itseään puolustavalta doggipennulta. Tämän jälkeen koirat erotettiin ja Lissu meni hoitoon kaverilleni Timolle. Timo piti hyvää huolta Lissusta kun Salme toipui haavastaan. Tämän jälkeen tavautettiin tytöjä keskenään, mutta Lisette ei hyväksynyt Salmea enää ollenkaan lähelleen, puri koko ajan. Silloin jouduin tekemään vaikean päätöksen, Lissu ei voi jäädä.

Hetken Lissu oli Rekkujen sivuilla uudelleensijoitettavana kunnes tuli ilo uutinen, Lissun sen hetkinen hoitaja Timo, ottaa Lissun pysyvästi. Silloin huokasin helpotuksesta! Lissu on alle 10 km päässä, saan nähdä Lissua monta kertaa viikossa, ja pysyä osana hänen elämää. Unelmien täyttymys kaikille, koska Lissullekin uusi omistaja tuttu, koti ja hajut tuttuja ja kaiken lisäksi Timo ja Lissu kiintyneitä toisiinsa. =))

Lissun uusi taival alkaa uudessa kodissa Timon ainoana tyttönä. Lissu kotiutui kerrostaloelämään todella nopeasti. Portaat olivat hassuja kulkea alussa, mutta ei kauaa niissä “söhlätty” kun jo sai juosta tytön perässä joka “sukelsi” portaat ylös kolmanteen kerrokseen. Minkäänlaista eroahdistusta ei syntynyt, rähinä muille koirille on vähentynyt, nytten kun saa olla perheen ainoa silmäterä eikä tarvitse tapella huomiosta. Huomiota tyttö vaatii paljon. Syli on vallan mainio paikka vaikka kokoa vähän onkin. ;) Uuden perheen kokonaisuus toimii. Lissu elelee rauhallista elämää oppien koko ajan paljon uusia hyviä käytöstapoja.

Lisette laittaa muutaman sanan: Hei kaikki tutut siellä kaukana, kiitos paljon ja paljon kun autoitte minua ja pääsin tänne oikeaan kotiini. Nämä jo osaan: odotan maassa ruokakuppiani, osaan odottaa paikallani, istua, etsiä ja kaikki on vielä kivaa ja helppoa =)Kynsien leikkuu ei vielä mieluista touhua ole mutta siitäkin pikkuhiljaa selvitään. Hyvää kesän alkua kaikille koirille ja immeisille rekkuun!

Lissu on osallistunut toko-toimintaan Pohjois-Karjalan tanskandoggiyhdistyksen jäsenenä, jonne liittyi jo ollessaan Jennalla, ja mukavien ihmisten avulla sai samassa ryhmässä jatkaa jossa kaikki kamut. =) Käymme usein koirapuistossa, jossa vain tapaamme uusia mielenkiintoisia koirakamuja. Ehken tulevaisuudessa Lissulle löytyy rauhallinen uros kaveriksi jos niikseen on. =) Tästä jatkamme yhteiselämäämme Joensuussa, nautien tulevasta kesästä, tehkää kaikki samoin! =)) terveisin nämä kuulumiset ja hassuja kuvia lähettäneet ensimmäinen omistaja Jenna, nykyinen omistaja Timo ja ennen kaikkiaan itse lisette. =)

***

2005 Lisettelle etsitään uutta kotia. Lisettellä sujui aluksi hyvin perheen toisen koiran kanssa. Ajan myötä Lisette on alkanut pomottamaan toista koiraa, ja yhteenotot niiden välillä ovat käyneet liian rajuiksi. Lisette ei myöskään hyväksy yleensäkään toisia koiria, joten uudessa kodissa ei saa olla toisia koiria. Lisetteä ei varmuuden vuoksi luovuteta myöskään lapsiperheeseen. Uudella omistajalla tulee olla kokemusta isommista koirista. Lisette tarvitsee myös vielä peruskoulutusta mm. hihnakäyttäytymiseen.

***

2005 Lisette on minikokoista tanskandogia muistuttava ihmisrakas noin kaksivuotias narttu. Võrun tarhalle Lisette on tuotu Tartossa olevasta kodista. Lenkillä tuli toimeen toisen narttukoiran kanssa. Ulkona olevista kissoista ei välittänyt. Lisetin säkä on n. 65 cm. Lenkillä kulki nätisti ja on täysin hallittavissa koosta huolimatta, mutta koiraa ei ole ihmeemmin koulutettu. Rakasti olla rapsutettavana ja antoi eläinlääkärin laittaa nätisti rokotukset ja mikrosirun. Lisette vietiin tarhalle koska perhe muutti eikä voinut ottaa sitä mukaansa. Lisettellä on ollut hiljattain pennut.