Laine

Lisätty sivulle: 2012-11-22

Sukupuoli: naaras

Alkuperä: Viro

Laine
29.9.2015 Laineesta tuli enkelikoira vanhuuden vaivojen vuoksi.

***

26.6.2013 Laine sai kodin Kirkkonummelta

***

Kuulumisia kodista:

27.6.2014 Lumoavan Laine-töpöhäntärouvan kuulumisia siis pitkästä aikaa. Rouva-Laine, n. 8-10 v. narttu saapui Kirkkonummelle kahden koirapojan kaveriksi 6/2013 ja on ollut meillä nyt vuoden.

Laineelle kuuluu hyvää edelleen, hän on aivan Maailman Hurrrmaavin koira :) Kävimme siis jo viime vuonna loppuvuodesta eläinlääkärillä rokotuksissa ja yleistarkastuksessa mutta tuo eläinlääkäri on hieman “outo” niin eipä siitä käynnistä juuri mitään hyöytyä ollut. Hän oli vain aivan kauhuissaan Lain rtg-kuvista ja hoki että “Se kulkee vain Rakkauden Voimalla mutta kivut ovat kovat” ja pisti Lain kipulääkitykselle….:P Nyt alkuvuodesta olimme “kunnon” eläinlääkärillä (Anne Muhle, neurologi Espoo, suosittelen todella, niin sympaattinen ja eläinrakas ihminen kuin voi olla!) joka katsoi Lain Virossa otetut rtg-kuvat, otettiin peruslabroja ja tietysti yleistutkimus.

Selkä on paha (spondyloosi, olikohan kaikki nikamavälit silenneet ja luupikkejä oli “sivuille” mikä on kuulemma huono homma), olkien nivelrikkomuutokset “näkyvät”. Muuten yleistutkimuksessa kaikki ok (sydän jne) mutta hammasoperaation olisi tarvetta ja ell suositteli myös että samassa rauhoituksessa olisi hyvä ottaa Laikan pateista (joita on n. 6-10 yhteensä eri puolilla kehoa) neulanäytteet.

Patteja ell ei sinänsä pitänyt epäillyttävinä, sopivat rasvapateiksi jne. Lailla olisi kuolleita etuhampaita poistettavana + pari epäilyttävää hammasta kuvattavana (toinen kulmuri) ja jos kulmuri joudutaan poistamaan niin hammashoidon hinta nousee helposti 1500 euroon, köh köh, emäntä tässä vähän säästelee rahaa… Mutta ell oli kuitenkin Laineen suhteen positiivinen, hänestä Laie oli “tavallinen vanha koira vaivoineen mutta virkeä ja elämäniloinen”.

Muuten Laikulla ei ole mitään vaivoja (vatsavaivoja, tulehduksia tms.) ollut mutta jouluntienoilla märillä keleillä etutassuihin iski furunkuloosi! Sydän hyppäsi kurkkuun kun Lai alkoi ontumaan etutassujaan niin ajattelin tietysti heti että se on se olkien nivelrikko mutta onneksi ei ollutkaan! Lai joutui lähes 2 kk käyttämään suojatossuja mutta onneksi pelkästään Vetramil-hunajavoiteellla (suosittelen!) vaiva saatiin suht nopeasti kuriin (ja voide lievitti tassujen oireita/koiran oloa välittömästi).

Laine sai keväällä Carhtrophen-pistossarjan nivelille ja lisäksi 5 kerran IV-tason laserhoitosarjan selkään ja olkiin ja tästä laserista oli kyllä selvä hyöty, jo ihan ensimmäisen kerran jälkeen huomasi rouvan liikkumisessa selvän eron!! Uusimme laser-hoitosarjan nyt juuri muutaman kk edellisestä ja suosittelen todella tätä laserhoitoa kaikille vaivaisille! Tätä tulee Laikka jatkamaan :) Akupunktiota Lai kokeili aiemmin mutta siitä ei vastaavaa hyötyä ollut ja lisäksi hoitolaan matka on hieman hankala. Ennen tätä laserhoitoa Lailla oli rasituksen jälkeistä takajalkojen sätkyttelyä mutta se loppui laserin myötä kokonaan :)

Virtsankarkailua hänellä myös on aika ajoin (liittynee jotenkin rasitukseen/lepoon/stressiin en ole päässyt ihan perille mutta joku logiikka siinä kyllä on) mutta ei pahaa, välillä on peti märkä mutta sitten taas menee kuukausia ettei mitään! Ja kuulohan on melko huono ja näkökään ei aivan huipputasoa mutta näillä mennään ja hyvin on pärjätty :)

Fyysinen kunto on mielestäni pysynyt samalla tasolla näin pidemmällä ajalla, kipujahan rouvalla varmasti jossain määrin kyllä ainakin selässä on. Olemme pitäneet pääsääntöisesti aina joka toinen päivä vähäisempää liikuntaa ja joka toinen päivä hieman enemmän, esim metsäilyä ja metsässä Lai jaksaa rauhallista tahtia ehkä vajaan tunnin. Onhan liikkuminen toki suht jäykkää ja köppästä mutta mielellään rouva liikkuu ja intoutuu välillä leikkiinkin ja “saa hepuleita”, mikä onkin huvittava näky :DDD

Laine on myös edelleen oikein puuhakas, ei todellakaan mikään makoilijatyyppi vaan mielellään saa tekemistä olla pitkin päivää. Laine on myös reissaillut jonkin verran, ollaan mökillä käyty ja muutaman päivän reissuilla vierailuilla. Näissäkään ei ole mitään ongelmaa ollut mutta selvästi perheen toiset koirat ovat Laineelle todella tärkeitä (niinkuin huomasi jo ihan ensimmäisinä päivinä kun hän tuli), niin kauan kuin pojat on messissä niin kaikki on hyvin ja voi olla rauhallisin mielin, jos pojat häippäsee niin silloin hällä vaikuttaa vähän orpo olo olevan.

Laineri-neitosella menee siis oikein mukavasti, hän on edelleen oikein iloinen, “aina valmiina”, ja innostuessaan (eli monta kertaa päivässä) hän näyttää karhutanssinsa = pyörähtelee 360 astetta itsensä ympäri :DDD Ja niin kiltti hän on, eläinlääkärin tutkimukset, kynsienleikkuut ja kaiken hän on vastaanottanut tosta noin vaan (kylläkin epäilyksen häive näkyy mielestäni silmistä).

Olisikin niiiiin jännä kun tietäisi mikä on Laikan menneisyys. Jotenkin sen olemuksessa on sellaista “vilpitöntä elämäniloa” ja “vaatimattomuutta” ja “herkkyyttä”, jotain hyvin koskettavaa ja suorastaan sydäntä raastavaa – jotain sellaista mitä ei kahdessa muussa lellipeekoirissani eikä missään muissakaan tapaamissani koirissa ole ollut. Nyyh voi LaiLai-silkkiturkkia <3

Mutta siis, nyt Laine on ollut meillä vuoden ja kaikki on mennyt ihan unelman hyvin ja LaiLai on ollut aivan ihana :) Vaikka Laikka oli jo lähes alusta asti “kuin kotonaan” niin mielestäni jonkinlainen muutos hänessä tapahtui n. 6 kk tienoilla, sitä ei voi oikein määritellä tarkkaan mutta jotain sen olemuksessa muuttui, joku tapa olla, katsoa tms. että silloin se mielestäni vasta oikeasti “kotiutui”.

Ainoat “ongelmat” ovat se hihnassa kierrosten ottaminen toisia koiria kohdatessa mutta sekin on aika hyvin hallittavissa vähän tilanteesta riippuen, uloslähtö ja alku on aina pahin, Lai olisi kova mylvimällä ilmoittamaan koko kulmakunnalle että täältä kuningatar tulevi.

Laittaisin kauniista Laineesta kuvia mutta kameran piuha on hävinnyt jonnekin! Noh, aivan lumoavan kaunis hän on edelleen! Maaaailman paras koira <3 If it´s not a Lai, it´s just a dog :DDDD

T:Sanja, Laine, Jakke ja Dimmu

***
28.7.2013 Laine, n. 8-10 v. narttu saapui Kirkkonummelle uuteen kotiin 26.6.2013. Nyt Laine on ollut meillä kuukauden ja kaikki on sujunut uskomattoman hyvin, paremmin ei voisikaan sujua! Laine tuli kahden uroksen, 6 ja 8 v., seuraksi. Laivamatka Suomeen sujui ongelmitta, Laine kulki laivalla kuin vanha matkaaja, eikä hätkähtänyt mitään! Hytissä söi namusia ja lepäili rennosti kyljellään, konehuoneen äänille hieman höristeli korviaan. Koirien kohtaaminen kotona sujui hyvin sekin. Laineelle oli varattu kotiin koiraportilla rajattu oma eristyshuone, jolle ei kyllä ole ollut juurikaan käyttöä. Koirien tutustuttamisen ja syömisen jälkeen laitoin Laineen eristyshuoneeseen lepäämään, tosin hän ei olisi sinne millään malttanut jäädä mutta kävi lopulta lepäämään kun ei muutakaan vaihtoehtoa ollut. Tämän “kotiintulolevon” jälkeen Laine onkin ollut kotona vapaasti kuten muutkin koirat, niin hyvin on kaikki sujunut. Kaikki tarpeensa hän on tehnyt ulos, ruoka on maittanut ja vatsa toiminut normaalisti.

Laine tuli sillä tiedolla ettei hän ole juuri kiinnostunut ihmisistä eikä hakeudu kontaktiin mutta tässä asiassa on tapahtunut suuurensuuri muutos! Aivan ensipäivinä Laine selvästi jännitti kosketusta ja muuta lähikontaktia mutta nopeasti rentoutui eikä enää viikkoihin ole jännittänyt lain. Laineella on hauska tapa innostuessaan kierähdellä seisaallaan 360 astetta itsensä ympäri, tämän myötä olemmekin lähes varmoja että Laine on menneisyydessään esiintynyt venäläisen sirkuksen tanssivana karhuna :D Ja hän myös innostuessaan tassulla hamuaa ihmistä :D Laine tykkää kovasti rapsuttelusta ja hakeutuu rapsuteltavaksi, eilen hän tuli sänkyyn viereeni aivan kylki kylkeen nukkumaan :) Myös hellästä hieronnasta ja harjaamisestä hän nauttii. Viikko sitten Laine käväisi muiden koirien kanssa mukanani töissä ja Laine otti reippaana oma-aloitteisesti kontaktia vieraisiin ihmisiin ja jäi rapsuteltavaksi :) Lisäksi hän lähti määrätietoisesti tutkimaan paikkoja itsekseen pitkin käytävää :) Kynsien leikkuuta harjoittelimme alkuun yksi kynsi kerrallaan kera namujen mutta eräänä iltana huomasin että kynsien leikkuu sujuu helpoiten rapsuttelun lomassa Laineen maatessa kyljellä, tällöin hän ei juuri tunnu edes huomaavan manikyyriä :). Punkin poistokin sujui täysin ongelmitta. Yksinolonkaan kanssa ei ole ilmennyt ongelmia, tähän asti Laine on jäänyt yhtä kauniisti kotiin sekä aivan yksin jäädessään tai toisten koirien kanssa jäädessään.

Laineesta oli etukäteen tiedossa että takapää on heikohko ja nähdessäni koiran satamassa takapää näytti yllättävänkin heikolta mutta tässäkin asiassa on tapahtunut huima muutos. Mielestäni Laine näyttää ja tuntuu jo hieman lihaksikkaammalta kuin tullessaan, esim. hänen matkustamisensa autolla on jo paljon vakaampaa kuin alkuun. Laine on alusta asti yrittänyt kääntyä maatessaan selälleen mutta ei alkuun pysynyt siinä ollenkaan kun kierähti vain kyljelleen mutta nyt Laine pysyy selällään jo useita sekunteja :) Lisäksi Laine venyttelee hienosti ja kulkee rappusia reippaasti. Viikko sitten aloitin Laineelle tulehduskipulääkekuurin, kokeeksi ja katkaisemaan mahdollisen “huonon liikkumistyylin” kierteen, kun varmasti koira on jumissa ja lihaksetkin lähes olemattomat niin pitkän tarhallaolon jälkeen ja kun pohjalla on vielä Laineen fyysiset vaikeudet (olkien nivelrikko, spondyloosi ja mol. puoleinen kyynärvarsien jännetupen tulehdus). Vaikea sanoa onko koiran liikkuminen reipastunut kipulääkkeen aloittamisen jälkeen, pitää seurata vähän pidempi aika. Nuortahan Laineesta ei saa mutta ainakin tämän alun perusteella tuntuu että vähintäänkin kohtuullista edistystä voisi fyysisenkin puolen suhteen tapahtua. Ulkona Laine on kova nuuskuttelemaan, ajan kuluessa tämä on kyllä vähentynyt mutta nenä maassa mennään edelleen paljon. Laine kulkuvauhti ulkona vaihtelee, välillä hän kulkee pätkän hyvin hitaasti ja sitten taas ottaa ravispurtin, ajoittain tyttö on innostunut laukka-askeliinkin. Alkuun menimme vain lyhyitä lenkkejä flexissä, nyt Laine on muutaman kerran ollut n. 1 h lenkillä ja hyvin on mennyt, pääsääntöisesti lenkit kuitenkin n. 30 min. Metsässä Laine on ollut jo useaan kertaan, sielläkin kulkeminen sujuu ongelmitta, hitaasti mutta varmasti. Viime päivinä hän on kulkenut hihnalenkillä yhtäjaksoisesti lähes kilometrin verran erittäin reipasta ravia.

Alkuun Laine ohitti ulkona toiset koirat hyvin välinpitämättömästi mutta n. 2 vk meillä oltuaan hän alkoi rähjäämään. Laineen kierrokset nousee välittömästi jo hänen nähdessään toisen koiran, tyttö alkaa heti mylvimään, hyppelehtimään ja haukkumaan hihnassa. Laine vaikuttaa kyllä nopeaoppiselta, nameilla hiljaa hyvä tulee. Muutaman kerran olemme jo ohittaneet kauempaa kaartaen toisen koiran Laineen pysyessä rauhallisena! Muuten Laine kulkee hihnassa erittäin kauniisti, heti hinan kirityessä hän hidastaa vauhtia, ei vedä lain. Laine on pikkuhiljaa alkanut tekemään tuttavuutta naksuttimeen ja hän tosiaan vaikuttaa nopealta oppimaan!

Terveydestä. Heti ensipäivästä lähtien huomasimme että Laineen kuulo ei ole normaali, hän ei kuule normaalia puheääntä, kovemmat ja korkeammat äänet kyllä. Laineen turkki hilseili hirveästi hänen tullessaan mutta on nyt jo huomattavsti parempi, varmaankin harjaamisen, pesun, stressin lievittymisen ja paremman ruoan myötä. Laineelta on löytynyt iholta/ihon alta eri puolilta vartaloa “patteja”, pitää näyttää näitä eläinlääkärille, toivottavasti ovat vain “vanhan koiran” rasvapatteja tms.

Luulen että Laine on hyötynyt paljon siitä että se tuli perheeseen jossa on koiria jo ennestään. Alusta asti se on ollut kiinnostunut perheen toisista koirista, pyytänyt leikkiinkin ja ylipäätään suhtautunut heihin hyvin avoimesti ja luottavaisesti. Uskon ettei Laineella ole mitään aivan kauheita kokemuksia ihmisestä ja varmaankin on ollut aivan kotikoirana, tosin mitään käskysanoja/-eleitä muori ei tunnu osaavan. Laine on ollut alusta asti yllättävänkin puuhakas, hän mielellään touhuilee kaikenalaista, tutkailee ja vahtii pihaa, kaivaa, varastaa herkkuja, syö luita ja kongia, etsii namuja pihalta yms. Laine innostuu kovasti kun huomaa että jotain äxöniä on luvassa :D

Mukana muutama valokuva.

T:Sanja, Boo ja Laine sekä velipoikansa Jakke ja Dimmu

***

Narttukoira, n. 8-10 v.

21.5.2013 Lisätty uusia kuvia.

21.4.2013 Lisätty Laineelle uusia kuvia.

22.11.2012 Laine oli lepäillyt erään talon ikkunan alla, ja talon omistajat ilmoittivat koirasta Pärnun tarhalle.

Laine on jo vanhempi rouvakoira. Laineen ikää on vaikea arvioida, sillä silmät, harmahtava olemus ja hiukan heikko takapää kertovat jo eletystä elämästä, mutta meno sen sijaan on kuin nuoremmalla koiralla. Arvioisin ikää olevan kuitenkin jo lähemmäs kymmentä vuotta.

Toisiin koiriin Laine tuntuu suhtautuvan innokkaan ystävällisesti. Kissat puolestaan kiinnostavat liikaakin joten kissaperheeseen en rouvaa suosittele :) Ihmisen kosketusta töpöhäntäinen Laine tuntuu hiukan jännittävän, ehkäpä rouva ei liiemmin ole tottunut silittelyyn ja muuhun hellittelyyn.. Laineelle etsitään rauhallista kotia lapsettomasta perheestä. Säkäkorkeus on arviolta noin 50-55 senttimetriä.

Koira luovutetaan uuteen kotiin tunnistusmerkittynä, rokotettuna, loishäädettynä sekä steriloituna. Lisäksi sillä on EU-lemmikkipassi, josta toimenpiteet käyvät ilmi. Koira tulee Suomeen kaupallisen tuonnin vaatimuksia noudattaen ja tuonnista tehdään ilmoitus Eviralle. Kulukorvaus leikatusta koirasta on 250 euroa.